Aquest diumenge a les 23:15 a la Sala Timbre4 de Buenos Aires es va celebrar la final del VII Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, en el marc del festival Temporada Alta a Iberoamèrica. La final la va disputar la catalana, Cristina Clemente (guanyadora del VIII Torneig de la Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta 2018) i l’argentina Andrea Marranzzi. El públic va proclamar guanyador el text de Cristina Clemente Las lentes para mirar cargadores, una peça irònica sobre la lluita feminista amb un diàleg entre carregadors i telèfons mòbils que discuteixen quina és la tasca més important entre ells dos, concloent que no poden existir un sense l’altre. Aquest text es va imposar al de Marranzzi Nacer y morir en la cama que narrava una conversa d’una parella que recordava la seva relació de fa molt anys. Tot plegat organitzat per la Sala Timbre4 amb la col·laboració de la Fundació SGAE. Per primer any, aquest passat desembre la Sala Timbre4 de Buenos Aires va organitzar un Torneig de Dramatúrgia argentí per seleccionar els finalistes d’aquesta VII edició.
La catalana Marta Aran amb el seu text Puzzles, que narra la història d’una dona gran que organitza el seu enterrament mentre encara està viva, es va quedar a les portes de la final junt amb el text de l’argentí Facundo Zilberberg Cuando sigue siendo ella que explicava com la crisi econòmica afecta a unes relacions familiars ja complicades.
En els 7 anys de Torneig de Dramaturgia Transatlàntic, 5 han estat guanyats per autors catalans: Roger Pera (El recambio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El Crédito), Marta Barceló (Tocar Mare) i enguany Cristina Clemente (Las lentes para mirar cargadores) i 2 guanyats per argentins: el 2015 Leandro Airaldo amb el text Enamorarse es hablar corto y enredadoi l’any passat Carolina Steeb i el seu text De-Construccion.
Temporada Alta Buenos Aires s’acomiada amb molt bona acceptació
Amb aquesta final internacional s’acomiada Temporada Alta Buenos Aires amb molt bones xifres d’ocupació, més de 2000 espectadors. Temporada Alta Amèrica Llatina, però, continua fins el 24 de febrer a Lima havent fet estada també a la capital d’Uruguai.
El Festival a la famosa sala Timbre4, dirigida per Claudio Tolcachir, es consolida com una de les cites obligades de la capital argentina i en una de les programacions més interessants de l’estiu austral. Enguany s’han pogut veure 12 muntatges de diferents gèneres i països entre els que destaquen les tres produccions catalanes i el muntatge Vida de Javier Aranda, vinculades directament a l’edició catalana del Festival i a l’Institut Ramon Llull: TierraBaja amb Lluís Homar dirigida per Pau Miró, Calma! l’estrena mundial de l’últim espectacle de Guillem Albà i Cases, l’espectacle de petit format de l’escenògrafa mallorquina Xesca Salvà.
Un complet programa de workshopsi tallers, on també han participat molts dels artistes catalans, han completat la setena edició del festival a Buenos Aires que ara continua a Lima havent fet parada a Montevideo.