Dia Mundial del Teatre: la SGAE t’anima a gaudir del teatre des de casa i ens parla del seu suport a la professió

03.27.2020

Author

COMUNICAT DE LA SGAE:

El 27 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre. l’efemèride del món de les arts escèniques. En aquesta ocasió, i per primera vegada en tota la seva història, tots els teatres del nostre país estaran tancats a causa de l’emergència sanitària de la COVID-19. Per aquest motiu, davant la impossibilitat d’anar als recintes escènics, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) t’anima a gaudir del teatre des de casa. Enguany, podem escriure i/o llegir teatre, fer representacions en família o veure obres en línia (moltes pàgines web s’han habilitat a aquest efecte)
Els Premis Max i la Fundació SGAE també celebren aquest dia amb més energia que mai, amb una  iniciativa que s’ha llançat a les xarxes socials. El teatre sempre ha estat casa nostra i, en aquests moments durs de confinament, pot ser la vàlvula de fugida que ens faci volar. Per això, animem a tots els teatreros i teatreres a explicar per què el teatre ens fa somiar. Puja el teu vídeo a les xarxes socials amb l’etiqueta #DiaMundialdelTeatro i participa-hi! 
La SGAE a Catalunya organitza el Dia del Teatre SGAE i col·labora en múltiples iniciatives per difondre el teatre i la dansa com els Premis Butaca – Premis de Teatre de Catalunya, el Torneig de Dramatúrgia del Festival Temporada Alta, la revista Entreacte, la gala Catalunya aixeca el teló, el Festival Més Petit de Tots i la Base de Dades de Dramatúrgia Catalana, així com amb diverses entitats, associacions i institucions del sector de les arts escèniques.

AJUDAR A AIXECAR-SE
El Dia Mundial del Teatre es va instaurar l’any 1961 per l’Institut Internacional del Teatre (IIT). Cada 27 de març s’organitzen diferents activitats per celebrar-lo i reflexionar sobre el paper de la creació escènica en la societat. En l’edició d’enguany, l’autor que ha elaborat el missatge del dia és el dramaturg pakistanès Shahid Nadeem: El teatre té un paper, un paper noble, per dinamitzar i mobilitzar la humanitat per aixecar-se del seu descens a l’abisme”, ha deixat escrit el literat que veu necessari recuperar la relació simbiòtica entre l’artista i el públic (PREMEU AQUÍ).

Davant la pandèmia mundial que vivim, el seu missatge és més necessari que mai: QUE EL TEATRE ENS AJUDI A AIXECAR-NOS!

 

MÉS CREATIVITAT QUE MAI
Enguany els professionals de les arts escèniques celebren el dia amb la incertesa econòmica ocasionada per les cancel·lacions originades per l’aturada abrupta de l’activitat cultural. Un col·lectiu integrat, majoritàriament, per autònoms que tenen una perspectiva incerta al davant; a l’espera que es materialitzin les ajudes econòmiques que plantegen les administracions públiques amb l’objectiu de fer més suportable l’anòmala situació.

Tot i així, el confinament obligat farà aflorar la creativitat de les nostres sòcies i socis que, a través del seu talent, plasmen l’experiència personal i global històrica que vivim. Cal assenyalar que moltes grans obres han sorgit de l’adversitat personal o social de les seves autores i autors. De ben segur, doncs, que el nombre de textos dramàtics augmentarà ara que l’aïllament facilita el temps que precisen les creacions; unes obres que necessiten ser cuinades a foc lent.

SUPORT I PROMOCIÓ
Mitjançant diferents iniciatives, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) impulsa la promoció d’una disciplina artística que exerceix gairebé un 8% de la massa autoral de l’entitat (segons dades de 2019, dels 132.643 membres de la SGAE un total de 9.635 són autores i autors dramàtics i coreògrafs). Amb la voluntat de donar suport i promoure les arts escèniques, la SGAE presta una atenció específica a la gestió dels drets de les sòcies i socis de Gran Dret.

Per la SGAE, la promoció del teatre i la dansa és una tasca fonamental que contribueix a fomentar la creació artística. Per aquest motiu, l’entitat promou nombroses iniciatives que impulsen la tasca de les sòcies i socis dramàtics, coreògrafs i compositors escènics, com els Premis Max que tenen el propòsit d’estimular i reconèixer el talent dels professionals de les arts escèniques del país.

Així mateix, la SGAE, a través de la seva Fundació, organitza anualment el Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela, el Premi SGAE de Teatre Infantil, el Certamen Internacional Leopoldo Alas Mínguez per a textos teatrals LGTBI, el Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades, els Laboratoris d’Escriptura Teatral, una línia d’ajuts per la promoció internacional de les arts escèniques, la celebració del Dia del Teatre SGAE a Catalunya o la programació estable d’un cicle per a públic familiar i escolar a Santiago de Compostel·la. A més, compta amb Teatro Autor Exprés, una col·lecció que contribueix a la difusió i promoció de la dramatúrgia contemporània.


La SGAE col·labora en múltiples iniciatives per difondre el teatre i la dansa arreu de l’Estat
 com el Dia del Teatre SGAE, els Premis Butaca – Premis de Teatre de Catalunya, el Torneig de Dramatúrgia del Festival Temporada Alta, la revista Entreacte, la gala «Catalunya aixeca el teló», el Festival Més Petit de Tots i la Base de Dades de Dramatúrgia Catalana a Catalunya; els Premis Oh, d’Astúries; la mostra Galicia Escena Pro i els Premis de Teatre María Casares, a Galícia; la Trobada d’Autors i Traductors i la Mostra de Teatre d’Autors Contemporanis, d’Alacant; el suport a les activitats de l’Asociación de las Artes Escénicas de Andalucía, amb els Premios Lorca del Teatro Andaluz, el Festival de Artes Escénicas para la infancia y la familia TIF, el Ciclo El Teatro se lee en Granada i el suport a la dramatúrgi del circ a Circada, a Andalusia; la Feria de Artes Escénicas de San Sebastián (dFERIA) al País Basc.

Author