Avui engega la 14a edició d’El Més Petit de Tots, el Festival Internacional d’Arts Escèniques centrat als espectadors de 0 a 5 anys, avui ja tota una referència del gènere al Sud d’Europa. Recordem que és un esdeveniment que es mou per diferents ciutats per facilitar l’assistència al seu públic. Així, es podran veure 122 funcions (una cinquantena es faran a les escoles), repartides per onze poblacions catalanes a càrrec de quinze companyies nacionals i internacionals, aquestes vingudes de Dinamarca, Noruega, França, Finlàndia, Sèrbia i Suècia.

 

La resta són companyies catalanes “cinc de les quals han crescut de la ma del Festival. Ens sentim molt cofois de ser pioners en ajudar i motivar els artistes a investigar i treballar per a aquesta franja d’edat tan difícil, ja que són d’una sinceritat absoluta”, ha dit la directora del Festival, Eulàlia Ribera, durant la presentació que ha tingut lloc al Mercat de les Flors, on l’han acompanyat Àngels Margarit, directora del Mercat i Òscar Rodríguez, director del SAT, que acullen el Festival a Barcelona.

Els espectacles es representaran a 14 teatres i també a equipaments com ara Biblioteques i Fàbriques de Creació. Aquestes últimes acolliran sobretot els tallers familiars (un total de setze), que donaran les mateixes companyies participants. També s’han programat unes Jornades Professionals orientades a programadors i professionals del sector.

Les onze ciutats que rebran els espectacles són: Barcelona,  Lleida,  Tarragona,  Sabadell,  Granollers,  Sant  Cugat,  Igualada,  Olot,  Benicàssim,  Tordera  i  Viladecans.

UN PROGRAMA AMB MÚLTIPLES DISCIPLINES
El Més Petit de Tots és un dels pocs festivals del gènere que hi ha a nivell internacional. Precisament, una de les companyies assistents, els belgues Théâtre de la Guimbarde, tenen un Festival similar a Bèlgica. El programa inclou musicals, concerts, una instal·lació i una coproducció especialment pensada per a nens i nenes invidents.

El Festival aposta per artistes pioners i creacions singulars i, per tant, difícils de trobar a la programació habitual de les sales. Són espectacles que combinen disciplines com la dansa, el teatre, la música, el circ o l’audiovisual, entre d’altres, sempre fent del joc una peça essencial. Enguany es vol reforçar el valor de les cançons de bressol, “ja que són a l’ADN de tots els menuts.” En tots els casos, a més, els artistes “juguen amb les sensacions del  públic sobrepassant els límits, tant físics com de concepte, de l’escena.”

PINZELLADES DEL PROGRAMA
Tot seguit ens han posat un vídeo que ha mostrat pinzellades dels espectacles que es podran veure. De Bèlgica arriben el Théâtre de la Guimbarde amb la peça-joc Cache Cache (A fet i amagar) i els De Spiegel, que porten Niet drummen! (A cop de tambor!)  La companyia Aaben Dans (Dinamarca) presenta Tre ben (Tres camesi Dybwikdans (Noruega), porten Lulla (Cançó de bressol).

L’espectacle que hem comentat, pensat per a nens amb discapacitat visual ve de Finlàndia i es diu Tuntu (El sentir), i és creació del Dance Theatre Auraco. La presència internacional es completa amb la performance   Wax  (Cera)   creada pel TJP Centre Dramatique National d’Alsace (Estrasburg, França) “un espectacle  fet amb cera liquida que va construïnt el seu relat amb cera”, i amb The Garden of spirited minds (El jardí de les ments despertes), una instal·lació creada i dissenyada per l’artista serbo-sueca Dalija Acin, que “experimenta amb el temps sense marcar els límits de l’espectacle, permetent que el públic entri o surti quan ho desitgi.” És una de les peces “més pensades per a nens petits! Diuen que als 2 anys ja són una mica grans per disfrutar-la.” És una instal·lació de 4 h on es balla i es juga amb llibertat absoluta.

Pel que fa els espectacles nacionals, tots són creats i produïts a Catalunya. Comencem per Jungla, un viatge per un ecosistema molt especial de la Companyia Big Bouncers, que és la coproducció d’El Més Petit de Tots 2018 i el Mercat de les Flors. Àngels Margarit explica que: “Hem proposat Big Bouncers perquè és una companyia que mira la dansa d’una manera diferent. La companyia, a més, és plena de mares o de dones a punt de ser-ho, el que ha fet que tinguessin tot el necessari per endinsar-se en aquest format.” Els Big Bouncers travessen d’un llenguatge a l’altre amb el cos, la llum, la veu, el moviment… com un experiment però sense posar-hi noms. “I passa que el nen sempre està despert a la curiositat i a la creativitat!” També ha explicat que “ara són a Noruega fent unes representacions d’intercanvi amb altres companyies d’allà, que treballen per la mateixa franja d’edat.”

