Crònica. Hem anat a la Funció Relax de ‘Fun Home’

10.01.2018

Author

Aquet dissabte dia 29 ha tingut lloc la única Funció Relax del musical Fun Home, el musical que s’està representant al Teatre Condal. Com que es tracta d’una proposta inèdita, vam aprofitar aquest dia per veure l’espectacle. Recordem que Fun Home és ara mateix un exitàs a Broadway i a Londres, amb 5 premis Tony a la butxaca. Està dirigit (i interpretat!) per Dani Anglès i serà al Condal fins al 4 de novembre. Nomé entrar ja em vaig adonar que era una funció Relax.. Vaig arribar a les 18,05, convençuda que començava a les 18.30 però em van dir molt educadament: “Entri tranquil•lament, les portes són obertes. Només fa 5 minuts que ha començat.”

La idea de la Funció Relax és que sigui un dia especialment pensat per a la gent que té necessitats concretes o especials, “com ara els que no poden deixar el bebè a casa i l’han de portar i donar-li el pit,” havia explicat Dani Anglès a la presentació. També es van posar en contacte amb Apropa Cultura, l’organització que es cuida d’organitzar anades als teatres, museus o auditoris a entitats socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat.

Doncs efectivament, hi havia un parell de criatures petites que es van notar una miqueta només perquè era el seu dia, però es van portar molt bé. Un altre detall curiós que marca la Funció Relax és que els llums no s’apaguen del tot durant l’espectacle de manera que qui ho necessiti es pugui moure tranquil•lament. Tampoc hi van faltar les atencions ja més presents de tant en tant al teatre com són el sistema d’audiodescripció per a invidents i una noia que, ben il•luminada a l’esquerra de l’escenari, anava explicant l’espectacle en el llenguatge de signes per a sords. A més dels nens petits, vam saber que hi havia tres persones de la ma de Apropa Cultura. També vam veure algunes persones amb cadires de rodes però normalment sempre hi ha un espai per a aquests espectadors al teatre.

Fun Home ja no farà cap més Funció Relax. Però ens ha semblat important parlar-ne perquè el Teatre Condal, en la seva nova faceta de Onyric, Casa de Musicals, té la intenció d’oferir una nova Funció Relax per a cada espectacle.

SOBRE FUN HOME
I ja que hi som, parlarem una mica de l’obra. Està basat en la novel•la gràfica de l’escriptora i dibuixant Alison Bechdel -que, per cert, la tenen a la venda a la sortida- on explica moments claus de la seva vida familiar, amb la mare, els germans i, sobretot, la relació amb el seu pare, a partir del moment en què el pare mor atropellat per una camioneta.Tan Alison com el seu pare són homosexuals i assistim al moment en què una Alison adolescent descobreix la seva sexualitat. També mostra quan s’adona de la del seu pare i de com haguessin anar les coses si haguessin pogut parlar tots dos, ja que queda a l’aire la sospita que pot haver estat un suïcidi. Mariona Castillo és la Alison adulta, la que ens explica la història dibuixada a partir de titulars. No es mou de l’escenari observant des de la seva taula de dibuix les escenes familiars viscudes amb la família, que són els seus records des de nena (interpretada per les nenes Lara Kate Albertos, Noa Flores i Mariona Lleonart.) Clara Solé es fica a la pell de l’Alison adolescent.

No és, doncs, una història realista. Ens l’expliquen d’una manera brillant diferent al que estem acostumats, amb cançons que acompanyen l’acció i això és, probablement, el que l’ha situat entre els millors musicals del món. Tothom està fantàstic però cal remarcar l’actuació dels nens i nenes petits (que s’han de intercanviar per no treballar cada dia), que interpreten els seus personatges a la perfecció, però sobretot amb una il•lusió que els fa brillar visiblement la cara. Són Ferran Alegre, Aleix Colomer, Daniel Pérez, Miquel Camps, Jan Gavilan i la nena Stel•la Taradellas, a més de les nenes Alison. Pilar Capellades fa la soferta mare i un Daniel Anglès físicament sorprenent, interpreta el pare, Bruce Bechdel. L’obra té moments de solos emocionants, sobretot el que canten Mariona Castillo i Daniel Anglès.

El decorat és una casa abarrocada, una mena de museu plena d’objectes i mobles. És molt remarcable la manera en què es mouen les habitacions, que s’amaguen i surten segons convé. Excepcional. Raquel Ibort, Marc Salicru i Marc Udina signen l’escenografia.

Fun Home és un espectacle per a totes les edats -millor, potser, a partir d’uns 10 anys- que parla de l’homosexualitat. Curiosament tenim dos grans musicals a Barcelona en aquest moment, Fun Home i la Jaula de las locas, que parlen del mateix, encara que d’una manera molt diferent. Que siguin benvinguts, encara fan molta falta.

Author