Badalona es transforma de dalt a baix amb el Festival de Màgia-Memorial Li-Chan

02.01.2019

Author

La ciutat de Badalona és a punt de transformar-se de dalt a baix. Demà, 2 de febrer, engega el Festival Internacional de Màgia de Badalona. Memorial Li-Chang, un dels esdeveniments que s’esperen amb més il·lusió de l’any.  Som ja a la 19 edició i se celebra entre el 2 de febrer i el 12 de març. Ens l’han explicat el seu director, el Mag Enric Magoo, Edu Pericas, director del Teatre Zorrilla, Isaac Jurado, el Mag presentador de la Gala, el Mag oficialment ‘aficionat’ però que en sap més que ningú, Toni Cachadiña mereixedor aquest any de la Menció Honorífica del Memorial Li-Chang i el regidor de cultura de Badalona, Jordi Subirana.

Ha estat una trobada molt agradable, plena de màgia i de il·lusions: “Organitzar el Festival ens fa encara la mateixa il·lusió que el primer dia. I ara mateix, la Màgia està de moda! Sortim per la tele, ens diuen ‘experimentats’… hi ha un boom amb els mags que ens fa sentir motivats. Però estem orgullosos del Festival i del que genera, més enllà de nosaltres mateixos.” I és que Badalona es trasbalsa radicalment. A banda des espectacles, hi ha activitats a les biblioteques, tallers per a professionals, estudiants o escolars… fins i tot hi ha màgia als restaurants!: “És molt transversal, tota la ciutat s’hi sent implicada”, diu Magoo, afegint que això no serà res, ja que “l’any que ve celebrarem 20 anys i la pensem fer molt grossa! El Festival presentarà al voltant de 25 activitats diferents, i compta amb una cinquantena de mags.

Una novetat important és que s’estableix per primera vegada el Premi Jove Li Chang. “Sempre recolzem els nous mags, les canteres… és la nostra obligació de futur. Enguany hem arribat a un acord amb els Lluïsos per potenciar aquest premi. Ells organitzen cada any el Festival de Joves Mags de Barcelona.” El Premi serà participar a la Gala Solidària de Màgia, que consisteix en portar la màgia a països on molts dels seus habitants no hi tenen accés. Enguany està previst anar al Senegal. També li facilitaran un coaching: “un Mestre que l’ajudi a cuidar l’espectacle.” El guanyador d’aquesta primera edició ja participarà a la Gala Solidària.

Jordi Subirana ha volgut tenir unes paraules d’agraïment per a Magoo “ja que tot el que fa o presenta ell, s’omple!” Ha remarcat que en totes les edicions no s’ha baixat mai del 80% d’ocupació i que va a més. “Si tinguéssim més teatres en faríem més. És un Festival transversal i consolidat que prestigia la ciutat. És un plaer ser Regidor de Cultura i disposar d’un Festival com aquest!”

I COMENÇA EL FESTIVAL!
El Festival comença demà dissabte amb la III edició de la Trobada de Mags de Catalunya “amb la idea que el públic pugui veure mags de les quatre províncies.” Se celebra al Centre Comercial Màgic de 12 a 14 i de 16.30 a 20,30 h i hi haurà l’atracció itinerant Andrew i el bagul màgic que recorrerà el Centre, amb més de 20 mags procedents de quatre associacions del país.

Magoo explica que el Festival té dues vessants, la cultural o pedagògica i la lúdica. “El dilluns comença la vessant pedagògica que significa escampar-la pels equipaments de Badalona, biblioteques, etc…” Es presentaran llibres de màgia, hi haurà xerrades col·loqui, tallers, actuacions… “Ho fem amb paritat absoluta: tres mags i tres magues. I tot de franc!”, diu Magoo.

LES GALES
Cada cap de setmana se celebrarà una Gala diferent. La primera, el dissabte dia 9, “serà una Gala cabaretera, de màgia i humor. La fem al Teatre Principal, que hem adaptat com un cafè teatre amb tauletes i cadires.” Hi actuen l’actriu còmica Yolanda Ramos, acompanyada de dos mags: “Gerard Borrell, que és un mag molt jovenet amb un registre fresc, una mica vedette i amb molt d’humor. I Pere Rafart, que fa Màgia de Prop i que l’any passat va guanyar el 2n premi al Festival de Màgia de Corea.” Per tal que es vegi bé d’arreu, unes pantalles projectaran el moviment de ‘mans i cartes’.

