Dues noves publicacions de la col·lecció ‘Repertori Teatral Català’, disponibles en paper

02.12.2024

Author

L’Institut del Teatre publica en paper dos títols de la col·lecció «Repertori Teatral Català»: El ventríloc : tragèdia en tres actes i tres quadres de Joan BrossaLucrècia o Roma Libre de Joan Ramis i Ramis.

La col·lecció «Repertori Teatral Català» és un dels projectes del PRAEC (Projecte de Recerca de les Arts Escèniques Catalanes);  aplega textos del patrimoni dramàtic català de tots els temps amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom textos –clàssics o contemporanis– que no es troben fàcilment al circuit comercial.

El Ventríloc (1953) de Joan Brossa (1919-1998) és, com indica el seu subtítol, una: “tragèdia en tres actes i tres quadres”, però la seva essència teatral i filosòfica va més enllà d’aquesta autodescripció. Mitjançant diàlegs poètics i no sempre coherents, descobrim que els diners no fan la felicitat;  i que la imaginació té un paper considerable a la vida.

El teatre no és la primera activitat literària a la qual es dedica Joan Brossa (1919-1998). La seva contribució a aquest camp sorgeix, segons indica ell mateix: «com una necessitat interior de trobar una quarta dimensió al poema». I la quarta dimensió és «el moviment». Dit altrament, en paraules de Brossa: «El poema és la poesia passiva; el teatre, la poesia activa»

Un jove Joan Ramis ens proposa a Lucrècia o Roma Libre;  la seva pròpia visió del mite fundacional de la República Romana. Un tema molt propi del segle de les llums;  essent la seva Lucrècia una de les més polítiques de la literatura dramàtica universal.

La tragèdia Lucrècia és la més reconeguda de les obres dramàtiques de l’il·lustrat menorquí Joan Ramis i Ramis (Maó, 1746-1819) i la més significativa del teatre neoclàssic en català.

Ambdós volums es poden trobar en impressió sota demanda a la web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona ; i també en format digital i gratuït en el reservori digital de l’Institut del Teatre (REDIT).

Dins la col·lecció podem trobar obres de Ramon Vinyes, Jordi Teixidor, Ferran Soldevila o Rosa Victòria Gras, entre d’altres. Els textos estan en format electrònic en accés lliure i gratuït. També es poden trobar a les biblioteques de l’Institut del Teatre.

Author