‘Assange, el poder de la informació’, l’obra de teatre sobre la vida del periodista empresonat, fa camí cap al Teatre Gaudí

02.09.2024

Author

El proper 1 de març, el Teatre Gaudí estrena ‘Assange. El poder de la informació’una representació que recull part del pensament civil-polític del periodista australià Julian Assange:  cap de redacció de WikiLeaks; que denuncia alhora la persecució i la tortura a la que s’ha vist sotmès des de la seva arribada a: l’ambaixada de l’Equador a Londres el juny del 2012. Una obra de teatre de Víctor Manuel Díaz Conejo i Virginia Fernández Ruiz, ambdós activistes; amb la direcció de l’actriu Mireia Ros.

‘Assange. El poder de la informació’ busca donar resposta a les següents preguntes: Per què està empresonat? A què es dedica? Com ha viscut tot aquest temps? Però sobretot, pretén explicar qui és realment Julian Assange. Aquesta representació-denúncia esdevé especialment important a l’actualitat: el 20 de febrer es podria confirmar la seva extradició als Estats Units, on s’enfronta a 175 anys de presó.

L’obra posa el focus en les relacions humanes que Assange – interpretat per Joan Frank Charansonnet; – ha anat construint durant la seva vida i persecució, i que es manifestaran a l’escenari. Per una banda, l’amistat entre Julian Assange i un funcionari diplomàtic de l’Equador, que – des de la ficció  –: esdevé  una peça clau per a entendre els llargs anys que va passar en una petita habitació de l’ambaixada. L’actor Eduard Alejandre donarà vida a Juan Carlos, l’empleat públic que esdevindrà el gran oient del missatge del periodista.

Però també es parlarà d’una història d’amor en temps de “guerra”. Julian Assange va conèixer l’advocada Stella Moris – interpretada per Elena Codó – l’any 2010, i es va prometre l’any 2017; va ser a l’ambaixada d’Equador a Londres on van tenir dos fills. “La gent pren decisions difícils en situacions difícils; ens en sortirem”, va dir Stella Moris a la premsa quan van decidir tirar endavant la seva família.

Un “home de negre”, representat també per Eduard Alejandre, mourà els fils tèrbols de l’obra teatral; i que representa l’orde mundial i els tentacles dels serveis secrets que es despleguen sobre Julian Assange.

EL CAS JULIEN ASSANGE

L’obra de teatre s’estrenarà en un moment previsiblement convuls per la premsa i el cas Assange. El proper 20 de febrer, s’espera que la justícia britànica prengui una decisió definitiva sobre l’extradició reclamada pels Estats Units. Aquest fet suposaria un tomb en el seu cas, ja que s’enfrontaria a 175 anys de presó;  en el país del qual és el principal enemic.

Considerat un dels seus principals objectius, els Estats Units persegueix al periodista a arrel de l’organització ‘Wikileaks’;  que Assange va fundar el 2007, i on es van publicar un gruix de documents que demostraven accions il·legals de l’exèrcit dels Estats Units a les guerres d’Iraq i Afganistan.


“El poder de la informació”

Assange. El poder de la informació’ neix a partir de la lectura de l’obra de teatre “El poder de la información” ; de Víctor Manuel Díaz Conejo (Toledo, 1991). Díaz Conejo es enginyer de telecomunicacions, i ha treballat al control central de Televisió de l’Agència EFE. La seva curiositat pel cas Assange el va portar a recopilar informació sobre els esdeveniments succeïts: en la seva última dècada, a partir d’entrevistes, llibres, exposicions, etc.

L’actor Joan Frank Charansonnet ha adaptat aquest primer text per a fer una obra de teatre amb quatre personatges; que mostren les relacions humanes que envolten Assange, sense deixar de banda els aspectes claus com la censura;  el dret a la informació, i l’aïllament i tortura que ha viscut Assange per a denunciar: fets del poder polític i mediàtic en el que vivim.

Mireia Ros (Barcelona, 1956) dirigeix aquesta representació. Nominada en Direcció Novel als Premis Goya 1997, i seleccionada al “Festival de Cine Mar de Plata”;  Ros combina la seva vessant d’actriu amb la de directora. Ha treballat en televisió, teatre i cinema, i ha sigut guardonada amb el Premi Gaudí al millor documental per: “Barcelona antes de que el tiempo lo borre”, de Javier Baladía (2011).


Teatre Gaudí: Creativitat, llibertat, proximitat

Nascut el 2008 entre l’Eixample i Gràcia, el Teatre Gaudí de Barcelona és un equipament cultural referent pel que fa a la llibertat creativa, l’esperit lúdic i de formació ètica i estètica de l’espectador. Des de les dues sales del teatre de proximitat, es fomenta la interacció entre les persones, que aporta creixement cultural en diferents aspectes: reflexió, ambició de superació personal, socialització, debat, confrontació i experiència creativa.

FITXA ARTÍSTICA

Autoria: Victor Manuel Díaz Conejo i Virginia Fernández Ruiz
Adaptació: Joan Frank Charansonnet
Direcció: Mireia Ros
Repartiment: Joan Frank Charansonnet | Julian Assange,  Elena Codó | Stella Moris i  Eduard Alejandre | Responsable de l’ambaixada d’Equador
So i videocreació: Marçal Cruz
Escenografia: Jordi Canora

DE L’01 AL 31 DE MARÇ

Author