Les Passions comencen a caminar: Cervera acull un Congrés Medieval i presenta nou cartell

12.31.2019

Author

Enguany la Passió Medieval de Cervera tindrà un acte paral·lel molt rellevant, i és que el congrés internacional del grup de recerca consolidat LAiREM (Literatura, Art i Representació a la llarga Edat Mitjana) farà parada a Cervera per assistir a la representació i fer-ne una taula rodona amb l’equip artístic de la Passió Medieval, juntament amb experts en passions i teatre medieval vinguts de prestigioses universitats de diversos indrets d’Europa, com la Universitat Catòlica de Milà, de Brescia, Portugal, Còrsega, Alacant, entre altres.

El Congrés està organitzat des de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona amb el catedràtic d’història i expert en teatre medieval Francesc Massip al capdavant, i amb el suport del Centre d’Estudis Segarrencs i el Museu de Cervera. Massip ha estat un col·laborador de la Passió Medieval de Cervera qui ha convidat a assistir a la Passió Medieval a vàries personalitats medievalistes i historiadors, entre els quals el filòleg Pere Navarro, qui ha fet un treball de transcripció del text original de la Passió a la llengua oral, revisant les rimes del text i la pronúncia correcta. Aquest treball serà, també, publicat per l’Obrador Edèndum de Santa Coloma de Queralt.

El treball de Massip i Navarro és un clar exemple que la recuperació històrica de la Passió Medieval de Cervera no va acabar amb l’estrena de l’escenificació l’any 2016. El procés de reconstrucció segueix en el temps, amb les aportacions fidels de mans expertes per tal de treballar i polir aquesta obra de teatre medieval que més que una representació de teatre esdevé una experiència única per l’espectador.

NOVA IMATGE PER A LA PASSIÓ 2020
La Passió Medieval de Cervera, uns dels actes destacats d’aquesta capitalitat cultural, presenta nova imatge per aquest any 2020, protagonitzada per l’actor Pere Martí qui encarna el personatge més gran dels rabins, el sum sacerdot del Sanedrí, Annà, qui juntament amb Cayfàs van dirigir la conspiració contra Jesucrist i posteriorment la persecució dels seus deixebles.

Els artífex del cartell són els cerverins Xavier Miret i Joan Porredon, que des de la primera edició de la Passió Medieval, s’encarreguen de posar rostre al cartell sota la tècnica del col·lodió humit o ferrotip, un procés que es va iniciar a mitjans del segle XIX. Però més enllà del rostre, el cartell ens explica molt més. Es treballa sota tres eixos: L’espai, amb la planta de l’església de Santa Maria dibuixada, el text original, en aquesta ocasió del sacerdot Annà, i l’emoció que l’obra provoca tan en l’espectador que la viu com en l’actor que la representa.

Les entrades per assistir a l’espectacle es poden reservar a través de la pàgina web de la passió (www.passiomedievalcervera.com).

Author