Pel que fa al SAT!, que ja engega avui, Òscar Rodríguez ha explicat que “anem creixent! L’any passat els vam acollir una setmana, aquest dues i l’any que ve, espero que siguin tres, Fem 3 tallers per a nens i famílies i un per a artistes. Som un teatre especialitzat en nens i en dansa, per tant, ens sentim molt feliços amb El Més Petit de Tots.”

També s’ha programat el musical  Hits, de Pistatxo Produccions; Loo produït per Ponten Pie i el Festival Més Petit de Tots (2017) i Little night, que ofereix als més petits una experiència interactiva de la mà d’Imaginart.  L’oferta es completa amb una festa oberta a tothom que es portarà a terme a L’Estruch de Sabadell el 17 de novembre amb  instal·lacions  com  els  Playscapes  de  la  companyia  belga  Den  Draad,  el  Casalarva  dels  catalans  Associació  Blink  Flash,  els  Hippos  de  Zum-Zum  Teatre  i  Quim  Bigas  (premi  a  la  Millor Estrena de Carrer a la darrera edició de la Fira de Tàrrega)  i  els  Xics  del  Xurrac,  la  primera  colla  castellera  nascuda  en  una  fusteria.

Àngels Margarit assegura que al Mercat s’ha viscut a fons el Festival, sobretot per part de “la Montse i la Judit, del Servei d’Educatius del Mercat. Tenim una gran complicitat amb les Escoles Bressol. Enguany hi tenim coreògrafs treballant-hi, fent tallers per als mestres.” La Montse, que també era a la Sala, ha matisat que “es tracta d’un projecte de cos i moviment que cada any ha evolucionat i que apadrinen les escoles. Nosaltres pactem després els calendaris amb les Escoles Bressol.”

Abans d’acabar, han tornat a referir-se a Jungla, de Big Bouncers, per explicar que “Els nens no coneixen les disciplines i ballen tot el dia, expressen sentiments amb el cos. Trobem molt interessant experimentar amb aquesta franja perquè encara no està reeixida del tot.” En aquest sentit, Eulàlia Ribera ha afegit que “si mires les propostes del 2005, per exemple, es veu com ha canviat el procés d’evolució. I és perquè nosaltres hem canviat la mirada. Hem après com entren els menuts a les arts escèniques, hem anat fent camí en una mateixa línia que els educadors, tenim la mateixa filosofia de com entrar les arts a la infància… I cada any apostem buscant propostes diferents amb més risc i més qualitat.”

CONSOLIDACIÓ DE LES JORNADES PROFESSIONALS
Una altra novetat d’El Més Petit de Tots 2018 és la consolidació de les Jornades Professionals que es fan en el marc del Festival amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada entre tots els implicats en les arts escèniques per a la primera infància. El festival no està pensat com un Mercat sinó com un espai de reflexió on hi haurà cada tarda reunions, debats, conferències… “Posem el que calgui per vendre, però volem anar més enllà.”

Aquestes Jornades arribaran aquest any a la seva tercera edició amb un considerable increment de participants. Fins a 70 programadors i artistes, la meitat dels quals internacionals, es trobaran a Sabadell els dies 17 i 18 de novembre per debatre el futur i els límits d’aquest àmbit artístic i intercanviar experiències. Sota el títol de Crossing Borders, els participants a la trobada també veuran molts dels espectacles del Festival i tindran l’oportunitat d’establir contacte amb les companyies.

11 CIUTATS, 14 TEATRES I ALTRES ESPAIS ESCÈNICS 
El teatres que participen al Festival El Més Petit de Tots 2018 són  LaSala Teatre i L’Estruch de Sabadell, el Teatre de l’Aurora d’Igualada, el Mercat de les Flors i el SAT Sant Andreu Teatre de Barcelona, el Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida, el Teatre Principal d’Olot, el Teatre Municipal de Benicàssim, el Teatre Auditori de Sant Cugat i el Teatre Mira-sol de Sant Cugat, el Teatre Clavé de Tordera, el Teatre Auditori de Granollers, el Teatre de Tarragona i l’Àtrium de Viladecans. A més, hi ha d’altres espais que acolliran activitats del Festival com la Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers, la Fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, la Biblioteca Pública de Lleida i les biblioteques Volpelleres Miquel Batllori i Mira-sol Marta Pessarrodona, totes dues de Sant Cugat.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA
El festival engega avui mateix 10 de novembre al SAT! Sant Andreu Teatre. Barcelona amb l’espectacle Cache Cache (A fet i amagar) de Théâtre de la Guimbarde (Bèlgica), recomanat per als menuts de 2 a 5 anys. Es faran dos passis (40 min) a les 17  i 18  h.

La inauguració oficial tindrà lloc demà, 11 de novembre, amb una gran festa gratuïta a la Plaça doctor Robert, a Sabadell,  de 11 a 13.30 hores.

 

Per seguir el programa complet, les ciutats, teatre si equipaments on es fa, contacteu amb http://www.elmespetitdetots.cat/ca/programa/

 

El festival se  celebrarà fins al 25 de novembre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Author