El Col·lectiu de companyies considera insuficients les mesures de la Consellera de cultura

04.17.2020

Author

El Col·lectiu de companyies i La Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques ens ha fet arribar una nota amb les seves conclusions a partir de la trobada amb la consellera de Cultura, ja que pensen que les mesures que s’estan prenent en matèria d’arts escèniques són insuficients i invisibilitzen a un nombre molt gran de persones treballadores del sector. “També que si les mesures no s’apliquen amb rapidesa no serviran de molta cosa a una gran part de les artistes”, asseguren.

COMUNICAT DEL COL·LECTIU DE COMPANYIES INDEPENDENTS XARXA DE PROFESSIONALS DE LA PRODUCCIÓ D’ARTS ESCÈNIQUES

El Col·lectiu de Companyies Independents va ser convocat el passat 15 d’abril, juntament amb l’Associació Catalana de Crítics d’Art i la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya, a una reunió encapçalada per l’Honorable Consellera Mariàngela Vilallonga i l’equip del Departament de Cultura de la Generalitat.

En aquesta reunió, vam tenir l’oportunitat d’exposar les Mesures de Suport a les Companyies Independents, un document elaborat conjuntament amb la recentment creada Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques, a partir de diferents models europeus, on plantegem mesures a curt, mitjà i llarg termini per sortir de la crisi actual i reformular el nostre sector.

Proposem:
• Mesures concretes i detallades per un rescat econòmic de les PIMES culturals, independentment de la seva forma jurídica que garanteixi la seva supervivència i un pla d’ajut directe per les persones treballadores de les arts que, sense contracte ni dret a l’atur, hagin desenvolupat activitat laboral per compte d’altri o autònom els sis mesos anteriors a la declaració de l’estat d’alarma, proposant així una alternativa als ERTO o prestacions a les quals el sector escènic no es pot adherir.

• Un canvi en la regulació de l’activitat artística professional amb la creació d’una figura fiscal específica pels Professionals de les Arts, com ho fan a països com Alemanya i França, que reconegui la realitat intermitent del sector i doni la cobertura legal i fiscal a la seva activitat. És necessari acabar amb l’endèmica invisibilització d’una gran part del sector que treballava en la precarietat ja molt abans de la crisi de la COVID-19.

• Repensar la política cultural pel que fa al model públic-privat, la necessària descentralització del teixit escènic i la protecció de les fases de recerca, creació, producció i exhibició.

Agraïm que ens hagin convocat per explicar el Pla de Rescat del sector cultural publicat el passat 14 d’abril i valorem positivament la ronda de reunions que està realitzat l’Honorable Consellera de Cultura per escoltar totes les realitats del sector. Creiem que aquestes trobades són molt importants i que s’haurien de consolidar en taules de treball que trobessin ràpidament solu- cions aplicables a la realitat.

La nostra apreciació és que el Pla de Rescat a la Cultura presentat pel Govern gaudeix de moltes virtuts però no contempla la realitat de les companyies i treballadores representades per El Col·lectiu de Companyies Independents i la Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques. Ens preocupa enormement que se’ns ha comunicat que a causa de l’actual vigència de l’Estat d’Alarma el departament no té competències per executar cap d’aquestes mesures de manera immediata. Això condemna Companyies, artistes i treballadores a mesos d’inactivitat i manca d’ingressos condemnant el sector a la desaparició. No podem permetre que la repercussió mediàtica de l’anunci de les mesures per part del Govern ofusqui el fet que no s’estigui posant en marxa cap dels punts proposen i que des del Ministerio de Cultura s’ignori permanentment les demandes del sector.

Des d’El Col·lectiu de Companyies Independents i de la Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques ens posem a la disposició per participar de taules de treball per aportar el nostre coneixement i experiència per fer front a la situació. Creiem que és el moment de mirar més enllà, i dissenyar un nou paradigma que reforci el sector i reconegui les arts i la cultura com el són, un dret, una necessitat, un espai imprescindible pel creixement de la societat.

El Col·lectiu de Companyies de Teatre Independents és una assemblea de companyies i artistes amb 6 anys de trajectòria. Formada per 75 companyies amb un total de 280 treballadores, el Col·lectiu treballa per la dignificació laboral del sector de les arts escèniques. També està compromès amb la democratització cultural per tal que l’accés a la cultura sigui garantit per a totes les persones. El Col·lectiu treballa a partir de comissions; en actiu ara: comissió institucions, 70/30 camí cap al caixet, comunicació interna, comissió benvinguda i noves companyies i comissió per al projecte de l’Arnau Itinerant.

La Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques (nom provisional), som una xarxa de professionals que ens dediquem a la producció d’arts escèniques amb la finalitat de crear un col·lectiu potent capaç de defensar les necessitats i els drets de la nostra professió, d’unificar criteris de treball i d’apoderar-nos. Actualment som 42 professionals independents que treballem en més de 60 projectes i apostem per seguir fent créixer la xarxa.

El Col·lectiu de Companyies Independents
Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques

Podeu llegir el Document de Mesures de Suport a les Companyies Independents, davant la Crisi del Covid-19, elaborat pel Col·lectiu, prement aquí

Author