L’Associació Artixoc ens comunica que aquest diumenge dia 24 de novembre, es representarà Don Julio – El Retorn, un espectacle teatral de recreació històrica a càrrec de l’equip responsable de l’espectacle En temps del Sr. Muñoz – Can Batlló als anys 40.
L’obra recrea la Barcelona de la postguerra (1945),
-aproximadament dos anys després dels fets de l’espectacle original- en clau d’humor i amb la participació del públic. La producció compta també amb la col·laboració de diversos professionals i entitats del món de l’espectacle i de la cultura.
Don Julio, El retorn forma part del conjunt d’activitats i d’actuacions de preservació de la memòria històrica del barri de La Bordeta (Sants – Montjuïc), englobats en el projecte Can Batlló Històric. L’obra recupera alguns dels personatges de l’espectacle En temps del senyor Muñoz – Can Batlló als anys 40, (estrenat el 2017) amb un guió completament nou, una nova localització i un context històric lleugerament diferent.
SINOPSIS:
Any 1945. Als Jardins de la residència Muñoz es celebra una festa per donar a conèixer els èxits empresarials de Don Julio. Hi ha la flor i nata de l’alta societat franquista: el Governador Civil, El Bisbe Modrego i altres il·lustres convidats. També Carmen Villalonga, filla del propietari del Banc Central, amb qui Don Julio contraurà matrimoni més endavant. La vetllada transcorre amb normalitat… bon xampany, bona música i bona companyia.
El públic es trobarà en una recreació que farà història en els inicis de la vida del magnat estraperlista i que reunirà no només les altes esferes sinó també el rerefons de misèria i de repressió de l’època.
QUI ERA ‘EL SENYOR MUÑOZ’?
Julio Muñoz Ramonet (1916-1991) va ser un empresari amb estrets lligams amb els dirigents franquistes. Va posseir diversos negocis i fàbriques. El 1945 en Muñoz Ramonet comprà el Palau del Marquès d’Alella a la filla i hereva de Ferran Fabra i Puig, segon marquès d’Alella (1866-1944) on va establir la seva residència de Barcelona. L’any 1946 es casà mb Carmen de Villalonga, filla del polític i empresari valencià Ignasi de Villalonga i Villalba, amb qui va tenir quatre filles.
Muñoz Ramonet tingué diverses amants, entre elles destacà Carmen Broto, «La Cascabelitos», assassinada a Barcelona el gener del 1949. Un assassinat que ha estat inspiració de diversos reportatges, novel·les i pel·lícules.
La resistència anti-franquista durant els primers anys de la post-guerra
Durant i després de la Guerra Civil (1936-1939) van aparèixer diversos grups més o menys organitzats, es van crear diversos moviments clandestins i es van dur a terme diverses accions de resistència al nou règim, tant en territori espanyol com a l’estranger.
Durant la dècada dels 40, uns dels més coneguts van ser els maquis, grups armats de guerrillers de tendències anarquistes, socialistes i/o comunistes, al principi poc o mal organitzats, i que actuaven principalment al nord i al llevant de la Península.
Entre els Maquis de renom a Catalunya destacaren Ramon Vila «Caracremada», Teresa Pla Meseguer «La Pastora», Josep Lluís i Facerias, Marcdel·lí Massana i Quico Sabater.
EL PROJECTE CAN BATLLÓ HISTÒRIC
El projecte, de caire principalment teatral, té una finalitat social, econòmica i cultural, està conduït per l’associació Artixoc i compta amb la col·laboració de diverses entitats i personalitats dels barris de Sants, d’Hostafrancs i de La Bordeta, així com de l’Ajuntament de Barcelona i altres entitats i organitzacions.
Dins del marc del projecte s’han realitzat diverses actuacions que inclouen l’obra de teatre En temps del senyor Muñoz i uns vídeos sobre la història de la fàbrica, del barri de La Bordeta i de la ciutat de Barcelona.
L’eix central del projecte és l’antiga fàbrica de Can Batlló, situada al cor de La Bordeta. Fundada el 1878, la fàbrica va ser, junt amb l’Espanya Industrial i el Vapor Vell, un dels principals productors tèxtils de la segona revolució industrial a la ciutat de Barcelona.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Data: 24 de novembre del 2019.
Única sessió: 18h
Durada de l’espectacle: 1 hora (aprox.)
Idioma: català i castellà
EL BORN, CENTRE DE CULTURA I MEMÒRIA.
Sala Moragues
Pl. Comercial, 12
Les entrades ja estan a la venda, i estan disponibles a Barcelona al Secretariat de Cotxeres de Sants, C/ Sants, 79 en l’horari: dilluns a dijous de 9-14 hores i dimecres de 16.30 a 19 hores), al Casal Cívic Magòria, Gran Via Corts Catalanes, 247 en l’horari de diluns a divendres de 10-14 hores i de 16-22 hores i també des d’aquest enllaç
Preus: 10€. Inclou consumició i música en directe amb “Barnouche” Taquilla oberta 1 hora abans de l’espectacle.