Carlos Raluy, en Tortell i un munt d’artistes de diverses disciplines, protagonistes de La Nit del Circ

12.19.2019

Author

La nit de dimecres dia 18, va ser la Nit del Circ, la que la Revista Zirkòlika organitza cada any perquè els nostres esplèndids i valents artistes de circ tinguin un tractament similar als que han escollit cinema o teatre. Zirkòlika, que va néixer fa 16 anys com a mitjà especialitzat en totes les art circenses, va crear l’any 2010 els premis Zirkòlika com a reconeixement i suport al treball artístic dels artistes i companyies de circ. Des del començament, Carlos Raluy, director del Circ Raluy, els va acollir a la seva preciosa carpa, envoltada de les no menys precioses caravanes d’època, on la Gala s’ha celebrat gairebé cada any, tret d’alguns que s’ha desplaçat al Born, al Mercat de les Flors… perquè no ha estat possible.

Per això i pels sentiments que hem sentit tots davant la seva mort inesperada, la Gala d’ahir va estar dedicada a Carlos Raluy. Vicent Llorca, director de Zirkòlika,  va obrir la vetllada  destacant que “per a mi és un orgull i un somni estar aquí envoltat d’estimats i reconeguts amics del circ”, i va afegir “vull donar les gràcies i, encara més, tenir un reconeixement per a un gran amic: per a tu, Carles Raluy. Avui fa 10 anys que ens va obrir les portes d’aquest circ per fer realitat aquest projecte i aquí estem, malgrat tu ens has deixat.” I va recordar una frase de Ramon Gómez de la Serna: “El que más noches de circo tenga en su haber, és el que primero entrarà al Reino de los Cielos. Estic convençut, Carlos, que avui estàs a primera fila. Així, pel teu treball, la teva complicitat amb nosaltres i la teva passió pel circ, el Premi més important va per a tu, Carlos.  I que comenci l’espectacle.”

I va començar! En una successió àgil i sorprenent-nos a cada número, van anar desfilant per la pista alguns dels artistes guanyadors en les passades edicions. Francesco Caspani i Andra Sperotto van unir complicitats i van ser uns insòlits conductors de la Nit, molt a la seva manera: sense parlar i fent pallassades, a la vegada que ens oferien números impossibles de malabars, perxa xinesa… El Francesco feia el paper de murri, sempre seriós i mut. Arrossegava una bombona d’aire com una maleta i, quan l’Andrea insistia en què parlés, s’inflava la boca d’aire i així, almenys, obria els llavis. Tot molt divertit i sense perdre el nivell del cada cop més difícil!

Van anar desfilant Pablo Potocnjak, que fa miracles amb baldufes de diverses mides; el Fakir Testa que, a banda d’empassar-se una espasa, ens va fer agafar calfreds en penjar-se una bombona de butà als llagrimals! Marta Finazzi, que s’enfilava com un ratolí a la corda vertical… I quatre artistes del mon breaking al circ, que competien de dos en dos: Hop Battle: Akness&Buba vs Sheka&Masta, fent sorprenents  acrobàcies a ritme de breakdance. De debò: apunteu els seus noms perquè són tots, tots,  d’un nivell altíssim.


ELS PREMIS ZIRKÒLIKA
I sense aturador ni mitja part, vam passar a l’autèntica celebració de la nit, l’entrega dels guardons per part de diferents membres del Jurat, que en Tortell Poltrona va començar amb una definició de Joan Brossa sobre el circ. El considerava “com a la poesia en acció, en moviment i gest.”

El primer premi que es va destapar va ser el Premi al Millor Número de Circ, que fou per a Èxit 18, de Maiol Pruna i Francesco Germini, uns nous acròbates que encara estan estudiant. No gosaven sortir, però al final ho van fer molt tímidament. Els augurem un futur brillant!

En Tortell ens anava animant entre premi i premi, sense anunciar-los, dedicant tot el seu espai a parlar de diferents pallassos o a gent que els estimava com ara Groc. El Pallasso, Joan Salvat Papasseit, Charles Chaplin, Jesús Bizano, Joan Armengol, Miquel Santperes i Aubí… i el gran Coluche, que es va presentar a les eleccions franceses amb el lema: “Tots junts amb Coluche per donar pel cul! L’únic candidat que no té perquè dir mentides.”

Va seguir el Premi al Millor Espectacle de Pallassos… o Pallasses,  que va ser per a  Veus que no veus, de Cia. Pepa Plana, que no el van poder recollir personalment perquè, precisament ahir, estrenaven l’espectacle en qualitat de temporada a l’Escenari Joan Brossa.  Protagonitzat per la pallassa vallenca Pepa Plana i l’actriu igualadina Noël Olivé, -que s’estrena aquí com a pallassa amb nota molt alta-, el muntatge recupera les clàssiques entrades dels pallassos de pista però amb una mirada femenina.

