Anul·leu la visita al psicòleg, que arriba ‘La Família Addams’

10.03.2018

Author

Oi que es deia que Barcelona no és ciutat de musicals? Doncs enguany deu haver fet un gir, perquè la cartellera tot just encetar la temporada ja en llueix alguns i dels grossos: Maremar, Fun Home, La Jaula de las Locas i demà s’estrena Els Jocs Florals de Canprosa. Una mica més petits tenim El futbol és així… de gai!, Paquito Forever… i els que vindran! Precisament, a partir del 19 de desembre el Teatre de Coliseum es transformarà tant, que no ens ho han deixat veure per mantenir la sorpresa. Serà la casa de La Família Addams, el musical que ja han vist unes 250.000 persones i que s’estrenarà oficialment el 23 d’octubre. Tenen tanta confiança en el producte que diu que s’hi estaran uns quatre mesos! I ens han dit també que les entrades ja són a la venda i que, si anem a les prèvies (del 19 al 22), ens en donaran 4 per dues “perquè hi pugui anar la família sencera a passar-ho bé.”

Ho ha promès Iñaki Fernández, de la productora LetsGo (Dirty Dancing, The Hole…) Estava entusiasmat perquè acabava de saber una molt bona notícia. El musical va néixer a Broadway, però el que veurem, en paraules de Iñaki “és una versió de l’Esteve Ferrer, el director. Teniem llibertat d’adaptació i ara resulta que agrada més que l’original. Ens han demanat permís per fer-ho, en clau de franquícia del nostre, a altres països d’Europa!”

Esteve Ferrer ha explicat que, quan el va anar a veure a Broadway no va sortir entusiasmat: “Era tan farragós, tan abarrocat, que es menjava la història. Quan realment va triomfar va ser quan va sortir de gira. Ho van haver de reduir molt, no hi cabia als teatres! Nosaltres tenim els drets d’aquesta versió més reduïda, que jo encara he arreglat a la meva manera.” L’Esteve no és amant de les franquícies: “Si sóc el director, vull fer-ho al meu aire. L’Iñaki sap que he rebutjat dirigir algun musical que m’han ofert, perquè no es podia tocar res.” Fins ara ha dirigit dos musicals: T’estimo, ets perfecte… ja et canviaré, que es va estrenar a Barcelona i va anar a Madrid i 20 anys després, La Família Addams, que ha fet temporada a Madrid i ara arriba a Barcelona: “És com si es tanqués un cercle! Estic molt content de fer-ho aquí… Vaja estem molt contents, hi ha 10 catalans al repartiment! Però especialment estic content per fer-ho al Coliseum. Buscàvem mansions singulars per instal·lar la Família i vam tenir la sort que tant a la Maria José Balañá com a l’Hector Rojas els va agradar i ens van proposar aquest teatre històric. Penso que és un dels millors llocs on poden estar.” Aqui, aquesta lletraferida també s’ha emocionat perquè ho han volgut presentar a la Cúpula del Coliseum, allà on en Ricard Salvat va dirigir tantes obres quan era l’Escola Adrià Gual. Un lloc entranyable i impossible d’oblidar per a tots els que hi vam tenir alguna cosa a veure. I no m’equivoco gaire si dic que també impacta als que no ho havien vist abans.

A la presentació han vingut els principals protagonistes: Carme Conesa (Mortícia); Xavi Mira (en Gómez, el seu marit); Lídia Fairén (Miércoles, la nena), Frank Capdet (l’avi Fétido); Meritxell Duró, (la iaia); Alejandro Mesa (Pugsley, el nen) i Javier Canales, el misteriós Lurch que els observaba a tots.

LA HISTÒRIA I ELS PERSONATGES
Els singulars integrants de La Familia Addams són clarament personatges de Còmic. La història va començar l’any 1938 com una tira còmica que publicava The New Yorker. La triomfada va ser tal que es va convertir en sèrie de televisió. En aquesta etapa, el seu creador, Charles Addams, els va batejar amb el seu propi nom. Era un home molt especial. Diuen que es va casar en un Cementiri i que tots els convidats anàven vestits de negre! La història passa de la televisió al cinema, al teatre i, finalment, al teatre musical.

Explica la història d’una família eterna. “La meva filla s’ha enamorat d’un noi que no m’agrada gaire perquè… és normal. L’hem convidat a sopar i ja veurem què passa”, diu la Carme Conesa. I la Lídia (la nena) afegeix: “Volem ajuntar les dues famílies… i comença la festa!” Per a Frank Capdet: “Subratlla un missatge positiu i d’esperança. Perquè l’enamorament entre dues persones de diferents procedències és un tòpic al teatre (West side Story, Romeu i Julieta…), una trama de recurs però molt ben posada perquè posa en valor la diferència i planteja la pregunta de què és ser normal? És un missatge súper positiu en un context de tragèdia, que en aquest cas és tractat com a comèdia.”

Javier Canales, de Sant Boi, explica que ha estat cantant més que actor (tot i que va fer el protagonista d’El vestit nou de l’Emperador, al TNC) “Però ara estic visquent un autèntic esperit de companyia amb ells i és reconfortant, una oportunitat única. A més, té tres coses en una: és una gran comèdia, un gran musical i un gran show!”

Xavi Mira és valencià però va viure 10 anys a Barcelona i està content de tornar. “La intenció és que la gent s’ho passi bé. I fins ara tenim aquesta sort, perquè per als que els agraden els musicals, n’és un dels potents i els que no els agraden, doncs el troben perfecte!” La Miércoles (Lídia Fairén), catalana i resident a Madrid, diu que “mai he treballat al Coliseum, m’agrada molt poder-ho fer. És una comèdia amb cançons molt xules, és un musical diferent.” Al contrari de Meritxell Duró, que l’últim cop que la vam veure va ser al Coliseum fent Gente Bien, el musical de La Cubana. Explica que “ha estat un privilegi treballar amb aquest equip. A cada funció mirem com treballen els companys i ho comentem encantats! Hi ha esperit de companyia. I cada dia es prenen notes i fem reunions per arreglar el que calgui. Està molt cuidat. I tot és en rigorós directe, està excepcionalment dirigit i molt ben cantat.”

L’Alejandro és l’únic castellà de la reunió d’avui i està també encantat de ser a Barcelona: “Sóc el nen jovenet i, tot i que portem temps, per a mi actuar amb ells és cada dia un somni.”

Sobre l’argument, una família de morts que ha d’incorporar un mortal a casa, el director diu: “És transcendental a la vida poder relativitzar tot el que és tràgic. És una defensa. Què té la mort de divertit? Res! En canvi, els Addams són molt divertits. Diuen que la mort és una etapa més de la vida i que potser allà hi passen coses noves…” Després d’aquest, diu que farà un altre musical: El Jovencito Frankenstein.

Hi ha una vintena d’actors/ballarins (entre titulars i covers) i 30 persones que hi treballen al voltant. Tots coincideixin en què si heu d’anar al psicòleg per a alguna cosa, gasteu-vos els diners amb les entrades que, segurament serà més barat i en sortireu curats! És un espectacle per a grans, on poden anar també els nens.

Entrades a: https://www.grupbalana.com/es/teatros/obras/la-familia-addams/

I ho han deixat aquí, perquè sortien a fer de turistes per Barcelona, vestits de Família Addams, a sorprendre el personal: “Ara anem a la Sagrada Família, després al Port… Feia temps que no veniem, eh!”, diu la Mortícia. No poden anar a Sitges amb els seus companys Zombies perquè encara els queda un bolo a Zaragoza i marxen demà.

Author