Comença la Setmana Apropa Cultura, dedicada a la dona vulnerable

10.21.2019

Author

El Teatre Lliure de Gràcia ha acollit aquest matí la presentació de la 5a Setmana Apropa Cultura, que engega avui mateix i acaba el 27 d’octubre. Una presentació que ha estat tota una festa: el teatre era ple a vessar de gent implicada, representants de institucions, de teatres públics i privats, d’equipaments, centres socials… d’arreu de Catalunya “perquè Apropa és la suma de tots!” I el més gratificant ha estat la il·lusió que desprenien tots plegats alhora de comunicar-nos tant les activitats com els impulsos que van fer néixer, ja fa 13 anys, aquest miracle que és Apropa Cultura. Juan Carlos Martel, director del Lliure, ha obert l’acte reivindicant el dret que tenim tots, siguem com siguem, a la cultura, així com a l’educació i a la sanitat: “El repte ja no és només la cultura sinó la recerca de la bellesa en la diversitat. Una mirada i una sensibilitat que Apropa Cultura manifesta des del primer moment i en la que no s’han de sentir sols. Les institucions i els equipaments els hem d’ajudar i construir ponts junts.”

La periodista Gemma Nierga ha conduït l’acte que ha comptat, a l’escenari, amb la presència de Sonia Gainza, responsable de Apropa Cultura; la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga; Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, tots dos de la Generalitat; Laura Pérez, Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI i Dani Granados, Delegat de Drets Culturals, tots dos de l’Ajuntament de Barcelona; Alba Barnusell, diputada delegada de Polítiques d’Igualtat la Diputació; Anna Font, de la Fundació La Caixa, Carla Rigol, psicòloga de l’Associació Hèlia Dones, Lola Manfredi, usuària de l’Associació Hèlia Dones i Laura Gomis, coordinadora del grup Atreveix-te a viure. Tots eren al Lliure per parlar-nos de Apropa Cultura, en aquesta setmana que ha nascut per fer-la visible i que cada any ho farà posant la mirada en algun col·lectiu vulnerable. Aquesta edició se entra en la dona sota el títol de Totes Incloses. I incloses hi estan les que han rebut o reben violència masclista, les migrades, les dones amb diversitat funcional, privades de llibertat o en situació de pobresa, així com les vinculades a l’exercici de la prostitució o en risc d’exclusió social. I, sobretot, de la invisibilitat.

LA COMPLICITAT, EN NÚMEROS
Sonia Gainza ha manifestat que “en aquests 13 anys al servei de les comunitats en risc, ens hem adonat que els hem donat una raó per viure i alegria per a l’ànima, perquè la Cultura és un regal per a l’ànima. I això és molt reconfortant! Treballem amb entitats especialitzades en diferents models d’exclusió, fem formació per a gent en risc i també per a educadors socials… I vull agrair tots els que hi participen i ens recolzen perquè, sense teixir complicitats, un programa com aquest seria impossible.”

El programa d’enguany s’ha repartit per 127 equipaments culturals (teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus), de 41 municipis. Durant la passada temporada es van necessitar vora 55.000 entrades per a participants en 5.248 sortides en grup. La xarxa d’Apropa Cultura, compta també amb 2.411 centres socials d’arreu de Catalunya i tots junts, des de la seva creació el 2006, han generat 284.106 experiències.

“La Setmana Apropa Cultura significa per a nosaltres la visualització del que fem tot l’any. Tenim 120 propostes que representen 1.100 experiències culturals,” continua Gainza. Per a més informació i seguiment, la nova campanya de la Setmana Apropa fa servir el hashtag #totesincloses i posa el focus en les entitats que treballen amb aquest col·lectiu: “Enguany s’han inscrit 139 entitats de dones a programa, però l’objectiu és seguir creixent.” N’han parlat o hi eren presents equipaments o responsables culturals de Sant Feliu de Guíxols, Lleida, Blanes, Lloret, Ripoll, El Vendrell, Tarragona, Figueres, Lloret, el Festival Castell de Peralada, el de la Porta Ferrada, el Primavera Sound, la Fundació Antoni Tàpies…