El va recollir Xavi Erra que va agrair el premi i va afegir: “Estem molt contents i contentes i encara ho estarem més si ens veniu a veure al teatre, fins al 6 de gener!”

El Premi Zirkòlika Especial, un dels que arriben per sorpresa, sense nominacions, va ser per a l’espectacle Esgargots, de Pere Hosta i Toti Toronell, els Slow Lou, “per la compenetració de la parella i per crear un univers absurd i saber portar-lo també a les xarxes socials.” I ja us avancem que van ser els únics que van rebre dos premis, l’altre va ser el Premi de Públic.

En recollir-lo van explicar l’acudit dels Macarrons, que van aconseguir convertir-lo en un bon acudit, interpretant-lo com als dos esplèndids pallassos que són!

La companyia Nom Provisional -un nom molt adient!- va ser reconeguda com a la Millor Companyia Emergent per “un espectacle que combina diverses varietats de tècniques de circ.” El van dedicar a tots els nominats perquè “tots necessitem un recolzament algun dia.”

Vicent Llorca torna a la pista a presentar el Premi Zirkòlika a la Trajectòria per diverses coses, entre d’altres “pels seus espectacles arriscats, per ser uns pioners del circ a Catalunya, per internacionalitzar el circ català els anys 80 i 90, per crear escola i aconseguir que siguin coneguts i reconeguts 23 anys després de retirar-se. Guanya el Premi Zirkòlika a la Trajectòria al Circ Perillós.” Després dels agraïments, els protagonistes van dir que portaven fent equip 40 anys i que… “encara continuarem, va!” Doncs ara us esperem, eh!

I per a l’esforç per a l’exhibició, creació i organització d’un festival,  el Premi Zirkòlika a la la Millor Iniciativa per a la Projecció de Circ  va ser per a la Carpa Revolució de Sant Pere de Ribes, inaugurada 2017. En rebre’l, han agraït el recolzament, entre molts d’altres, a l’AAPDC, ja que no tenen el de les institucions.

Arriba el moment d’atorgar el Premi a la Votació Popular, que es va saber dos dies abans i que va ser escollit entre 53 espectacles. Va ser per a Escargots, com ja us hem avançat. Entre les 192 persones que els han votat, han fet el sorteig d’un pack olou. Van tornar-hi amb l’cudit dels Macarrons i van insinuar que “hem guanyat tots els premis que es podien fer amb trampes.” Puc jurar que no n’han fet!

Premi al Millor Espectacle de Circ de Carpa. Hi ha moltes companyies de circ en carpa, però aquest any, a contracorrent, ha sorgit un circ nou: el Circ Teatre de Rosa Raluy, filla de Carles Raluy, que va crear-lo l’any passat com a circ itinerant.  S’ha endut el premi per Vekante. La Rosa ha dedicat el premi a tots els membres de la companyia “que ho han donat tot per al circ.” 

I encara s’ha reconegut l’esforç d’un altre espectacle protagonitzat només per dones, en aquest cas Ino, de Ino Kollektiv, que s’ha emportat el Premi al Millor Espectacle de Circ de Carrer “per la força de les seves acrobàcies, el seu suggerent treball col·lectiu i també per trencar els estereotips de gènere”, destacant que “no és fàcil guanyar el circ de carrer!” L’interpreten 7 artistes, 7 dones de diferents nacionalitats integrants del circ francès Elle.” El va rebre en Pol, el que els ha fet la musica, i ha afegit que “voldria dedicar-lo a una altra dona, a la meva àvia que avui ha fet 100 anys!”

Els últims en recollir van ser el Kolektiv Lapso Cirk, Millor Espectacle de Circ de Sala per Ovvio (equilibris sobre taulons), especialitzats en la recerca de l’equilibri i la manipulació emprant sempre objectes quotidians, posant al límit la llei de la gravitat.

I la Nit del Circ va acabar amb una tonada que va engegar en Tortell, amb els músics que ens van acompanyar tota la nit: Mickey de los Reyes (composició, direcció musical i percussió); Roger Andorrà (saxo, clarinet i gralla); Roger Giménez (teclat); Amaiur González (sousàfon i baix elèctric), i que van aconseguir que tothom els acompanyés. Va durar uns 10 minuts i, en sortir, se’ns va quedar enganxada una bona estona més!

Moltes felicitats a tothom i llarga vida per al Circ!!!

Els premis estan organitzats per la revista de circ Zirkòlika i compten amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Author