El cicle ‘Balla’m un llibre’ torna a unir la lectura i la dansa a les biblioteques públiques

04.16.2019

Author

La iniciativa Balla’m un llibre, el cicle de coreografies curtes basades en textos literaris presentades i interpretades a les sales de lectura de les biblioteques públiques catalanes, torna a ser una realitat per cinquè any consecutiu, enguany amb un programa de 21 sessions.
L’objectiu de Balla’m un llibre és fer arribar la dansa a nous públics a través de la unió de dues arts, dos llenguatges d’expressió: el moviment i la literatura i on les biblioteques esdevenen per a l’ocasió escenaris singulars de dansa. Balla’m un llibre és una col·laboració entre l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) i la Direcció General de Cooperació Cultural del Departament de Cultura a través del Servei de Biblioteques.
 
En aquesta cinquena temporada Balla’m un llibre incorpora una nova peça coreogràfica creada expressament per aquest cicle a partir dels textos de Joan Brossa: Olor de menta, de les coreògrafes Emma Riba i Laura Alcalà (Us back in town). Aquest nou espectacle s’interpretarà en sis biblioteques d’arreu del territori i se sumarà a les que programaran les biblioteques amb motiu de la celebració de l’Any Brossa.
A més de les 6 sessions dedicades a Brossa, Balla’m un llibre ha programat 15 sessions més del seu catàleg de coreografies interpretades en temporades anteriors sobre determinats títols literaris.
 
 
Coreografies, obres i biblioteques de l’edició 2019:
 
Lo.Li.Ta, de la cia. La Taimada
a partir de:
Lolita de Vladimir Nabokov
 
Sinopsi
Lolita s’escriu amb tres síl·labes doloroses. Lolita, diminutiu de Dolores, es pronuncia amb dolorosa sensualitat i es tanca enèrgica i oclusivament. Un fonema és una imatge mental d’un so i els fonemes com els sons, estan mancats de significat. Lo.li.ta és una sonoritat amb capacitat d’imatge; innocència, objectualitat i degradació.
Fitxa artística
Idea i direcció: Olga Àlvarez Codirecció: Jordi Cabestany Conceptes visuals: La Taimada Interpretació: Angie Mas. Manipulació corporal: Jordi Cabestany Música: Carlos Martorell Vestuari: Blanca Ferré i La Taimada Durada: 30 minuts Públic: Adult.
És ideal per a lectors de Nabokov, i es pot generar una conversa posterior a la peça. Es tracten els temes principals de la novel·la Lolita: La fascinació per la bellesa i la innocència, la objectualització i la degradació col·lateral.

Calendari:
  • Ripollet. Biblioteca de Ripollet. 8 de maig, a les 20h
  • La Seu d’Urgell. Biblioteca Sant Agustí. 10 de maig, a les 20h
  • El Pont de Suert. Biblioteca Municipal del Pont de Suert. 25 de juny, a les 17:45h
  • Vielha e Mijaran. Bibliotèca Generau de Vielha. 25 de juny, a les 20h:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

    Ballant ballàvem, de Laia Santanach
    a partir de diverses obres de Joan Coromines

    Sinopsi
    Ballant ballàvem són paraules en moviment, són expressions dansades, són sensacions i estats composats. Partint de l’origen de la paraula i la recerca d’aquest origen, com feia Joan Coromines, Ballant ballàvem representa i exposa un paral·lelisme entre la tria de la fisicalitat amb el seu aparent significat.

