Temporada Alta aposta en la seva 28a edició per continuar essent porta d’entrada del teatre iberoamericà a Europa. Un any més, el festival programa diversos espectacles dins del cicle Connexió Iberoamèrica, que pretén donar visibilitat a l’escena dels països del sud del continent Americà. En aquesta nova edició, els espectadors podran veure 7 espectacles arribats de l’Amèrica Llatina, entre els quals una estrena absoluta (La melancolia del turista) , 3 produccions mai vistes abans a l’Estat espanyol (Próximo, O agrora que demora i Tula) i una estrena a Catalunya (Ostia).
L’escena d’Amèrica Llatina segueix sent un dels pols creatius més interessants del món, i aquest cicle en suposa un reconeixement especial dins de la programació de Temporada Alta per tal de donar-li rellevància. En aquesta edició, Connexió Iberoamèrica compta un any més amb el suport del programa Iberescena, un fons de suport a les arts escèniques iberoamericanes.
ELS ESPECTACLES DE CONNEXIÓ IBEROAMÈRICA
La nova edició del cicle s’iniciarà amb la companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol, que enguany presentaran la seva vuitena proposta a Temporada Alta, especialitzat en teatre documental i amb una forta càrrega política en les seves propostes. En aquesta ocasió presentarà Tula, una altra proposta del seu cicle sobre la situació política a Mèxic que s’estrenarà per primera vegada a l’estat el 26 d’octubre a la Sala La Planeta de Girona.
En aquest espectacle, la companyia mexicana ha preparat una instal·lació teatralitzada que parla de la violència soterrada a la societat, la que no es manifesta de forma explícita. Amb aquest muntatge, Lagartijas tiradas al sol continua en la línia crítica i política habitual.
Un altre dels habituals de Temporada Alta és Claudio Tolcachir. L’argentí portarà l’1 i 2 de novembre al Teatre de Salt l’espectacle Próximo, estrena a l’Estat espanyol.
En aquesta nova producció, Tolcachir parla de les relacions amoroses en els temps actuals, on les comunicacions faciliten el contacte i obren grans possibilitats, però també generen molts interrogants.
Del 19 al 23 de novembre, al Centre Cultural la Mercè s’estrenarà La melancolía del turista de Microscopía i Jomi Oligor, una coproducció de Temporada Alta amb el suport de la xarxa Pyrenart. L’obra és una mirada crítica a l’imaginari de paradís amb el llenguatge particular fet d’objectes, mecanismes i miniatures que caracteritza els espectacles d’Oligor i Microscopía.
O agora que demora (El present que s’allarga) és la proposta de Christiane Jatahy, que torna a Temporada Alta amb la segona part del díptic Our Odyssey, basat en els textos èpics d’Homer per explicar les grans problemàtiques de l’actualitat. La brasilera, convertida en una de les artistes de referència del Festival, parla a la seva nova producció sobre la crisi de refugiats d‘aquest inici de segle i finals del passat.
Jatahy a més, combina el teatre amb la tècnica cinematogràfica. En aquest cas, els espectadors podran veure una pel·lícula rodada entre Jenin (Palestina), camps de refugiats de Líbia i Grècia, Johannesburg, Rio de Janeiro i una comunitat indígena de l’Amazones. Les persones que apareixen en el film expliquen la seva realitat a través de versos homèrics. El muntatge es podrà veure el 22 i 23 de novembre a El Canal de Salt.
L’estrena a Catalunya de la nova producció de l’uruguaià Sergio Blanco forma part també del cicle Connexió Iberoamèrica. Aquest any torna amb una proposta molt especial titulada Ostia, i que interpreta el mateix autor de la mà de la seva germana, Roxana Blanco.
El talent de Blanco per crear històries a partir d’ell mateix convertint la seva vida en el motor de la seva ficció, és innegable. En aquesta ocasió, el 7 de desembre al Teatre de Salt es podrà veure un espectacle en forma de lectura que parla de la relació entre dos germans, i que tractarà temes com la infància, la mort, la droga i la sexualitat.
L’artista xilè Txalo Toloza i la navarresa Laida Azkona van iniciar fa uns anys una línia de teatre polític per analitzar que ens ha portat a la situació política actual, especialment en països llatinoamericans. En aquesta ocasió, presenten a Girona el seu treball Tierras del Sud, que és la segona part de la trilogia escènica documental Pacífico, centrada en l’estreta relació entre la barbàrie sobre els pobles llatinoamericans, les noves formes de colonialisme i la cultura contemporània. Un espectacle que es veurà el 24 de novembre a la Sala La Planeta.
I finalment, la cubana Omara Portuondo tornarà als escenaris de Temporada Alta, el 28 d’octubre. L’artista farà parada a Girona amb el seu concert de la seva última gira, El último beso, amb la qual celebra els seus 89 anys. Un concert íntim, envoltada d’amics i amb el millor del seu repertori.