Aquest estiu, omple la maleta de llibres d’arts escèniques!

07.24.2023

Author

Les vacances d’estiu són un bon moment per desconnectar llegint, aprofitant les hores per posar-se al dia amb lectures pendents. Per això. l‘Institut del teatre ens  recorda les darreres publicacions que han editat aquest any; i que no poden faltar a la maleta o bossa de la platja.

Comencem amb el darrer títol de la col·lecció ‘Paragrafies‘, que coediten amb Mercat de les Flors i editorial Comanegra. Es tracta d’En aquest món hi ha d’haver de tot al voltant de l’univers creatiu del ballarí; coreògraf i docent de l’Institut del Teatre, Andrés Corchero, que al Japó va apendre dels mestres: Min Tanaka i Kazuo Ohno i que ha deixat una empremta inesborrable en la cultura coreogràfica del nostre país. La publicació està editada en català i en castellà.

També dins la col·lecció ‘Dramaticles‘ coeditada amb l’editorial Comanegra, a finals de l’any passat es va publicar qualsevol i tara dues obres de: debbie tucker green, una de les veus més rellevants i innovadores de la dramatúrgia britànica actual amb traducció de: Sadurní Vergés i pròleg de Denise Duncan.

Dins la col·lecció ‘Materials Pedagògics’ de l’Institut del Teatre, s’ha publicat Veure-hi amb el cos. Perspectives fenomenològiques de l’anàlisi i la pràctica de les realitzacions teatrals; escrit per la professora de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) i directora escènica Christina Schmutz; i el director escènic Frithwin Wagner-Lippok que mostra a partir de tres exemples de realitzacions teatrals: de quina manera el pensament fenomenològic pot fecundar la reflexió a l’entorn del teatre i dins del teatre.

També a la mateixa col·lecció s’ha publicat, en català i també en castellà, el volum El Mètode Flamenc Empíric del ballarí, coreògraf i professor del: Conservatori Superior de Dansa (CSD) i del Conservatori Professional de Dansa (CPD) Juan Carlos Lérida. El llibre recull informació sobre el Mètode Flamenc Empíric, denominació encunyada per Lérida per designar la seva metodologia i alhora: oferir reflexions i recursos per a la pedagogia, la creació i la improvisació coreogràfica des del flamenc.

L’Institut del Teatre i l’editorial Artezblai han publicat Clown: con narices y a lo loco. Un viaje pedagógico al terreno del payaso, de l’exprofessor de l’ESAD i expert en mim i pantomima Cristian Atanasiu. L’obra aplega tota una sèrie d’experiències docents al voltant de l’art del pallasso; i alhora aprofundeix en l’essència dels artistes que, amagats generalment al darrera d’un nas vermell: fan servir la comicitat i l’exaltació del ridícul per evidenciar les nostres debilitats i absurditats.

Continuant amb les coedicions, Arola Editors i l’Institut del Teatre han publicat El Paral·lel fent país d’Eduard Molner on analitza la vida escènica de l’avinguda del Paral·lel de principis del s. XX, i concretament entre els anys 1894 i 1936.

En l’apartat de patrocinis, s’han publicat els volums Teatre nu 1990-2020, d’Albert MestresTeatre Maleït I, de Tennessee Williams. En el primer, l’escriptor, traductor i director d’escena Albert Mestres recull la seva extensa i prolífica dramatúrgia; en un volum editat per Rema12 amb pròleg de Francesc Foguet.

El llibre de Tennesse Williams, editat per Prometeu Edicions, és una edició bilingüe anglès – català amb pròleg de Jordi Vilaró; i traducció del dramaturg i professor de ESAD Marc Rosich, que recull els textos Camino Real i La davallada d’Orfeu; dues obres que s’allunyen del cànon habitual de Williams, dels melodrames que el van fer famós.

Trobareu totes les publicacions a la llibreria de la Diputació de Barcelona, a les pàgines web de les editorials; i a les llibreries. També a la nostra biblioteca.

Author