A partir d’avui, dilluns i cada nit, a les 22.35, durant tota la setmana, el canal oferirà diverses adaptacions televisives d’obres teatrals per commemorar el Dia Mundial del Teatre. Aquesta programació especial culminarà divendres, Dia Mundial del Teatre, amb l’emissió de la coproducció de TV3 La Xirgu, dirigida per Silvia Quer, amb guió de Margarita Melgar i protagonitzada per Laia Marull.
Durant tota aquesta setmana el canal 33 commemora el Dia Mundial del Teatre amb una emissió especial en què recupera diverses adaptacions televisives de produccions teatrals d’èxit. Entre les obres, que s’emetran cada nit a les 22.35, s’hi podrà veure la farsa que parteix del conte clàssic “El flautista d’Hamelín”, “El retaule del flautista”; l’emblemàtic “El cafè de la Marina”, de Josep Maria de Sagarra, dirigida per Sílvia Munt; la coneguda obra d’Àngel Guimerà “Terra baixa” i l’obra més universal del teatre català, “El mètode Grönholm”, amb guió del mateix Galceran i interpretada pels mateixos actors que van triomfar al teatre.
Aquesta programació temàtica acabarà divendres, Dia Mundial del Teatre, amb l’emissió de “La Xirgu”, una producció de TV3, guanyadora del premi ASECAN a la millor pel·lícula per a televisió el 2017.
El retaule del flautista (avui, dilluns)
El retaule del flautista és una farsa que parteix del conte clàssic d’El flautista d’Hamelín i que denuncia la situació política del tardofranquisme. En aquest context polític i amb aquesta obra s’inaugura el que es coneix com a teatre independent.
Servida com una sàtira sobre la corrupció política i les contradiccions humanes, i amanida amb cançons i regada amb bons rajolins d’ironia, és una obra que segueix estant llesta per ser servida en qualsevol època de l’any o de la història, tan vàlida ara com fa més de trenta anys. I aquesta és la grandesa de l’obra i que la qualifica com a clàssic contemporani del teatre i de la literatura catalana.
Director: Ricard Reguant
Guió original: Jordi Teixidor
Director de fotografia: Joan Carles Lausín
Composició músiques: Pep Sala
Intèrprets: Joan Pera (Burgmestre), Carles Canut (Ferrer) i Enric Serra (Reverend Grundig), entre d’altres.
És una producció de Televisió de Catalunya i Fausto Producciones, 2012
El cafè de la Marina (demà, dimarts)
La Caterina, la noia del cafè d’un poble de pescadors de principis del segle XX, està marcada pel seu passat imperdonable. Contra tot pronòstic, naixerà una història d’amor amagada davant de tot el poble, que anirà creixent fins a esclatar davant de tothom entre el Claudi, un pescador tímid, solitari i bevedor, i la Caterina, que aconseguirà ser estimada i reconciliar-se amb la vida.
Direció: Sílvia Munt
Guió: Sílvia Munt i Mercè Sàrrias
Direcció de fotografia: David Omedes
Música: Xavier Capellas
Intèrprets: Marina Salas (Caterina), Pablo Derqui (Claudi) i Miquel Gelabert (Libori), entre d’altres.
És una producció d’Oberon Cinematogràfica, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, amb la col·laboració de l’ICEC, 2014
Terra baixa (dimecres)
El protagonista, en Manelic, un home senzill i primitiu, és cridat per casar-se amb la Marta, una noia de la terra baixa que fins aleshores havia estat obligada a mantenir relacions íntimes amb el seu amo, en Sebastià, el qual pretén continuar-les més enllà del que per ell és un matrimoni de conveniència. La Marta, envilida per la relació forçada amb en Sebastià, troba en l’amor d’en Manelic la força per esdevenir lliure i trencar la dependència que la subjectava a en Sebastià. Aquest enfrontament de la dona amb l’autoritat de l’amo, en un món que encara es regeix per les relacions de poder, desencadena un drama que acaba amb la mort d’en Sebastià a mans d’en Manelic. En el rerefons de l’obra es percep l’ambient de la societat rural a la Catalunya de l’època, on els camperols havien de suportar una feixuga dependència dels amos de les terres. Contra aquesta situació, Guimerà crea el mite de la Terra Alta, un món incontaminat, on no existeix el mal i d’on surt l’heroi que s’oposa a la corrupció de la terra baixa i venç el mal.
