Aquest cap de setmana, nova edició del Festival Píndoles al Castell de Montjuïc

06.09.2021

Author

La cita referent de teatre breu en espais vius, el Festival Píndoles celebra aquest 2021 la seva setena edició. El  Castell de Montjuïc l’acollirà els dies 11, 12 i 13 de juny i cada dia hi haurà dues franges horàries: de 17:30 a 20h i de 19:45 a 23h.

La cita aposta pel risc i la descoberta del nou talent. L’objectiu és que el públic pugui gaudir d’espectacles de curta durada. en un espai viu i singular. Un projecte que vol reivindicar el teatre breu com un gènere amb entitat pròpia dins les arts escèniques. I que es consolida com un espai de fogueig per a nous artistes. Com a novetat, fa un salt qualitatiu i aposta per l’acompanyament -econòmic i artístic- a sis companyies, posant en marxa un programa de suport a la creació.

El Píndoles 2021 segueix sent un aparador de noves dramatúrgies i una plataforma dinamitzadora del nou talent. Concentra creadors i creadores emergents com Fèlix Casanelles, Virginia Gimeno, Neus Soler, Laura Pons, Àlex Pereira, Elna Roca o Aurora Caja. I noms coneguts entre els repartiments com Maria Garrido, Mèritxell Huertas, Mireia Gubianes, Xavier Pàmies, Lluís Marquès, Júlia Santacana i Núria Deulofeu.

El festival, organitzat per Cultura Tangent i amb el suport de l‘Ajuntament de Barcelona, espera poder acollir aquesta edició 2100 espectadors i espectadores
.

La programació: 3 dies, 18 obres i 3 concerts

El festival tindrà lloc en 3 espais a l’aire lliure de la fortalesa: pati d’armes, canó i pou. Durant aquests tres dies es podran veure les 6 obres que han rebut el suport a la creació: (Babar, Cicles, Elektrisches Blau, L’habitació dels objectes perduts, La Imatge i Malo Banco); 6 estrenes d’altres obres seleccionades també en la convocatòria oberta realitzada al mes de febrer: (Mandra, Recorda’m, S’ha acabat el bròquil, Només vull dormir tranquil·la, Tomàquets i Sense tu). I a banda, es programaran 3 obres de la primera edició del Festival Píndoles: (Missatge Terra-Lluna, Peep Show i Que algú apagui el llum). I es reprogramaran 3 obres que no van poder realitzar-se l’any passat amb motiu de la pandèmia. Totes elles d’altres disciplines i seleccionades en la passada convocatòria 2020 (La crisis de la imaginació, Ní Pío i No verbal).

L’autoria, direcció i interpretació de les obres programades en el seu conjunt és paritària (50% homes, 50% dones).. Tot i que la majoria  són de teatre de text, també s’hi troben altres disciplines: la dansa, el circ contemporani, el teatre d’objectes i la narració.

A més, cada un dels dies es realitzarà un concert que esdevindrà el fi de festa de cada jornada. Els concerts seran d’Uma, Lu Rois i Itzipa.

Les entrades costaran 5 euros i es poden comprar a través de la web www.pindoles.com.

 

Sobre les 6 coproduccions per impulsar la creació local

Una de les novetats d’enguany és la nova línia de suport econòmic i artístic a les companyies.  Consisteix en una dotació econòmica, l’acompanyament artístic per part d’un/a membre de Els Pirates, La Virgueria i Sala Flyhard, i espais d’assaig a Barcelona.

A través d’una convocatòria oberta celebrada a inicis d’any, s’han seleccionat 6 obres d’arts escèniques breus i inèdites de 15 minuts de durada. Aquestes creacions es podran veure al Castell de Montjuïc de Barcelona els dies 11, 12 i 13 de juny. La comissió professional que ha seleccionat les 6 obres, d’entre les 170 presentades de forma anònima, ha estat formada per: Marta Buchaca, Isis Martín, Aleix Fauró i Jacobo Julio.

Les obres de teatre breu seleccionades:

Teatre de text::
Babar
de Fèlix Casanellas Berges
Cicles
d’Elena Serra Corberó
La imatge
de Josep M. Teixell Aguilà
Malo Banco de Marc Folch Sarroca.

Altres disciplines:
L’habitació dels objectes perduts de Neus Soler Ferret
Elektrisches blau
de Virgínia Gimeno Folgado.

Totes 6 obres es van estrenar el passat 21 de maig a Berga, que s’ha incorporat enguany com a nova seu de festival.

Un festival organitzat per Cultura Tangent

Cultura Tangent S.L. és una empresa creada l’any 2018 amb l’objectiu d’impulsar propostes artístiques emergents. I amb un interès per l’art en totes les seves vessants, tenint cada un dels/les professionals experiència en un o més àmbits.

L’objectiu principal de l’empresa és traçar nous camins dins el circuit cultural i dissenyar noves línies d’actuació. Per una banda, hi ha la voluntat de ser un paraigües per a noves creacions artístiques, fer-ne l’acompanyament i ajudar-les a créixer.

Per l’altra, donar valor als processos creatius i les vessants divulgatives de cada proposta. Amb tot, es considera que és convenient educar en la cura de la cultura, dignificar el sector i propiciar propostes de qualitat. Elements que puguin generar valors positius i remoure consciències. La cultura com a bé essencial que cal descentralitzar i apropar arreu del territori.

Author