(CIATRE) presenta la Fira de teatre de sala Terres i obre convocatòria per configurar la programació

06.07.2024

Author

L’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE) ha presentat la Fira de teatre de sala Terres; un espai de trobada entre professionals del sector del teatre de sala, els programadors i el públic; que vol generar oportunitats de contractació a les companyies.

Fira Terres emergeix per generar noves oportunitats per a les companyies de teatre de sala; oferint-los un nou espai de trobada i intercanvi, una plataforma de presentació i visibilització de les seves propostes; i la generació de contactes entre els professionals. Un espai necessari per a la dinamització de les produccions d’arts escèniques, que se suma als ja existents a Catalunya: per afavorir la contractació i impulsar la creació de públics.

Les activitats, que convocaran agents i professionals del sector tant català com espanyol, es porten a terme en el marc:  I Pla d’impuls del teatre 2023-2026, i tindran lloc a diferents espais de la ciutat de Girona; i municipis propers del dijous 23 al diumenge 26 de gener del 2025.


Oberta la convocatòria de companyies

Aquest divendres 7 de juny s’ha obert la convocatòria per formar part de la programació de la fira; i les companyies es poden inscriure fins al 7 de juliol de 2024 al formulari que posa a disposició: l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE) a través del seu web on també es poden consultar: les bases que regulen la convocatòria.

La fira seleccionarà un màxim de 12 muntatges de sala en català i adreçats al públic adult de companyies catalanes; i disponibilitat per girar durant l’any 2025. Per escollir-los també es tindran en compte criteris de paritat de gènere, diversitat de formats, trajectòria de les companyies; facilitat de reproducció en sales de teatre i viabilitat econòmica i tècnica.

Una comissió integrada per un representant de l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE), un representant de: l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i tres professionals experts en l’àmbit del teatre; serà l’encarregada d’escollir entre totes les propostes.

Per afavorir la promoció, la contractació i les gires tant per Catalunya com per Espanya s’editarà un catàleg; amb els espectacles seleccionats que, a més, seran representats amb subtitulació al castellà.


La nova fira de teatre de sala

Fira Terres reunirà programadors del territori català, així com de tot l’Estat espanyol, per tal de generar sinergies; i facilitar el contacte entre les companyies i els agents del sector. A més, es convidaran a companyies d’altres comunitats autònomes per promoure la cooperació i mitigar l’efecte de la manca d’aparadors; en altres comunitats de l’estat.

Durant els quatre dies de la fira, a banda de veure les 12 propostes seleccionades, els professionals acreditats gaudiran: d’espais de trobada i intercanvi amb altres professionals del sector teatral i agents de l’àmbit públic i privat.

El I Pla d’impuls del teatre de Catalunya

El I Pla d’impuls del teatre de Catalunya 2023-2026 és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA); l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE), l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP); el Col·lectiu de Companyies de Teatre Independents de Catalunya, la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC) i UNIMA Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull (IRL) i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA); i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments escènics de Catalunya.

Aquest pla d’impuls consta de 23 mesures específiques que tenen per objectiu impulsar projectes de suport: a la creació i a la producció; millorar la difusió i generació de públics; impulsar la contractació; assegurar la formació i la capacitació; incentivar la recollida de dades i coneixement; i altres variables de sostenibilitat mediambiental i accessibilitat.

Suport i col·laboracions del projecte

El projecte Terres impulsat per CIATRE, compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració del Teatre Municipal de Girona – Ajuntament de Girona, el Centre de creació d’arts escèniques Salt /Girona / Catalunya (El Canal Salt);  el Teatre de Salt – Ajuntament de Salt, el Teatre de Bescanó – Ajuntament de Bescanó i la Sala La Planeta de Girona.

FIRA DE TEATRE DE SALA TERRES

En el marc del I Pla d’impuls del teatre de Catalunya 2023-2026, l’Associació de companyies de teatre professional de Catalunya (CIATRE); impulsa, amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la fira de teatre de sala Terres. El projecte compta amb la col·laboració del Teatre Municipal de Girona – Ajuntament de Girona, el Centre de creació d’arts escèniques Salt / Girona / Catalunya (El Canal Salt);  el Teatre de Salt – Ajuntament de Salt, el Teatre de Bescanó – Ajuntament de Bescanó i la Sala La Planeta de Girona.

La mesura té per objectiu fomentar la contractació a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol d’espectacles de teatre per a adults i crear un nou espai de trobada professional entre companyies i programadors.

Author