El Circ Històric Raluy estrena avui a Barcelona, fent homenatge a Carlos Raluy

11.29.2019

Author

Com cada any, quan s’acosta Nadal, el Circ Històric Raluy, amb les seves precioses caravanes, s’instal·la al Moll de la Fusta de Barcelona. Enguany també. Però no és un any més. Tot just aquest diumenge ens comunicaven la inesperada mort del seu creador i cofundador, Carlos Raluy, que ha deixat tota la companyia tocada, tant sentimentalment com pel sobtat decés. Carlos Raluy ha treballat fins a final en el disseny de l’espectacle Un viatge en el tems, que estava previst estrenar aquest vespre i que s’estrenarà aquest vespre. Aquest matí ens l’han presentat a la seva característica Carpa, -que ja forma part de l’sky line del port Vell-  presidida per una fotografia de Carlos Raluy. I és que estan segurs que el millor homenatge que li poden fer, és tirar endavant el que ell havia preparat amb tanta il·lusió. Tota la companyia, formada per membres de la família (germans, filla, nebodeta…) i artistes, ens han rebut per explicar-nos que, tots els dies que duri l’espectacle i totes les sessions, estaran dedicades a Carlos Raluy.

Sandro i Saulo Roque presenten el seu Pinocho

I ens han ensenyat mostres d’alguns números d’aquells que deixen bocabadat tothom: l’equilibrista Loreta Hantal (Hungria) que pràcticament volava amb les cintes, un Pinocho-titella, que es movia com manaven els fils, dels germans Sandro i Saulo Roque (Portugal), i una combinació de malabars-equilibris  pel Duo Colombaioni (Itàlia), on en Willy  Colombaioni, malabarista i nét de malabarista, ens ha fascinat amb una exhibició impossible que combina malabars i equilibris. Està considerat entre els millors del món i ja ha obtingut tres rècords Guinness.

Francis Raluy i Rosa Raluy

Tot seguit, Francis Raluy, ens ha emocionat amb unes paraules dedicades al seu germà, de les us en transmetem una part: “Estem vivint un moment tristement molt especial perquè el meu germà, Carlos, ens ha deixat. Ell era l’únic creador i ànima del Circ Raluy i un enamorat del circ. Ja des de ben petit fabricava circs en miniatura i jugava a Circ, ho portava a les venes! Jo i tots els meus germans estem on estem gràcies a ell.” I ha presentat el nou espectacle Un viatge en el temps com a “un recull de  números inspirats en la Belle Époque i el Modernisme, amb artistes de tècniques que venen d’abans com ara l’Home Forçut, les Entrades de Pallassos, números aeris… Al principi del circ, el públic hi participava. Els artistes arribaven a la Pista com si arribessin a un poble! Al nostre, en Carlos deia unes paraules i tot començava! Ho hem muntat tot al voltant d’ell, que ho va crear amb números que li agradaven”, explica. I continua: “Ell volia, a més, celebrar els 50 anys en què va començar el Circ Raluy amb un programa antic, a joc amb les Caravanes. Intentaré seguir amb el seu exemple. Fins sempre, Carlitos!” Emocionant.

La filla de Carlos, Rosa Raluy, que s’ha identificat com a “catalano-xinesa”, també ha dit que “en aquest moment tan difícil per tothom he de dir que amb el meu pare formàvem un bon equip, però estic segura que el meu tiet ho farà el millor que sap. Són gent capacitada i escollida pel pare. I jo hi seré sempre que faci falta.”

SHOW MUST GO ONE!
I Francis Raluy ens ha presentat la resta d’artistes que articipen a l’espectacle, que són el també germà Sandro Raluy, Jessey (Itàlia); Enrico Robinson (Itàlia), Daniel Togni (Itàlia) i dues ballarines.

Un viatge en el temps té una durada de dues hores i es reparteix en dues parts. Es podrà veure tots els dimecres, dijous i divendres a les 18.30 h; dissabtes a les 17 i a les 19.30 h i diumenges, a les 12,15 i a les 17 h.

Un gran espectacle, romàntic perquè evoca un temps, amb homes forçuts, malabars, contorsionistes, equilibristes, mans a mans… que, malgrat l’antiguitat, són números nous gens fàcils de veure… així com un renovat final que no ens han explicat i que asseguren emocionarà al públic.

LES CARAVANES -MÉS DE 20- US ESPEREN A LA PORTA!

Tots coneixem el Circ Raluy sobretot per les caravanes que l’han convertit en Circ Museu   que ocupen més de 340 metres lineals de vehicles. La col·lecció de caravanes del Circ Històric Raluy és un atractiu més d’aquest espectacle, ja que daten de principis o meitat del segle XX.

Aquests carruatges són un vehicle de transport que funciona i una peça de museu alhora. Recuperats una a una al llarg de tota la trajectòria vital dels Raluy, cada caravana és un reclam per als amants dels museus, per als aficionats al circ i per als que estimen el valor dels objectes restaurats i conservats.  I per als amants dels bars, que també n’hi ha una que és un Bar!

Alguns d’aquests vehicles van ser tirats en un temps passat per mules per diverses carreteres europees. Actualment però, no superen els 50 km  per hora. És una manera de viatjar que reflecteix l’estil de vida dels Raluy, que han optat en un context de noves tecnologies per un treball intens i sense presses.

SOBRE LA FAMÍLIA RALUY
La família Raluy fa més de 80 anys que es dedica al circ. Luis Raluy Iglesias va ser l’iniciador de la nissaga. Nascut l’any 1911 a Carcassona (França), era fill d’una família catalanoaragonesa i es va criar a Sant Adrià del Besòs (Barcelona), atret des de ben petit per la màgia del circ. Va ser el creador de números coneguts com l’home bala i l’espectacular triple salt mortal en automòbil. Ell va fundar el Circ Raluy, que fins el 2016 va agrupar la família. Fa 3 anys, Carlos va crear Circ Raluy Històric amb l’objectiu de conservar el mateix esperit.

Author