Comença la gira per Catalunya de ‘Josafat’ de cia. Passabarret, guanyador del Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ 2018

07.11.2019

Author

L’espectacle guanyador del Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ, Josafat de la companyia Passabarret, que va obtenir com a premi una gira per Catalunya valorada en 20.000 €, es representarà el proper 16 de juliol a la Plaça del Pallol de Girona. Al 2019 també es representarà a la Fira de Circ de La Bisbal d’Empordà (20 de juliol), a la Plaça del Castell de Torredembarra (10 d’agost), al GiraCirc de Collsuspina (17 d’agost), a la Plaça de Can Dachs de La Garriga (6 d’octubre), al Festicam d’Amposta (12 d’octubre), al Centre Cultural Terrassa (13 d’octubre) i a l’Auditori de Pineda de Mar (15 d’octubre).

L’espectacle parla de la fascinant trobada entre en Josafat i la Fineta, que els converteix, sense saber-ho, en els protagonistes accidentals d’un joc entre “bella i bèstia”. Equilibris entre dos antagonistes, simbòlics i reals, sobre un quadrant, penjats d’una corda o ballant damunt d’una perxa. Jocs amb ganivets, teles i la follia de la roda cyr.  Una adaptació en clau de circ de la clàssica novel·la modernista de Prudenci Bertrana que desconstrueix la passió, la por, les contradiccions, les obsessions, els contrastos i la tragèdia d’aquest desconegut Geperut de Notre Dame, donant com a resultat un relat breu, naïf i obert a un públic familiar.


SOBRE LA COMPANYIA PASSABARRET
Cia. Passabarret es funda el maig de 1995 a Valls (Tarragona), amb joves artistes de carrer que decideixen ordenar i posar en escena alguns dels seus números més elaborats.

Així va sorgir el seu primer espectacle Qui té la pela?, una proposta eminentment malabar que va ser inclosa en la 13 Marató de l’Espectacle al Mercat de les Flors de Barcelona (maig de 1996), fet que va permetre que el grup es donés a conèixer al gran públic.

El primer espectacle amb el qual han girat a nivell nacional és el show itinerant i musical Tandarica Orkestar (2004), que els ha portat als més destacats festivals de teatre de carrer d’Espanya, actuant fins i tot a Mònaco, França, Holanda, Colòmbia o Cuba, i al costat d’alguns dels més importants noms de la música balcànica, com Fanfare Ciocarlia o Emir Kusturica.

En els últims anys han treballat al costat d’artistes com Peter Ercolano, Maku Fanchulini, Pepa Plana o El Capitán Maravilla, encara que destaca la influència de destacats pallassos com Chacovachi o Jango Edwards, amb qui han col·laborat estretament. Concretament, al costat de Jango Edwards, el 2010 van estrenar a Fira Tàrrega l’espectacle Big Boss & Tandarica Circus, en el qual el clown americà exerceix de cap de cerimònies.

Al 2014 van iniciar la seva primera gira amb carpa pròpia per Catalunya, Tandarica Circus Experience, sent el segon circ català en ruta en tot l’any. També al 2014 van començar a treballar per Pallassos Sense Fronteres, amb qui van fer la seva primera expedició a Jordània.

Cia. Passabarret realitza anualment una mitjana de 100 actuacions amb les seves diferents propostes, i a l’octubre de 2012 va obrir el seu propi centre de creació i producció d’espectacles anomenat La Circoteca, a més de la seva escola de circ. La Circoteca ha estat premiada amb el Premi de Circ Zirkòlika 2015, en la categoria de millor iniciativa per la projecció de circ de Catalunya.

GRAN PREMI BBVA ZIRKÒLIKA DE CIRC
El Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ, impulsat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) BBVA, va néixer el 2014 en el marc dels Premis Zirkòlika que s’atorguen a la Nit de Circ. El Premi té com a objectiu donar suport al circ, incentivar la creativitat de les companyies ireforçar la seva professionalització, i consisteix en una gira per Catalunya valorada en 20.000 €

Author