A més, amb la col·laboració de les entitats socials i els equipaments culturals, s’ha dissenyat un programa d’activitats fora de la setmana vinculades a dones i cultura, amb l’objectiu de donar visibilitat a la tasca que realitzen les entitats socials i com la cultura pot ajudar a aconseguir una societat més inclusiva. Aquest programa d’activitats arrencarà dilluns 11 de novembre a la Fundació Miró amb la Jornada d’Accessibilitat i Diversitat 2019 Museus i Dones en situació de vulnerabilitat que ens aproparà a diferents realitats de dones en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu de reflexionar sobre quin paper pot o ha de tenir el museu a les seves vides.

LES CRUILLES APROPA
Al llarg d’aquests dies, se celebraran les Cruïlles Apropa, un intercanvi d’experiències entre entitats socials i equipaments culturals, en què les visites seran mútues i que també reballen amb col·lectius de dones en situació de vulnerabilitat. Les cruïlles previstes per enguany són:

*Teatre Nacional de Catalunya i Mujeres Palante
*L’Auditori i l’Associació Benestar i Desenvolupament
*Auditori de Girona i Càritas Diocesana Girona
*Palau de la Música Catalana i l’Associació de Dones Gitanes – Drom Kotar Mestipen.

LA CULTURA, LA SALUT DE L’ÀNIMA
Tot seguit ens  han parlat els que eren a l’escenari, com ara la Laura Gomis,abans usuària” i ara coordinadora del grup Atreveix-te a viure, que ens ha explicat que des de petita era una nena que se sentia exclosa, tant a l’entorn familiar com a l’escolar. “Em sentia diferent i malament i això em va portar al món de les drogues. Sense feina i amb una gran crisi moral, vaig entrar a un centre de salut mental al que Apropa Cultura va visitar. Ha estat una part importantíssima per a la meva recuperació!”

O la Carla Rigol, psicòloga que s’ocupa de dones supervivents de la violència masclista; la Lola Manfredi, de l’Associació Hèlia Dones, que afirma que “no et donen el que vols sinó el que necessites…” L’Alba Barnusell ha agraït la implicació de tothom i ha remarcat la necessitat de “millorar la societat a través de programes socials i culturals.” I ha manifestat el seu rebuig per les dues dones assassinades entre ahir i avui.

Laura Pérez està segura que “la cultura pot ser una via per millorar la condició femenina” i ha lloat el projecte i la dedicació de tothom. El conseller Chakir El Homrani, ha destacat “el paper de la cultura alhora de generar gent lliure, sense desigualtats ni discriminacions.”

I la consellera Mariàngela Vilallonga ens ha citat la frase d’Horaci: “Res del que és humà no m’és aliè.” I ha donat les gràcies a totes les entitats privades col·laboradores, i al conseller Chakir El Homrani per la seva implicació ja que “és conseller de benestar i la cultura és el puntal el benestar.” I a l’Auditori, perquè “va ser el fundador de Apropa Cultura” remarcant que l’últim en arribar ha estat un cinema de Ribes de Freser. Ha acabat dient que “a Llagostera, que és el meu poble, avui tenim un noi a la presó. No és un dia fàcil per estar contents. Però jo m’ocupo de la salut de l’ànima i us vull dir que hem entrat en un programa europeu que ens facilitarà que tinguem més diners per a Apropa Cultura.”

Acabats els parlaments, Gemma Nierga ens ha anunciat l’actuació de Xamfrà, un grup de dones -i algun home- que ens han regalat un fragment d’un espectacle en què se’ls veia treballant com a màquines en una suposada fàbrica. Ha estat un fragment d’Indòmites, el seu treball de fi de curs, enguany basat en el llibre d’Emma Fernández El Raval i els inicis del feminisme obrer. L’espectacle és el fruit d’un treball de cinc mesos realitzat amb el col·lectiu ‘lasanónimas’ i la col·laboració de diverses entitats del barri.

Tota la informació aquí

Author