El Teatre Gaudí ha reestrenat ‘Assange. El poder de la informació’, una representació que recull part del pensament civil-polític del periodista australià Julian Assange; cap de redacció de WikiLeaks, i que denuncia alhora la persecució i la tortura: a la que s’ha vist sotmès des de la seva arribada a l’ambaixada de l’Equador a Londres: el juny del 2012. Una obra de teatre de Víctor Manuel Díaz Conejo i Virginia Fernández Ruiz, ambdós activistes; amb la direcció de l’actriu Mireia Ros.
‘Assange. El poder de la informació‘ es va representar el març d’aquest any al Teatre Gaudí; en un moment en que la situació del periodista era de màxima actualitat, ja que s’esperava una resolució al cas. Finalment, el dia 24 de juny del 2024, la justícia britànica va decidir alliberar Assange; i aquest va tornar a Austràlia amb la seva família. Amb aquest punt i final a la seva història, s’ha modificat el final de la representació de teatre; que es reprograma ara al Teatre Gaudí.
‘Assange. El poder de la informació’ busca donar resposta a les següents preguntes: per què ha estat empresonat? A què es dedica? Com ha viscut tot aquest temps? Però sobretot, pretén explicar qui és realment Julian Assange. Una representació-denúncia que posa de manifest la gravetat de la seva situació; Assange s’enfrontava a 175 anys de presó als Estats Units; tot i que al final va ser alliberat després d’un acord històric.
L’obra posa el focus en les relacions humanes que Assange – interpretat per Joan Frank Charansonnet –: ha anat construint durant la seva vida i persecució, i que es manifestaran a l’escenari. Per una banda, l’amistat entre Julian Assange i un funcionari diplomàtic de l’Equador, que: – des de la ficció – es converteix en una peça clau per a entendre els llargs anys que va passar: en una petita habitació de l’ambaixada. L’actor Eduard Alejandre donarà vida a Juan Carlos, l’empleat públic que esdevindrà el gran oient del missatge del periodista.
Però també es parlarà d’una història d’amor en temps de “guerra”. Julian Assange va conèixer l’advocada Stella Moris – interpretada per Elena Codó – l’any 2010, i es va prometre l’any 2017; va ser a l’ambaixada d’Equador a Londres on van tenir dos fills. “La gent pren decisions difícils en situacions difícils; ens en sortirem”, va dir Stella Moris a la premsa quan van decidir tirar endavant la seva família.
Un “home de negre”, representat també per Eduard Alejandre, mourà els fils tèrbols de l’obra teatral; que representa l’orde mundial i els tentacles dels serveis secrets que es despleguen sobre Julian Assange.
El cas Julian Assange
Considerat un dels seus principals objectius, els Estats Units persegueix al periodista a arrel de l’organització ‘Wikileaks;’ que Assange va fundar el 2007, i on es van publicar un gruix de documents que demostraven accions il·legals de l’exèrcit dels Estats Units a les guerres d’Iraq i Afganistan.
La publicació d’aquesta informació confidencial va suposar la persecució d’Assange, i la seva demanda d’asil polític fora dels Estats Units. Va romandre durant set anys a l’ambaixada de l’Equador a Londres; fins que finalment va ser detingut per la policia britànica i enviat a la presó de màxima seguretat de Belmarsh. 14 anys després de la revelació dels documents, i gràcies a un acord amb la justícia americana; on Assange assumia algunes acusacions, el periodista va ser alliberat i va tornar a la seva llar a Austràlia.
“El poder de la información”
‘Assange. El poder de la informació’ neix a partir de la lectura de l’obra de teatre “El poder de la información”; de Víctor Manuel Díaz Conejo (Toledo, 1991). Díaz Conejo es enginyer de telecomunicacions, i ha treballat al control central de Televisió de l’Agència EFE. La seva curiositat pel cas Assange; el va portar a recopilar informació sobre els esdeveniments succeïts en la seva última dècada, a partir d’entrevistes, llibres, exposicions, etc.
L’actor Joan Frank Charansonnet ha adaptat aquest primer text per a fer una obra de teatre amb quatre personatges: que mostren les relacions humanes que envolten Assange, sense deixar de banda els aspectes claus com: la censura, el dret a la informació, i l’aïllament i tortura que ha viscut Assange; per a denunciar fets del poder polític i mediàtic en el que vivim.
Mireia Ros (Barcelona, 1956) dirigeix aquesta representació. Nominada en Direcció Novel als Premis Goya 1997, i seleccionada al “Festival de Cine Mar de Plata”; Ros combina la seva vessant d’actriu amb la de directora. Ha treballat en televisió, teatre i cinema, i ha sigut guardonada amb el Premi Gaudí al millor documental per: “Barcelona antes de que el tiempo lo borre”, de Javier Baladía (2011).
FITXA ARTÍSTICA
Autoria: Victor Manuel Díaz Conejo i Virginia Fernández Ruiz
Adaptació: Joan Frank Charansonnet
Direcció: Mireia Ros
Repartiment: Joan Frank Charansonnet | Julian Assange, Elena Codó | Stella Moris i Eduard Alejandre | Responsable de l’ambaixada d’Equador

ASSANGE. EL PODER DE LA INFORMACIÓ, a la Sala Gran del Gaudí