La segona Gala se celebrarà diumenge 17 de febrer, a les 18 h i serà la Gala Familiar. El títol és Embrossa’t i és una creació de la companyia de teatre visual Addaura Teatre, basada en la poesia de Joan Brossa i que s’ofereix en el marc del Centenari del seu naixement: “Brossa estava molt vinculat amb la Màgia i, a més, va ser molt amic de Li-Chan”, diu Magoo. L’espectacle és una barreja de teatre, titelles, màgia, dansa, objectes, projeccions… l’Univers Brossa! El dirigeix Teia Moner.

LES GALES INTERNACIONALS. EL COR DEL FESTIVAL
L’Enric Magoo es mostra entusiasmat per les Gales. Busca artistes consagrats, artistes de nova fornada prometedors… sempre amb la voluntat d’agradar al màxim de públic. La Gala Internacional és el cor del Festival, la perla que tothom espera. Se celebrarà els dies 22, 23 i 24 de febrer al Teatre Zorrilla.

Enguany el presentador serà Isaac Jurado: “Farà un bon presentador, creatiu, esbojarrat… tocat de l’ala!”, promet Magoo.” A la Gala intervenen cinc mags de registres molt diferents:

Dani Polo, un eixerit mag de La Coruña, que va començar quedant finalista en un concurs de la televisió. La seva especialitat és fer aparèixer i desaparèixer paraigües, al ritme de la música dels Beach Boys. Un número clàssic de la màgia al que ell  sap donar una lectura juvenil.

Los Taps “són com sortits d’un Còmic! Fan màgia còmica i van tots emperifollats. Semblen una caricatura! L’eix de l’espectacle és la seva lluita constant per ser un millor que l’altre i xupar més càmera.”

Reynold Alexander. Serà una de les emocions fortes del Festival. La seva especialitat es defineix com a Màgia extrema. I és el que fa: atraparà amb la boca una bala que es dispararà amb una arma de debò. “És molt difícil, al llarg de la història hi ha hagut 10 morts. Hi ha pocs Mags que ho aconsegueixen. Però aquest ens arriba de Puerto Rico amb molta empenta! Ei no passarà res…” ens tranquil·litza. Per fer aquest numero, legalment es requereix la presència d’un Mestre d’Armes.

Nestor Hato és un manipulador-prestidigitador francès que té l’agilitat que cal per fer màgia amb els dits. Ha guanyat diversos premis internacionals.

Huan Zheng cridarà l’atenció sens dubte perquè fa màgia xinesa… i balla flamenc!

Un programa ben divers. I és que: “Busquem despertar emocions i en un tipus de gales com aquestes en pots despertar de molt diferents.” L’últim dia s’entregarà el Premi Li-Chan de públic, el resultat dels vots que cada dia dipositaran els espectadors en una papereta, en acabar la Gala. 

La Gala Solidària de Màgia tancarà les Gales del Festival el 3 de març al matí (12 h), al Teatre Blas Infante. “Es nodreix de la Màgia que aporten les joves noves promeses. Enguany ho faran Màgic Girls, Xavier Garcia, Álvaro Cortés i Magic Martini. Presenten Lluis C. Blesa i Màgic Bel.” La recaptació ajudarà a finançar el viatge al Senegal.

LA MENCIÓ HONORÍFICA
S’atorga a una persona o entitat que ha dedicat una part important de la seva vida a la Màgia. “Aquest any, el jurat l’ha decidit donar, per unanimitat, a Toni Cachadiña”, diu Magoo. I ens ha explicat que  no ve del món de la Màgia: “La seva professió és a l’àmbit de les indústries químiques però ha aconseguit nombrosos guardons com a aficionat, comparables als més grans.” Cachariña recorda els orígens: “El meu pare, que era cantant d’òpera, em va regalar un llibre de màgia i em va entusiasmar. De ben petit ja feia màgia com a hobby.” L’any 1071 es va presentar al Congrés de Màgia de Saragossa, i va obtenir el 2n Premi. El 1973 va anar al Congrés de París on li van donar el 3r Premi. I ja més recentment va ser reconegut a dos congressos internacionals amb el 1er Premi. La Menció Honorífica a Toni Cachadiña s’entregarà el dia 22.

I més o menys us hem donat una idea. Encara faltarien les múltiples activitats paral·leles que es van desenvolupant per la ciutat. La millor manera de disfrutar-ho és anar a Badalona i anar trobant els Mags! Però per si un dia no surten, consulteu el programa a: https://teatrezorrilla.cat/programacio/

 

 

 

 

 

 

Author