    Fitxa artística
    Concepte i coreografia: Laia Santanach Interpretació: Laia Santanach Composició musical: Cligbcn productions Música: Fink, Ellen Allien & Apparat, Occupied territories Veu en off: Ignasi Castañé Durada: 15 minuts Públic: Per tots els públics

    Calendari:

    • El Vendrell. Biblioteca Pública Terra Baixa. 18 d’abril, a les 19h
    • Viladecans. Biblioteca de Viladecans. 29 d’abril, 18h
    • Valls. Biblioteca Carles Cardó. 9 de maig, a les 19h
    • Reus.. Biblioteca Central Xavier Amorós. 4 de juny, a les 19h
      ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

    El cos fugit, de Sonia Fernández
    a partir de:
    Pedra de tartera de Maria Barbal

    Sinopsi
    Vam ballar tota l’estona sense parar.
    Aquella alegria em deixava quieta, clavada, vaig a arrencar a córrer… Mossegar-se la llengua empassar-se les llàgrimes Però l’acordió no parava i jo tampoc. Em destorba la gent Enmig dels prats resseguint l’herba fosca M’estaré quieta aquí dies i dies…

    Fitxa artística
    Creació i interpretació: Sonia Fernández Espai Escènic: Sergi Cerdan Espai sonor: Guillem Llotje Vestuari: Sergi Cerdan Veu: Aida Oset Música: Guillem Llotje, Yann Tiersen, Carles Belda i Sanjosex Durada: 20 minuts Públic: Per tots els públics

    Calendari:

    • Sant Cugat del Vallès. Biblioteca Central Gabriel Ferranter. 29 d’abril, a les 19h
    • Sant Carles de la Ràpita. Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó. 7 de juny, a les 19h
    • Móra d’Ebre. Biblioteca Pública Comarcal de Móra d’Ebre. 27 de setembre, a les 19:30h
    • Roquetes. Biblioteca de Roquetes – Mercè Lleixà (dates pendents de confirmació).
      ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

    El Banquet de Don Quixot, de Laura Vilar i Miquel Barcelona
    a partir de:
    El Quixot de Miguel de Cervantes

    Sinopsi
    El Banquet de Don Quixot, una experiència sobre la inclusió de la diferència. Reaccionem davant la mirada fixa com animals que han de protegir la seva integritat física davant una possible agressió. Ens sentim atacats. Ens sentim acusats, violentats, burlats i insultats. Tenim por. El grup, la societat ens protegeix i ens dóna força i ens permet observar, estudiar i massa sovint rebutjar la diferència, potser ens podria fer mal. En aquest cas El Banquet, a través del personatge de don Quixot i la seva peculiaritat, vol trobar mecanismes que plantegin possibilitats, emocions i mirades que suggereixin un canvi en la manera d’afrontar la diferència. El Banquet posa sobre la taula tendències, es nodreix i celebra els patrons i esdevé una vivència de canvi integrador.

    Fitxa artística
    Coreografia i interpretació: vbuit- Laura Vilar i Miquel Barcelona. Guitarra i veu: Joan Viñals. Percussió: Santi Carcasona. Vestuari: Laura Vilar i Miquel Barcelona. Durada: 20 minuts. Públic: Per tots els públics.


    Calendari:

    • Banyoles. Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany. 27 d’abril, a les 12h
    • Castelló d’Empúries. Biblioteca Ramon Bordas i Estragués. 29 d’abril, a les 20h
    • Sarrià de Ter. Biblioteca Municipal Emília Xargay. 24 de maig, a les 20h
      :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

    Olor de menta, d’Emma Riba i Laura Alcalà
    (Us back in town) (2019)
    a partir de poemes de Joan Brossa

    Sinopsi
    Olor de menta és una peça de dansa que dibuixa i envaeix un espai imaginat a partir de dos cossos que es posen al servei d’un collage de poemes escènics de Joan Brossa.

    Fitxa artística
    Idea i direcció: Emma Riba i Laura Alcalà (Us back in town). Interpretació: Emma Riba i Laura Alcalà.Durada: 20 minuts. Públic: Per tots els públics.

    Calendari:

    • Figueres. Biblioteca Fages de Climent. 3 de juliol, a les 19:30h
    • Tortosa. Biblioteca Marcel·lí Domingo. 8 de novembre, a les 19h
    • Cambrils. Biblioteca Josep Salceda i Castells. 2 de desembre, a les 19h
    • Cervera. Biblioteca Comarcal Josep Finestres i Monsalvo. (Data pendent de confirmació)

Author