El Poder, una proposta de teatre físic i d’objectes ha estat la guanyadora de la setena edició del Premi Adrià Gual 2019 promogut per l’Institut del Teatre. La peça, presentada pel Col·lectiu Nins, se centra en la violència i l’abús infantil amb la intenció de generar un discurs nou, allunyat de la víctima i centrat en la societat, a través del qual es pretén retornar a cadascú la responsabilitat que li pertoca. Els titelles i un espai escènic dominat per les desproporcions són alguns dels recursos amb què els creadors treballaran una poètica a mig camí entre l’imaginari i la realitat.
Al capdavant del Col·lectiu Nins hi ha la directora i dramaturga, Queralt Riera, l’actriu i membre de la companyia Les Antonietes, Anabel Castan, i la també actriu, graduada a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre, Laura Calvet. Totes tres han fet pinya per primera vegada per donar resposta a la necessitat de crear una peça dramàtica arrel del reconeixement per part d’una de les actrius d’haver patit abusos de nena. L’equip el completen altres creadors com Momo Fabré, Carlos Gallardo i Jordi Rovira, tots ell graduats de l’ESAD, així com el músic Joan Alavedra, qui actualment és pianista i professor de música de l’Institut del Teatre.
Tal com ha explicat Queralt Riera “haver guanyat el Premi Adrià Gual és una gran alegria i alhora una responsabilitat que reforça el nostre compromís amb l’art i el fet de vincular l’art amb temes socials, creant una reciprocitat”. La dramaturga també ha agraït que un projecte centrat en un tema tan colpidor com els abusos infantils “tingui el suport institucional, sobretot perquè artísticament volem arriscar-nos.”
El procés creatiu de El Poder ja està en marxa, i el resultat final es podrà veure en la propera edició del Festival Grec de Barcelona, el juliol de 2020.
SOBRE EL PREMI ADRIÀ GUAL
El Premi Adrià Gual de l’Institut del Teatre neix l’any 2012 amb l’objectiu de donar suport i impulsar la producció i exhibició d’un muntatge d’arts escèniques a partir de projectes d’escenificació que combinin professionalitat, qualitat i creativitat.
Pot optar al premi qualsevol col·lectiu de professionals de les arts escèniques sempre i quan tingui personalitat jurídica pròpia i tingui com a mínim tres graduats de les escoles superiors de l’Institut del Teatre. Els projectes que es presenten han de ser inèdits i no tenir caràcter acadèmic.
El projecte guanyador rep 30.213,20 € i el Festival Grec de Barcelona es compromet a incloure’l dins la programació del festival de l’any següent, sempre i quan s’adigui a les línies artístiques i criteris del certamen.
Algunes de les companyies que han guanyat el Premi Adrià Gual són la Companyia Ignífuga, Obskené, la Calórica o Mos Maiorum. En l’edició del 2018, el guardó va ser per Bruels, de La Llarga, que precisament després de la seva estrena al darrer Grec, es podrà veure a la Sala Beckett del 21 de novembre a l’1 de desembre.