Arrenca la nova temporada de l’Arnau Itinerant amb l’espectacle comunitari ‘sintítulo’, basat en una obra inacabada de Lorca

10.08.2019

Author

El Teatre Arnau Itinerant comença una nova temporada el 12 d’octubre amb l’estrena de sintítulo, un espectacle de teatre comunitari que s’ha construït col·lectivament amb veïnes i veïns del Raval, Poble-sec i Sant Antoni. L’espectacle, conduït per la companyia La Danesa, està basat en un text inacabat de Lorca a causa de l’assassinat del poeta en un context de repressió franquista a l’inici de la Guerra Civil.

Dirigit per Elena Fortuny i amb dramatúrgia de Jumon Erra, sintítulo gira al voltant d’un tema de màxima actualitat: els menors estrangers no acompanyats a qui sovint la societat gira l’esquena: “La desconnexió de la comunitat s’acarnissa especialment amb les persones més vulnerables, els nens perduts. I això ens va inspirar per a l’escriptura d’un primer esbós”, expliquen des de La Danesa. Al mateix temps, l’espectacle vol provocar una reflexió sobre quina ha de ser la funció, qui el subjecte i què l’objecte del teatre, tal com s’ho plantejava el text original de Lorca.

Es tracta d’una obra de teatre comunitari que s’ha construït de manera col·lectiva amb persones del Poble-sec, Sant Antoni i el Raval: “L’hem creat a partir de tallers que hem fet amb veïns i veïnes de diferents edats i procedències, com el taller de hip hop que vam fer en col·laboració amb el col·lectiu de rap pels drets humans La Llama”, diu Elena Fortuny. Gràcies a aquesta experiència, 10 joves del Raval es van animar a participar i van crear dos temes de rap originals, que giren al voltant dels menors estrangers no acompanyats. i tracta sobre els menors estrangers no acompanyats.

L’espectacle neix amb l’objectiu de donar visibilitat i protagonisme a les diferents comunitats, llengües i llenguatges presents als barris que connecten amb l’Arnau i que normalment estan infrarepresentades als escenaris. Hi intervenen una trentena de persones, entre actors i actrius professionals i no professionals.

L’estrena tindrà lloc el 12 d’octubre a les 18 h davant la façana del Teatre Arnau i, fins a finals d’any, es faran una vintena de representacions, que tindran lloc a espais tan emblemàtics com el Castell de Montjuïc o el Refugi 307 del Poble-sec.

FER VIURE L’ARNAU
Aquest espectacle, així com la resta de projectes de l’Arnau, s’ha decidit de manera assembleària en el si de la comunitat de l’Arnau, un teatre de titularitat pública i gestió comunitària. Enguany, la programació tornarà a fusionar memòries, comunitat i arts escèniques amb projectes com l’Arnau Gallery, l’espectacle Com menja un caníbal de La Virgueria, les jornades de debat Espai 0 i Creuem el Paral·lel, el programa de cultura de proximitat que oferirà accions artístiques a l’espai públic.

El Teatre Arnau Itinerant és una iniciativa ciutadana que neix per donar resposta a la necessitat d’habitar el teatre Arnau abans que existeixi, mentre té lloc la rehabilitació de l’espai. Aquest teatre nòmada es construeix des de la comunitat i des de la pluralitat, de manera col·lectiva amb les veïnes i veïns dels barris del Raval, Poble-Sec i Sant Antoni.

Author