El Circ Històric Raluy, admirat i famós per les seves caravanes antigues, actuarà per primera vegada en la seva història a les Illes Balears. Després de molts mesos de preparatius, està tot a punt per emprendre una gira de sis mesos que permetrà que els habitants de les Illes puguin veure, per primera vegada, el circ-museu que ha viatjat per 40 països al llarg de les últimes dècades (França, Islàndia, Costa Rica, Argentina, entre molts altres països) i ha guanyat el Premio Nacional de Circo i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres reconeixements.
La companyia viatjarà amb tot el seu equip humà i material: 40 persones, entre tècnics i artistes, i la vintena de caravanes del circ-museu, que ocupen més de 340 metres lineals de vehicles i han fet famós aquest circ. La companyia al complet té previst fer el viatge des de Barcelona amb un ferri de la companyia Baleària el pròxim dijous dia 4 d’abril i viatjar fins a Ciutadella, on debutarà el dia 12 d’abril. Posteriorment, aquest circ a l’antiga viatjarà a Maó, on també farà una estada de 15 dies. Després d’aquestes primeres actuacions a Menorca, la troupe tornarà a agafar un ferri i viatjarà per mar fins a l’illa de Mallorca, on és previst que realitzi una gira que es perllongarà durant tot l’estiu pels pobles de la costa.
Carlos Raluy: “Som un circ diferent”
Per Carlos Raluy, director i fundador del Circ Històric Raluy, l’arribada del circ per primer cop a Menorca i Mallorca vol ser “un esdeveniment per a les Illes i també per a nosaltres, que tot i haver viatjat per tot el món mai havíem estat a les Illes Balears”. “Crec —apunta Raluy— que serà un fet històric, portem un circ diferent i estic segur que, encara que hi hàgin actuat molts circs, com aquest crec que n’hi ha anat cap. La gent de les Illes també es mereix saber com eren els circs de l’època daurada.”
La col·lecció de caravanes del Circ Històric Raluy i que per primer cop es veuran a les Illes són de principis i meitat del segle XX. Alguns d’aquests vehicles van ser tirats per mules per vàries carreteres europees. Durant els viatges per carretera, la flota de vehicles avança a una velocitat que no supera els cinquanta quilòmetres per hora. És una manera de viatjar que reflecteix l’estil de vida dels Raluy, que han optat en un context de noves tecnologies per un treball intens i sense presses. El circ compta amb diverses persones al servei exclusivament de la restauració i la reparació d’aquests vehicles.
Els carruatges del circ Raluy són un vehicle de transport i una peça de museu alhora. Recuperats un a un al llarg de tota la trajectòria vital dels Raluy, cadascuna de les peces, minuciosament conservada i utilitzada a diari, és un reclam per als amants dels museus, per als aficionats al circ i per als que estimen el valor dels objectes restaurats i conservats. Alguns camions que tiren d’aquestes caravanes són vehicles Mercedes que van participar a la Segona Guerra Mundial. L’última vegada que la família Raluy va viatjar per mar va ser per anar a l’Argentina el 2000, ara fa 19 anys.
A banda dels vehicles, la companyia traslladarà un orgue amb 72 claus musicals de més de 100 anys d’antiguitat i comprat a Anglaterra. Ubicat abans d’accedir a l’interior del circ, les melodies circenses donen un ambient únic tant a l’entrar a la carpa com a la sortida, moment en que els artistes, com és tradició, saluden i es fan fotografies amb el públic.
Espectacle per a tota la família
L’espectacle que es podrà veure a les Illes Balears, de dues hores de durada, està pensat per agradar a tota la família i inclou números que s’han vist o es veuran en prestigiosos circs i festivals europeus. La creació recupera el mític personatge de l’home fort, inclou també un renovat final que està sorprenent al públic per la seva emotivitat, i presenta números aeris i també entrades de pallassos, entre d’altres emocions.
La família Raluy fa més de 80 anys que es dedica al circ. Luis Raluy Iglesias va ser l’iniciador de la nissaga. Nascut l’any 1911 a Carcassona (França), era fill d’una família catalanoaragonesa i es va criar a Sant Adrià del Besòs (Barcelona) atret des de ben petit per la màgia del circ. Va ser el creador de números coneguts com l’home bala i l’espectacular triple salt mortal en automòbil. També va passar uns mesos a les Illes Balears per complir el servei militar, un fet que fa que la companyia emprengui el viatge amb “especial emoció”, segons assenyala Carlos Raluy.
L’èxit d’aquest circ a l’antiga a l’Estat espanyol va arribar a finals del 1996, quan la família Raluy va rebre el Premio Nacional de Circo (1996), va participar al prestigiós Festival de Teatre Clàssic d’Almagro i va fer una gira de molt èxit per Catalunya. La companyia també ha estat premiada, entre d’altres, amb la Creu de Sant Jordi (2006) i el Premi Max (1999).