Carlota Subirós torna al Lliure de Montjuïc dirigint ‘El quadern daurat’, de Doris Lessing

02.27.2020

Author

El Teatre Lliure de Montjuïc estrena el proper 5 de març El quadern daurat, la primera adaptació al teatre de la novel·la homònima de Doris Lessing, escrita i dirigida per Carlota Subirós i protagonitzada per Nora Navas. Una proposta escènica que aposta per talent femení de primer ordre i que es podrà veure fins al 12 d’abril a la sala Fabià Puigserver.

Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, ha qualificat l’espectacle de “catedral” per la seva dimensió i importància i ha manifestat la seva satisfacció per un motiu força especial: “Es tracta de la primera gran producció del Teatre Lliure des de que hi vaig arribar i em fa molta il·lusió”, ha dit.

El quadern daurat mostra el retrat fragmentat de la vida d’una dona compromesa durant els anys 50, en plena Guerra Freda i amb l’aparició incipient del feminisme al rerefons. L’obra aborda temes com la maternitat, la decadència moral, els valors, la independència personal, etc. “L’espectacle parla d’una dona que entra en crisi amb cada aspecte de la seva vida i intenta posar ordre en tot el caos buscant la veritat”, ha explicat Subirós. A la Carlota ja li barrinava pel cap fer alguna cosa des de que va descobrir Doris Leasing, en una novel·la de l’any 1962.“La protagonista és una dona que busca la emancipació, la llibertat, el compromís polític, l’amor, el plaer sexual… en un moment en què tot això estava en crisi (final dels 50). Fa una recerca en diferents quaderns on, a cada un, parla d’una cosa diferent. Nosaltres hem escollit el daurat.”

Nora Navas interpreta Anna Wulf, alter ego de Lessing, dona lliure, escriptora, mare divorciada i militant comunista, que deixa testimoni del seu moment vital en quatre quaderns de quatre colors diferents: el negre, el dedica a l’escriptura i la memòria; el vermell, a les reflexions polítiques; el groc és un esborrany d’una novel·la d’amor, i, en el blau, diari personal, documenta les seves sessions de psicoanàlisi. És un cinquè quadern, però, el de color daurat, el que acaba donant títol a la novel·la i a l’espectacle. Nora Navas comenta la seva satisfacció per “interpretar un text amb nom de color, que obre portes al calidoscopi de la vida. I és un repte interpretar un personatge tan complex, un que lluita per trobar l’objectivitat, la veritat, quan tot s’ensorra.”

“El quadern daurat és l’infern, aquell que recull totes les crisis de la protagonista i l’escriptura del qual li permetrà renéixer. Anna Wulf es converteix en la consciència del món”,  ha subratllat la directora.

El repartiment dalt de l’escenari inclou també Guillem BarbosaJavier Beltrán, Mia Esteve, Montse Esteve, Jordi Figueras, Marta Ossó, Fèlix Pons i Vanessa Segura.

El quadern daurat és la segona obra de l’escriptora britànica que Subirós adapta al teatre ja que, el 2008, va estrenar Jugar amb un tigre, tambén al Teatre Lliure. “És una autora que em fascina i la lectura de El quadern daurat em va impressionar molt. És una de les grans novel·les del segle XX i té una vigència total avui dia”, ha explicat la directora, que considera que és “el projecte més ambiciós, personal i arriscat” que mai ha encarat “per l’extensió i la profunditat del llibre.” 

Més enllà del contingut, Subirós ha destacat l’estructura fragmentada de l’espectacle, present també en la novel·la. “Funciona com un calidoscopi on es barregen les històries.”

Pel que fa a l’escenografia, l’escenari “juga amb el concepte d’habitació pròpia, les parets de la qual són les pàgines dels quaderns que l’Anna Wulf escriu. És a través de la llum i el color que s’ha pogut fer una traducció plàstica dels diferents quaderns”, ha afegit. La interpretació a escena es combina amb material audiovisual que il·lustrarà el contingut del quadern negre.

El quadern daurat. Del 5 de març al 14 d’abril a Montjuïc. Per a la Carlota “és un projecte extraordinari! I el que és millor és tornar al Lliure, on hem viscut tantes coses!”

Author