Després de triomfar a Temporada Alta, ‘Decadència’, d’Steven Berkoff, arriba a l’Escenari Joan Brossa

01.26.2020

Author

Aquest dijous que ve 30 de gener s’estrena a l’Escenari Joan Brossa Decadència, de l’escriptor britànic Steven Berkoff i interpretada per Míriam Alamany i Carles Martínez. L’obra, dirigida per Glòria Balañà i traduïda per Neus Bonilla i Carme Canacho, es podrà veure tres úniques setmanes fins el diumenge 16 de febrer.

És un espectacle sobre la decadència de la classe social anglesa dominant de l’època. S’estructura a través d’un relat crític, mordaç i carregat d’humor negre de la classe dirigent, dels vicis i de l’amoralitat, que plana sobre el seu estil de vida. “Què està en decadència? L’home blanc occidental! Parla d’això ja que després de segles de domini, ara perilla la supremacia de l’home blanc,” explicava Carles Martínez, a la presentació. Un retrat en el què podem emmirallar-nos per posar-nos en qüestió i veure què compartim o no dels valors que representen els estrats més elevats i decadents de la societat. Es tracta d’una obra clau de la dramatúrgia contemporània anglesa, escrita pel reconegut autor, actor i director Steven Berkoff.

L’ARGUMENT
L’obra ens parla d’una parella d’amants rics que viu en un estat d’èxtasi permanent, consumint òpera, llagostes, caviar, alcohol i sexe sense parar. Quan no hi ha festes, s’avorreixen i cacen per distreure’s, per passar els diumenges, per descansar  del sexe sense deixar el plaer i l’excitació que els proporciona la caça. No hi ha res més al món. No importa res més que el seu paradís i les seves preses. Helen i Steve viuen el seu idili fins al final, i l’obstacle que podria destruir-los,  encarnat en els patètics Sybil i Les, no pot amb ells. Un cop més, el triomf decadent de la classe benestant, el triomf del diner i del poder. Els protagonistes es fiquen a la pell de dues parelles diferents. Han mantingut el vers original.

Decadència fa temporada per primer cop després de ser presentada en l’última edició del Temporada Alta de Girona, obtenint gran èxit de públic. La ferocitat de Berkoff ja s’ha pogut veure en altres ocasions a l’escena del nostre país: és també l’autor de Com els grecs, ambientat a l’Anglaterra degrada de Tatcher, que va ser representada recentment a Teatre Lliure sota la direcció de Josep Maria Mestres.

Aquesta obra s’enmarca en l’itinerari #VirtuososBrossa, format per espectacles que basen la seva poètica en el treball dels actors. A la vegada, aquests aborden el seu treball des d’una voluntat virtuosa. A través del seu treball el públic es commou, s’emociona i es fascina.

ACTIVITATS RELACIONADES
Col·loqui postfunció el proper dijous 6 de febrer. Hi serà part de l’equip artístic i moderarà Teresa Rosell, professora de Teoria de la literatura i Literatura comparada de la UB.

Author