El 23è Circ d’Hivern de Quim Giron aterra ‘Nu’ a l’Ateneu Popular de 9 Barris

12.11.2018

Author

El Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris arriba enguany a la seva vint-i-tresena edició amb Nu, un espectacle que es podrà veure entre el 15 de desembre i el 20 de gener al teatre de l’Ateneu. La direcció del projecte és a càrrec de Quim Girón, artista de circ i fundador i director de la companyia Animal Religion. Cada any des de fa dues dècades, l’Ateneu ha propiciat un espectacle de circ de factura pròpia, potenciant així la disciplina i situant el Circ d’Hivern com una de les manifestacions circenses amb més trajectòria i qualitat de la ciutat de Barcelona.  Sempre s’havia fet una convocatòria oberta, però des de fa dos hiverns l’Ateneu encarrega directament a algun artista la creació d’aquest espectacle que ja és un clàssic del Nadal.

Nu, la proposta d’aquest any, és fruit d’un procés de creació col·lectiu que s’ha anat forjant els darrers mesos al teatre de l’Ateneu. Cinc intèrprets –Quim Girón, Xavi Sánchez, Anna Aro, Ingrid Esperanza i Joan Català– i cinc disciplines diferents –acrobàcies, equilibris acrobàtics, manipulació d’objectes, suspensió capil·lar i mastil- es desenvolupen en escena. Amb Nu, Girón proposa reflexionar sobre el truc i despullar l’exercici del circ fins a quedar-se només amb el més essencial, fins a arribar a l’absurd. “Fugim dels aparells de circ tradicionals. Posem unes botes d’esquiar a l’acròbata. Aquesta va ser la premisa que ha provocat un espectacle transparent, lleuger, divertit i amb molta poesia ”, explica Girón. L’intèrpret i l’objecte han estat dues de les premisses que han impulsat la creació d’un espectacle sense atenuacions ni ornaments. També la voluntat d’aprofundir en la tècnica per trobar noves maneres d’usar les diferents disciplines que inclou la proposta.”Objectes i cossos convergeixen en situacions absurdes”, afegeix el creador.

Nu no pretén donar respostes, no tanca significats, sinó que deixa a l’espectador la llibertat d’aportar la seva lectura des del seu propi imaginari”, destaca Carlota Grau, la dramaturga i ajudant de direcció que s’ha encarregat de donar forma al material que ha sorgit a partir del procés de treball dels i les artistes. I afegeix: “alguns dels elements que hi apareixen podrien ser, en realitat, lloses que no ens ajuden en l’encontre amb l’altre. Nu ens parla de com ens comuniquem”

Nu és també un espectacle per a públic familiar que proposa un viatge conjunt amb els cinc artistes que el protagonitzen. Durant l’espectacle, ells van desfent-se de la seva màscara escènica per quedar-se amb el més essencial, mostrant-se tal com són, amb les seves inseguretats i vulnerabilitats. La interrelació dels cossos dels personatges amb diferents objectes creen situacions absurdes, plenes d’humor, màgia i poesia.

23 anys de Circ d’Hivern

El projecte Circ d’Hivern va sorgir l’any 1996 a l’Ateneu Popular 9 Barris amb la intenció de fomentar la creació de companyies estables professionals relacionades amb el circ i d’oferir propostes inèdites i de qualitat adreçades a tota mena de públic a través d’una convocatòria pública. Èxits com Circus Klezmer o Garbuix han demostrat que la producció de circ feta a Barcelona pot tenir projecció internacional.

Quim Girón va començar la seva formació a Barcelona, a l’Escola de Circ Rogelio Rivel, a on es va especialitzar en verticals. Després va viatjar a Toulouse per formar-se a l’escola Le Lido, i més endavant va finalitzar els seus estudis a Doch, la Universitat de dansa i circ d’Estocolm (Suècia) a on va rebre la beca Sophie Hulten’s per la seva creativitat i habilitat com a artista de circ. Quim Girón és el fundador i director artístic de la companyia de circ Animal Religion que ha actuat per Europa, Àsia i Sud Amèrica.

L’Ateneu Popular 9 Barris és un espai sociocultural fruit d’una ocupació veïnal, fa quaranta anys, en la qual els veïns i veïnes reivindicaven el tancament d’una fàbrica que llançava fums tòxics. Des del seu naixement ha funcionat com a projecte cultural i fins al dia d’avui s’ha mantingut a través d’una gestió comunitària i assembleària com a equipament públic. El circ és un dels eixos principals de la seva activitat.

Circ Hivern 'Nu'

Circ hivern 'Nu'/Marta Garcia

Circ hivern ‘Nu’/Marta Garcia

circ hivern 'Nu' /Marta Garcia

Circ Hivern ‘Nu’ /Marta Garcia

Author