Aquest juliol, La Caldera contribueix al GREC Festival de Barcelona amb dues propostes que busquen revisitar, revelar i reivindicar un llegat a través del cos: Legítimo / Rezo de Jone San Martín, i La col·lecció. Guinea Equatorial 1948-1961 de Laida Azkona i Txalo Toloza. Amb la inclusió d’aquestes dues peces de creació al GREC, La Caldera busca seguir treballant en xarxa amb les institucions culturals de la ciutat per crear un ecosistema, reforçar el teixit creatiu i afavorir la circulació de les peces, així com donar visibilitat a la creació contemporània al voltant del cos.
Pel que fa a la peça de Laida Azkona i Txalo Toloza, La col·lecció. Guinea Equatorial 1948-1961 es podrà veure el 18 de juliol al Museu Etnològic de Montjuïc, amb el qual La Caldera porta anys col·laborant dins del programa Creació i Museus. Un exercici de memòria crítica a través del cos, resultat del maridatge entre la investigació iniciada pels artistes al seu últim treball Tierras del sud (en residència a La Caldera el 2018) i el patrimoni del museu.
Una exposició viva que treu a la llum patrimoni fins ara inèdit del museu, sobretot fotografies etnogràfiques del passat colonial de Barcelona que prendran vida a través dels cossos de les performers Rosalía Zanon, Claudia Fuentes, Oihana Altube, Tamara Ndong i Laida Azkona Goñi. Amb la banda sonora de Rodrigo Rammsy, el disseny audiovisual de MiPrimerDrop i les veus de Toni Mira, Oscar Dasi, Alicia Eho, Susana Marilo, Resurrección Rôpe i Sofia Coffi, que sonaran a través dels auriculars.
“És una ciutat colonial i té responsabilitat amb la seva pròpia memòria. Treballem amb material fotogràfic sobre l’expedició protagonitzada per August Panella i Jordi Sabater Pi. Diferents museus ens han cedit les fotos i treballem sobre els cossos que apareixen a les fotos. És com portar aquestes persones als museus. Volem incorporar guineans que viuen a Barcelona per fer les lectures”, explica Azcona.
La Caldera ha acollit i acompanyat el procés creatiu d’Azkona & Toloza amb la voluntat de potenciar la creació, la renovació dels llenguatges i l’apropament als nous públics. L’any passat els va acompanyar durant el procés de creació de Tierras del Sud. La nova peça de la companyia, La col·lecció. Guinea Equatorial 1948-1961, és la continuació d’aquest procés creatiu que ha comptat amb la complicitat de La Caldera per presentar la proposta al projecte de Creació i Museus.
La col·lecció. Guinea Equatorial 1948-1961 és una exposició viva i efímera que navega entre els arxius de les primeres expedicions dutes a terme per l’exdirector del museu August Panella i l’etnòleg Jordi Sabater Pi a l’antiga colònia espanyola de Guinea Equatorial. Els arxius fotogràfics, fílmics i textuals d’aquestes campanyes, fins ara inèdits, prendran vida i es traspassaran al cos dels performers, que corporalitzaran aquests arxiusi permetran traslladar a l’espectador la idea de la barbàrie que sobre els fotografiats s’exercia en aquestes sessions. Fotografies realitzades per europeus i construïdes per avalar científicament el Darwinisme Social i que es van transformar en l’única prova documental del seu passat.
Una exposició performàtica a l’aire lliure que navega en l’estreta relació entre les primeres dècades de desenvolupament de la fotografia etnogràfica, el passat colonial de la ciutat de Barcelona i la brutalitat sobre aquells i aquelles que van patir la colonització dels seus cossos i el seu territori. Una forma de revisar la nostra història cultural i decolonitzar la nostra mirada a través del cos.
Sobre Azkona & Toloza
A mig camí entre Barcelona, Pamplona i el Desert d’Atacama, Azkona & Toloza són un parella d’artistes dedicada a la creació de projectes d’arts vives.
Amants de les possibilitats performatives del My Firts Sony, a més de desenvolupar els seus propis projectes en parella o per solitari, Azkona & Toloza han col·laborat, entre altres, amb la perfomer Sònia Gómez, el director d’escena Roger Bernat o la companyia de teatre documental mexicana Sargantanes Tirades al Sol. Són col·laboradors habituals d’Azkona & Toloza el productor musical Juan Cristóbal Saavedra, la coreògrafa i dissenyadora d’il·luminació Ana Rovira i l’oficina de managment i producció Elclimamola.
Els seus últims dos projectes escènics són Extraños Mares Arden i América es una mar con otro nombre.
Terres del Sud S.A., és el seu projecte actual de recerca documental, estrenat al Festival TNT i que ja s’ha pogut veure a l’Antic Teatre, la Mutant (València), Théâtre de la Ville, Espace Pierre Cardin (Paris), Las naves de Matadero (Madrid), Perpigne Festival (Perpinge, Itàlia).
Una altra proposta de La Caldera dins del GREC
A part de la peça d’Azkona & Toloza, La Caldera també presenta al Festival GREC una creació de Jone San Martín, Legítimo / Rezo, una conferència ballada i un solo de Jone San Martín a partir de l’experiència compartida amb el prestigiós coreògraf William Forsythe, que es podrà veure a La Caldera el 19 i 20 de juliol