Aquest matí, el Teatre Goya ha acollit la presentació de Conqueridors, una obra de Ramon Madaula i dirigida per: Josep Maria Mestres. L’espectacle està protagonitzat per Ramon Madaula, Roger Coma, Mònica Glaenzel, Xavier Bertran, Moha Amazian, Vanessa Segura i Tilda Espluga. És una producció de Bitò i Focus. A la roda de premsa han assistit Jordi González, Vicepresident d’Art i Continguts de Focus; Josep Domènech, director de produccions de Bitò, i la companyia.
Jordi González ha volgut obrir l’acte explicant el plaer que suposa acollir una companyia com aquesta; i compartir el Teatre Goya amb la productora Bitò. També ha puntualitzat que es tracta, una vegada més, d’una obra d’autoria local, catalana; evidenciant el compromís amb la dramatúrgia de proximitat que Focus reforça en tots els seus teatres; i que ha afavorit un increment en la qualitat de textos i propostes; i un reconeixement que ha transcendit les fronteres del territori.
Per la seva part, Josep Domènech ha explicat que l’obra portava ja un temps pendent i que, finalment: s’ha pogut dur a terme en format de coproducció. També ha destacat que es tracta d’un text brillant portat a escena per un gran repartiment: “amb qui ja han compartit produccions anteriors.”
Josep Maria Mestres, director de l’espectacle, ha volgut donar les gràcies, tant a Bitò com a Focus; per confiar i aixecar una producció d’aquest format: “No es una producció petita. És arriscada, d’autoria… No només contemporània sinó amb el mateix autor a dins del repartiment. Això, lluny de ser una dificultat, és un avantatge i un autèntic privilegi. Tenir el dramaturg a la sala d’assaig ens ha permès treballar plegats; retocar coses quan calia i polir la proposta fins l’últim moment.”
Mestres també ha parlat de la bona sintonia amb tot l’equip i de l’interès subjacent de la proposta pel públic.
“L’esperit que apareix, amb les seves maneres salvatges i medievals, contrasta amb les formes modernes; amb el comportament social contemporani i, com si es tractés d’un mirall, ens porta a pensar que, potser: no hem canviat tant, després de tot. En tot cas, el públic riurà moltíssim.”
Una comèdia sobre els rodatges i els seus personatges
Conqueridors ens posa en situació del rodatge d’una pel·lícula sobre Jaume I, amb un actor (Roger Coma) que no acaba de sentir-se còmode amb el paper i que: sense voler-ho, invoca l’esperit del monarca qui l’ajudarà amb la interpretació; i a entendre millor la mítica figura del rei català. Per bé que l’argument podria donar peu a una sèrie de localitzacions èpiques i grandiloqüents; el cert és que la gran majoria de la història s’ubica al backstage de l’estudi de gravació; la sala on els actors, extres i personal esperen abans, després i durant les etapes de rodatge.
Ramon Madaula explica que la idea li va sorgir arrel dels nombrosos rodatges on ha participat; i de les incomptables hores al backstage: “M’he trobat moltes vegades havent de rodar sèries d’època per pagar la hipoteca i, mentre esperava el backstage, sovint, pensava: d’aquí en pot sortir una molt bona història. De fet, durant el rodatge d’Isabel vaig pensar que no s’havia fet mai res sobre el Jaume I el Conqueridor.”
Madaula ha compartit que, parlant de la figura de Jaume I; ens dona la oportunitat per contemplar la nostra història com a poble sota una perspectiva diferent. “Fent funció me n’he adonat de la importància de l’herència, més que genètica, històrica. Som d’on som, som cristians i, això, ens ha marcat molt. Hi ha gent que parla de la reconquesta com d’un fet del qual sentir-nos orgullosos, i jo penso que no. Jaume I en parla però en un to de comèdia. Era un personatge complex i polièdric i apuntem cap a aquí però deixant molt clar que l’objectiu de l’espectacle és; abans de tot, divertir al públic. Conqueridors és una comèdia actual on la figura del rei és molt present.”
Roger Coma, que interpreta l’Arrufat (l’actor que no arriba a trobar-li el to a la interpretació de Jaume I); defineix l’espectacle com una comèdia delirant, entenent aquest deliri com una de les eines principals de Madaula; a l’hora de concebre el text:
“En Ramon creu que, per arribar molt lluny s’ha de delirar. I aquí apareix la figura de l’esperit de Jaume I, que s’acaba convertint en referent per la resta de personatges. Fa de coach per permetre que els altres caràcters puguin evolucionar. En Ramon fa una tesi vital del conqueridor, dels seus coneixements, de la seva vida, i es, bàsicament, un deliri. Un deliri que ens obliga a estar molt atents, concentrats i en constant col·laboració amb els companys, però que també ens ho ha fet passar molt i molt bé.”
Xavier Bertran, que, entre altres papers, interpreta al bisbe de Lleida, destaca l’habilitat d’en Madaula per construir escenes amb to col·loquial i donar ritme als diàlegs. “Fa que tot sigui brillant i divertit. A vegades, et trobes amb textos que costen molt de dir i que costen de defensar. En quest cas, és tot el contrari. Es tracta d’un text molt viu, l’hem anat modificant, i es molt agraït. A més, en Mestres és un veritable especialista amb la comèdia i en donar ritme. I tot plegat ha estat un plaer, una gran experiència.”
Qualsevol semblança amb la realitat és, segurament, certa
Tant la Mònica Glaenzel, com en Moha Amazian i la Tilda Espluga han coincidit també: en la germanor i bon humor presents durant els assajos, un bon humor que, inevitablement, traspassa i s’estén a lplatea. A més, han confessat que moltes de les situacions presentades a l’obra, encara que molt exagerades i ficcionades; remeten a experiències pròpies de la seva carrera personal. “Quan vaig llegir el text, vaig veure moltes de les coses que he viscut jo. I la manera com en Ramon les ha traduït a la comèdia… vaig comprendre que no només les podia entendre jo, aquestes situacions i referències, sinó el públic també. La funció és trepidant, l’únic aspecte que no s’assembla a un rodatge de veritat. La gent es divertirà moltíssim amb situacions que, sovint, vivim en un rodatge. Cada personatge sembla una versió concentrada de les diferents faunes que trobes als sets.” – ha confessat Glaenzel.
Conqueridors es representarà a partir del divendres 17 de novembre de 2023 al Teatre Goya