El cos parla a La Caldera a través del Corpografies, amb creadors locals i grans noms internacionals

10.17.2019

Author

Del 17 d’octubre al 16 de novembre, La Caldera presenta una nova edició de Corpografies #4, la línia de programació de La Caldera que presenta els treballs de creadors que investiguen la capacitat del cos i del moviment, per articular un discurs sensible, on el cos és text i el pensament és acció. I que cada vegada més, es connecta amb altres contextos i projectes que es couen a La Caldera.

Durant quatre caps de setmana es podran veure els treballs d’artistes amb una llarga trajectòria internacional, com els d’Olga Mesa i Lisa Nelson, així com de potents creadors de l’escena local, els projectes dels quals s’han desenvolupat en complicitat amb La Caldera o que tenen un vincle particular amb el centre. És el cas de Xavi Manubens, Anabella Pareja Robinson, Georgia Vardarou i Sergi Fäustino. Un diàleg entre passat, present i futur per generar contextos a través dels quals transmetre coneixement.

Corpografies #4 és la quarta entrega de la línia de programació pròpia que es completa amb les propostes de exhibició que es presenten amb col·laboracions amb altres festivals i/o estructures de la ciutat, com ara el GREC, el Sâlmon o la Quinzena. Dansa metropolitana.

EL PROGRAMA
Xavi Manubens + Anabella Pareja Robinson
Dijous 17 d’octubre

La Caldera s’adhereix a la vaga del divendres 18 d’octubre i cancel•la la doble funció de Xavi Manubens i Anabella Pareja Robinson prevista per aquest dia.

El performer Xavi Manubens presentarà Under Construction, un projecte que es mou entre els camps del moviment, les arts visuals-vives i la coreografia a partir d’un exercici site-specific. Una pràctica de manipulació de l’entorn, una investigació sobre la percepció de l’espai, les seves relacions amb el cos i amb ell mateix… “Quan un espai deixa de ser el que és? Es pot reorganitzar el-que-hi-ha per a produir un altre el-que-hi-ha?”

L’artista mexicana Anabella Pareja Robinson presentarà La Forma, una investigació que confronta l’escriptura i la imatge. Mentre es mou pensa en altres coses: pensa en paraules, anècdotes, cites… en la nostra realitat, en el fet real i és aquest el motiu que la porta a acompanyar el moviment amb un text. Un text on diposita la raó que la seva dansa no necessita.
—————————

Olga Mesa
Dissabte 26 d’octubre i diumenge 27 d’octubre

Olga Mesa portarà a La Caldera el solo estO NO eS Mi CuerpO, la primera part de la trilogia Res, non verba que va començar al 1996 en col•laboració estreta amb l’artista visual Daniel Miracle, amb la necessitat de qüestionar el pensament del cos i els seus desequilibris com a lloc de trobada amb la mirada de l’altre.

Ara, més de vint anys després, Mesa revisita el seu icònic solo fent un fascinant treball de transmissió juntament amb la ballarina Natacha Kouznetsova i l’artista multimèdia Francisco Ruiz de Infante. Aquest treball es presenta després d’una residència tècnica a La Caldera abans de l’estrena definitiva el 16 de desembre al CDCN Pôle Sud, Estrasburg (França).

A més, Olga Mesa serà la creadora convidada del pròxim SPORÁ PRÓGRAMA que tindrà lloc del 28 de octubre al 1 de novembre a La Caldera i on l’artista transmetrà i compartirà el seu coneixement amb els participants.
—————————

Lisa Nelson
Divendres 8 de novembre i dissabte 9 de novembre
Una de les cites importants d’aquesta tardor és l’Observatory at the cusp of space que presentarà la coreògrafa, performer de la improvisació i artista col·laborativa Lisa Nelson, una de les artistes més influents de la dansa postmoderna a nivell internacional, que comparteix generació amb Steve Paxton, Yvonne Rainer o Trisha Brown i va ser una de les integrants del Judson Church.

A La Caldera durà a terme un laboratori de creació al costat de consagrats artistes com Sofía Asencio, María Muñoz, Pep Ramis, Scott Smith i Federica Porello, que prendrà com a punt de partida el Tuning Score, una tècnica d’improvisació ideada per Nelson per “reinventar la il•lusió d’un món estable”. El resultat final es veurà el 8 i 9 de novembre a La Caldera.

A més, Lisa Nelson també paritciparà a l’SPORÁ PRÓGRAMA com a creadora convidada. En el seu cas serà de l’11 al 15 de novembre i l’artista transmetrà i compartirà amb les participants la tècnica del Tuning Score.
—————————

Georgia Vardarou + Sergi Fäustino
Divendres 15 de novembre i dissabte 16 de novembre

I finalment, un programa doble amb la ballarina i coreògrafa d’origen grec Georgia Vardarou, que presentarà un fragment de Why should it be more desirable for green fire balls to exist than not? Un solo de dansa en col·laboració amb l’artista visual David Bergé on les imatges i els moviments sobreposats entre si permeten possibles lectures narratives.

L’obra, un extracte de la qual podrem veure a La Caldera i que s’estrenarà l’any vinent a la Sala Hiroshima, ha sigut nominada per la prestigiosa Anne Teresa de Keersmaeker para formar part d’un dels programes del Sadlers Wells de Londres.

Per altra banda, Sergi Fäustino mostrarà FÄUSTINO VI o 126 cavalls, una proposta que pretén posar sobre la taula una visió des del cos i a través del cos, des de la necessitat que aquesta visió existeixi en un moment en què la tendència és anar cap a una visió única. Una celebració del cos, del moviment i de la dansa.

Fäustino ha sigut un habitual del Radicals Lliures al Teatre Lliure amb Àlex Rigola, de les programacions i projectes de La Porta Barcelona i Teatro Pradillo de Madrid, o del festival El lugar sin límites del Centro Dramático Nacional

Author