Direcció i adaptació guió: Isidro Ortiz
Director de fotografia: Julian Elizalde
Músic: Pep Sala
Intèrprets: Ernest Villegas (Manelic), Francesc Orella (Sebastià), Marina Gatell (Marta), Oscar Rabadan (Mossèn), Joan Pera (Ermità), Roger Casamajor (Xeixa) i Mercè Arànega (Pepa), entre d’altres.
És una producció de: Televisió de Catalunya i Fausto Producciones, 2011
El Mètode Grönholm (dijous)
Els quatre últims aspirants a un càrrec executiu en una multinacional sueca de mobles i bricolatge són reunits per procedir a la fase final del procés de selecció. Estan sols en una sala de reunions de les oficines centrals, els quatre junts, i són observats per psicòlegs de l’empresa a través de càmeres ocultes. Mitjançant sobres els arriben les instruccions d’una sèrie de proves d’enginy i simulació a què s’han de sotmetre per avaluar la seva personalitat.
En la primera d’aquestes proves reben l’anunci que un dels candidats presents és en realitat un dels psicòlegs de la pròpia empresa, que està fingint ser un aspirant més, i han de descobrir-ho. A partir d’aquí les sospites se sumen a la pugna per aconseguir aquest fabulós lloc de treball, i el procés es converteix en una lluita a mort, sense pietat, canalitzada per les diferents proves que els van sent propostes, cada vegada més dures, més personals, més cruels… I també cada vegada més ridícules. Els candidats, disposats a tot, es rebaixaran fins a l’extrem d’acceptar les situacions més grotesques, extravagants i indignes per aconseguir el seu objectiu: el lloc de treball somiat.
Director: Enric Folch
Producció executiva: Elisa Plaza, Jaume Roures i Bernat Elias
Guionista: Jordi Galcerán, basat en la seva obra teatral
Director de fotografia: Mario Montero
Intèrprets: Jordi Boixaderas (Ferran Augé), Lluís Soler (Enric Font), Jordi Diaz (Carles Bueno) i Roser Batalla (Mercè Degas)
És una producció de Televisió de Catalunya i Versatil Cinema, amb la col·laboració de Mediapro, 2013
La Xirgu (divendres)
Barcelona, 1927. Margarida Xirgu, la gran dama de l’escena, està a punt d’estrenar Mariana Pineda, obra del desconegut Federico García Lorca. Quan falten poques hores per alçar el teló, les autoritats de la dictadura desallotgen el magnífic teatre amb l’excusa que hi ha perill de despreniments. En realitat, volen censurar el que consideren propaganda republicana. Però la Xirgu, animada pel seu amic i mentor Ramón del Valle Inclán, està decidida a representar-la aquella mateixa nit, encara que sigui en un cabaret de tercera al Paral·lel. Ni les desercions d’alguns membres de la companyia, ni la manca de vestuari i atrezzo ni, fins i tot, les amenaces de mort per part dels monàrquics, la faran desistir del seu propòsit. Però quan sorprenentment Valle-Inclán li prohibeix estrenar aquella porqueria per no malmetre definitivament la seva reputació, i el mateix Federico dubta de la seva qualitat i que valgui la pena exposar-se a la presó o a l’exili per representar-la, la Margarida haurà de decidir si, com la mateixa Mariana Pineda, ho arrisca tot per la llibertat i l’home que estima.
Direcció: Sílvia Quer
Guió: Margarita Melgar
Productora: Miriam Porté
Productora executiva TVC: Cruz Rodríguez
Director de fotografia: Sergi Gallardo
És una producció de Distinto Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, Zenit TV, Tito Clint Movies i participació de Televisió de Galícia, Canal Sur Televisió i amb la col·laboració de l’ICEC, 2015 tv3.cat/33