Antonio Najarro finalitza al Liceu la seva etapa de 8 anys al capdavant del Ballet Nacional de España

07.30.2019

Author

Antonio Najarro ha escillit el Gran Teatre del Liceu per tancar la seva etapa de 8 anys al capdavant del Ballet Nacional de España. I ho farà amb dos dels seus grans èxits. Zaguán i Alento que es podran veure del 31 de juliol al 3 d’agost.  Aquestes peces suposen la millor representació del segell personal de Najarro i la demostració del gir estètic i estilístic que el creador ha aportat a la companyia. El mestre Manuel Coves s’encarregarà de dirigir l’Orquestra Simfònica del Vallès, que interpretarà l’obra del compositor i guitarrista Fernando Egozcue (Alento).

El director de la companyia, que ja va triomfar al Liceu el juliol del 2015 amb Sorolla, assegura que des de que va començar a dirigir el BNE l’any 2011, ha tingut “un gran interès no només en recuperar el més sofisticat de la nostra cultura de dansa i el nostre repertori, sinó que he apostat per introduir noves propostes, pròpies i també de mà de grans creadors convidats, com les que portem al meravellós Teatre del Liceu a Barcelona.  Zaguán Alento  representen, sens dubte, un treball personal i la meva particular visió de l’evolució de la dansa espanyola”.

 

‘Zaguán’ i ‘Alento’ o un nou gir estètic i estilístic del BNE

Zaguán, com a lloc de transició on conflueixen diferents estances, és un ballet flamenc on diversos dels joves artistes del panorama actual, Mercedes Ruiz, La Lupi i Marco Flores, mostren el seu vocabulari, el seu estil i el seu segell personal com a creadors. Així mateix, Blanca del Rey, una de les grans dames del flamenc, ha deixat en aquest Ballet i en el repertori del BNE la seva emblemàtica coreografia Soleá del Mantón. La música de Zaguán ha estat composada pel guitarrista flamenc Jesús Torres; la dramatúrgia l’ha realitzada David Picazo; i la dissenyadora Yaiza Pinillos ha creat un elaborat vestuari de l’època, de tall tradicional, amb un complex tractat de teixits. La il·luminació correspon a Nicolás Fischtel, excepte la Soleá del Mantón que signa Freddy Gerlache. L’escenografia ha estat dissenyada per Emilio Valenzuela.

Pel que fa a Alento, és un viu reflex de l’estil de Najarro com a creador, així com la seva visió personal de la dansa clàssica espanyola. Un record del seu bagatge coreogràfic, inspirat en la partitura del genial compositor, guitarrista i company de viatge Fernando Egozcue, qui ha creat una música molt rítmica i plena de sensibilitat. Alento compta amb els exquisits dissenys de Teresa Helbig (ACME) i la il·luminació de Nicolás Fischtel.

 

Sobre el BNE

El Ballet Nacional de España (BNE), dirigit per Antonio Najarro des de setembre de 2011, és a l’actualitat el major exponent de la dansa espanyola, mostrant tots els estils del ball a Espanya en els més destacats teatres del món a través de molt diferents espectacles que abasten tradició i avantguarda, l’escola bolera, la dansa clàssica espanyola, el folklore i el flamenc en Suite Sevilla, Ángeles Caídos, Ritmos, Sorolla, Alento, Zaguán, Clásicos de la Danza Española, Bolero, etc. Una de les últimes creacions estrenades pel Ballet Nacional de España ha estat Electra, una història de fantasmes familiars, de velles querelles, d’absències ingovernables. Un mite que segueix enlluernant-nos per la seva força i la seva universalitat.

Entrades a la venda, aquí

Author