El capitalisme ha colonitzat definitivament els cossos i les veus? S’ho pregunta la companyia UnaiUna al SAT!

12.12.2019

Author

Segar, espigolar, exsecallar, tondre, esterrossar, emblanquinar, munyir, ventar o batre, són verbs que ens remeten a feines de les quals moltes vegades tot just en sabem el nom. Feines d’un món agrícola que, en el seu origen, no varen conèixer la mecanització ni els horaris. A Mallorca, com a moltes altres parts del món, la majoria d’aquestes feines es feien cantant. Cantar, però, no només era un mecanisme per fer passar el temps i alleugerir el pes de la feina. Cantar formava part intrínseca del treball. La veu formava part del moviment i el moviment formava part de la veu.

L’espectacle de dansa Galejar neix, doncs, de la necessitat d’investigar la relació que hi ha entre aquests elements: el treball, la veu i el moviment. Sobre com ha canviat aquesta relació i les raons per les quals s’han produït aquests canvis des de les societats preindustrials fins a les societats postindustrials actuals. I ho vol fer des d’una mirada contemporània, sense nostàlgia, allunyada del romanticisme, del folklorisme i de l’autocomplaença. “El capitalisme ha colonitzat definitivament els cossos i les veus? O són, precisament, els cossos i les veus, la darrera trinxera de resistència?”, es pregunta la companyia.

Per a documentar-se, UnaiUna ha consultat l’Arxiu del so i de la imatge del Consell de Mallorca on hi ha dipositades les gravacions originals del treball fet a finals dels anys 90 del segle XX per part d’un grup de recerca liderat per l’etnomusicòleg Jaume Ayats i subvencionat pel Consell de Mallorca, que pretenia documentar els darrers vestigis dels cants de treball. Un total de 29 CD’s amb enregistraments videogràfics i material de conversa.

Galejar es podrà veure el 20 i 21 de desembre a les 20.30h al SAT!

 

FITXA ARTÍSTICA DE L’ESPECTACLE
Direcció: Xavier Martínez
Coreografia: UnaiUna (Laura Lliteras i Marina Fullana)
Dramatúrgia: Joan Tomàs Martínez
Direcció Musical: Rosa Serra Torrens
Espai sonor: Xavier Martínez i Rosa Serra Torrens
Intèrprets: Marina Fullana, Rosa Serra Torrens, Laura Lliteras, Gypsy Nel.lo

Disseny d’il·luminació: Juanrro Campos
Disseny espai: David Corral
Disseny vestuari: Pau Aulí
Tècnic: Emili Vallejo
Producció executiva: Raül Perales
Distribució: Magrana
Amb la col·laboració de: Centre Cívic la Barceloneta, Institut del Teatre de Barcelona, Centre cultural Can Gelabert, Mallorca Literària. Escola de Dansa Llar Dansa, El Magatzem, Sa Nau.
Amb el suport de: Ajuntament de Palma i Teatre Xesc Forteza, Institut d’Estudis Illencs.


SOBRE LA COMPANYIA

UNAIUNA neix de la relació de Laura Lliteras i Marina Fullana, dues artistes que es coneixen a Mallorca, al Conservatori de Música i Dansa de Palma, i que, una vegada finalitzats els estudis de dansa clàssica, es traslladen a Barcelona per continuar formant-se en dansa contemporània i coreografia a l’Institut del Teatre. Després de passar per la IT Dansa, ambdues inicien el seu recorregut en comú, amb creacions com Handle With Care, Premi de dansa de l’Institut del Teatre 2017 i estrenada al Grec 2018.

Author