El col·lectiu laSADCUM celebra el seu 5è aniversari a l’escenari del SAT! Teatre

05.11.2024

Author

El col·lectiu laSADCUM porta al SAT! Sant Andreu Teatre Aclucalls, la seva primera peça de gran format; que es podrà veure els dies 24 i 25 de maig. Estrenat al CCCB en el marc de Dansa Metropolitana 2022, l’espectacle va aconseguir un notable èxit de públic; amb totes les entrades exhaurides abans que es fes pública la programació del festival. Les del SAT! Teatre seran unes actuacions amb regust festiu, ja que aquell cap de setmana la companyia celebra el 5è. aniversari de la seva creació.

Dotze ballarins a escena. Dotze membres d’una companyia multidisciplinària, amb trajectòries i bagatges diversos units per un element comú: la seva joventut. Aclucalls presenta uns personatges que han crescut i s’han articulat sota la programació d’imatges constants.

Reprodueixen tot el que veuen, sobreposant i mesclant tots els inputs que reben; viuen emmarcats en un món pràcticament de ciència ficció, creat a partir de paràmetres com: el culte al cos o workout, les pantalles i la programació informàtica. Malgrat tot, laSADCUM ho deixa clar; no es tracta d’un panorama distòpic sinó de la seva pròpia realitat. L’anomenada generació Z ens parla del seu món, de la seva forma d’habitar la realitat;  de com viuen i com veuen el moment actual, el seu.

I quina hauria de ser l’actitud dels joves envers el món que habiten? Destinar la seva energia per anar corregint allò que no els satisfà o renunciar a esforços inútils; i ballar al so que toquen, amagant la seva vida darrere de la pantalla? El títol de la peça fa referència precisament a aquells elements que priven de la visió perifèrica; que centren la mirada dels animals de treball per evitar que es distreguin o s’espantin.

laSADCUM suposa un replantejament en la dansa. Un canvi generacional que afecta tant al moviment com a la manera de plantejar els processos creatius; i de desenvolupar els projectes. Aclucalls desborda energia, fisicalitat, amb moviments bruscos i repetitius. La peça va ser creada en un procés de treball obert, oferint al públic la possibilitat d’assistir a: la mostra de fragments a mida que s’anava teixint. Potser aquesta dinàmica, aquesta proximitat amb l’espectador, va ajudar a exhaurir totes les entrades abans de ser formalment comunicada: la seva estrena en el Dansa Metropolitana.

FITXA ARTÍSTICA
Coreografia i direcció: Guillem Jiménez / Assessoria de moviment: Carla Moll / Interpretació: Alexa Moya, Carla Moll, Guillem Jiménez, Javi Valls, Juan Galo, Judit Amengual, Laia Camps, Meritxell de Soto, Ona Cros, Dani Mallorquin, Marina Olivares i Vera Palomino / Música original i disseny sonor: DA ROCHA / Escenografia: Oriol Corral / Disseny d’il·luminació: Ivan Cascón / Visuals: Guillem Jiménez / Disseny i confecció de vestuari: Gina Berenguer / Mirada externa: Claudia Mirambell / Disseny gràfic i animació: Aina Mira / Agent de producció: Blanca Sartorius/ Gestió de Producció: Muntsa Roca / Mentoria Internacional: Maciej Sado (Beca Institut Ramon Llull – Graner) / Fotografia: Pablo de Pastor / Col·labora INJUVE, Centre Cívic Barceloneta, La Caldera, Graner, ICEC i OSIC Generalitat de Catalunya / Una coproducció de CCCB, laSADCUM, ELAMOR i Dansa Metropolitana.

 

La COMPANYIA
Projecte de dansa fundat l’any 2019 de la mà de Guillem Jiménez (Barcelona, 1999) que investiga: a partir de la dansa, la influència del món digital i la virtualitat en el comportament de la societat contemporània. laSADCUM ha dut a terme tres peces de dansa (The Uncanny Valley, 2019; The Lesson, 2020; Aclucalls, 2022); dues exposicions (Classmates, 2020; Twink Twink Twink, 2022), tallers i programes de comissariat (Dance the Internet, 2022; El cos emmascarat, 2022), així com diverses col·laboracions amb artistes i institucions. Les obres s’han pogut veure en espais com el CCCB, Teatros del Canal, el Festival Dansa València;  La Casa Encendida, el Museu Guggenheim Bilbao, La Capella, Dansa Metropolitana, aula46; el Castell de Montjuïc i Teatro Pradillo, entre d’altres.

L’any 2021 van ser residents a La Caldera (arran del premi obtingut al 33º Certamen Coreográfico de Madrid); i al Centre Cívic Barceloneta; l’any 2022, al Graner, dins de la modalitat d’artistes emergents; i el 2023 a Fabra i Coats;  El Corralito x TNT i Nau Estruch amb el nou projecte Navaja, presentat aquest any 2024.

ACLUCALLS
laSADCUM
[Dansa contemporània]
24 i 25 de maig 2024
Dv. i Ds. 20h
Durada: 120 min

Preu: 16 €

Author