El Departament de Cultura aporta 750.000 euros al Pla d’Impuls del Circ 2019-2021

12.12.2019

Author

El Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya posen en marxa, en el marc del segon Pla Integral del Circ, el Pla d’Impuls del Circ, que compta amb la complicitat de diversos agents del món del circ i de diverses administracions i entitats, i que dedicarà més d’un milió d’euros al sector entre 2019 i 2021. El 73% d’aquest import són aportacions que el Departament de Cultura vehicula a través de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

El Pla d’Impuls del Circ 2019-2021 s’ha presentat aquest dimecrs en roda de premsa amb la presència de la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa; el director de l’ICEC, Miquel Curanta; el president de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Fabrizio Giannini i la gerent de l’APCC, Cristina Tascón. Tots ells han posat de manifest la feina i el compromís de tot el sector i totes les administracions per fer-ho possible.

El Pla contempla el desenvolupament d’onze mesures adreçades, entre altres, a millorar les infraestructures i els circuits de circ; a impulsar la consolidació de l’ensenyament professional de les arts del circ; a reforçar la difusió del circ en diversos àmbits de la vida pública; a fomentar la reflexió sobre el circ i la creació circense i a donar suport a la producció de circ a Catalunya. La definició d’aquestes propostes ha estat consensuada amb diferents referents del sectorc, que s’encarregaran de la seva coordinació i lideratge.

Una de les mesures específiques del Pla és la Producció Nacional de Circ, un espectacle de mitjà-gran format que dirigiran Marta Torrents i Joan Ramon Graell —escollits en concurs públic al qual es van presentar nou propostes— i amb un repartiment format per artistes emergents que s’estrenarà al Festival Grec 2020 i posteriorment girarà per més de 15 espais del Sistema Públic d’Equipaments Escènics de Catalunya i Balears. El Departament de Cultura, a través de l’ICEC, coprodueix l’espectacle conjuntament amb el Grec Festival de Barcelona, la Fundació Teatre Principal de Palma i La Vela de l’Estruch.

Les onze mesures específiques incloses en el Pla, finançades pel Departament de Cultura, compten també amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca i l’Institut Ramon Llull, així com amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, l’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de l’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya.

Les onze mesures del Pla són les següents:

 1. Formació: Impuls a la consolidació del projecte formatiu del Centre de les Arts Rogelio Rivel i visibilitat de la Xarxa d’Espais de Circ. Coordinació a càrrec del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel.
 2. Infraestructures per als espais de circ: Millora de les infraestructures dels espais de circ de Catalunya. Coordinació a càrrec de la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya.
 3. Circ Comunitari: Creació d’un banc de recursos i producció de materials de circ comunitari com a eina de transformació social i empoderament de comunitats. Coordinació a càrrec de l’Ateneu Popular 9Barris.
 4. Pobles de Circ: Apropar el circ a pobles de menys de 10.000 habitants i crear vincles entre aquests municipis i els espais de circ del territori. Coordinació a càrrec de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya.
 5. Nilak: Creació d’un espai escènic amb una carpa itinerant per apropar les arts escèniques contemporànies a les comarques catalanes sense teatres. Coordinació a càrrec de Nilak.
 6. Difusió: Potenciar la presència del circ als mitjans de comunicació a través d’accions d’acompanyament i reflexió sobre el circ català actual per als professionals dels mitjans. Coordinació a càrrec de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya.
 7. Circ i creació publicitària: Difondre el potencial del circ entre el sector empresarial dedicat al màrqueting i a la publicitat. Coordinació a càrrec de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya.
 8. Esfera Circ: Acompanyament i coneixement del sector del circ entre agents culturals mitjançant un itinerari formatiu adreçat a responsables de programació, policy makers i periodistes. Coordinació a càrrec de La Central del Circ.
 9. Producció Nacional de Circ: Donar suport als creadors/es i artistes emergents de Catalunya a través de la creació d’una producció de circ de mig/gran format amb projecció nacional, codirigida per Marta Torrents i Joan Ramon Graell. Coordinació a càrrec de La Vela de l’Estruch.
 10. Producció Nacional de Circ en gira: Gira de la Producció Nacional de Circ entre diferents equipaments escènics de Catalunya. Coordinació a càrrec de La Vela de l’Estruch.
 11. Internacionalització: Potenciar la contractació i la visibilitat del circ català a l’estranger, creant nous vincles amb els agents europeus del sector. Coordinació a càrrec de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya.

 

El Pla d’Impuls del Circ pretén, així, aportar recursos, difusió i visibilitat a totes les disciplines de les arts del circ, un art que abraça un ampli ventall d’expressions artístiques i que combina amb rigor la tradició i la modernitat, les tècniques més antigues i les més innovadores, el classicisme i la contemporaneïtat. El treball conjunt de tots els agents implicats en el Pla permetrà enfortir encara més el lligam entre el procés creatiu del circ i els seus públics, a Catalunya i arreu, consolidant el sector i oferint oportunitats per al seu creixement.


PRIMERA PRODUCCIÓ NACIONAL DE CIRC
Una de les mesures específiques del Pla és la Producció Nacional de Circ, un espectacle de mitjà-gran format que dirigiran Marta Torrents Canals i Joan Ramon Graell Gabriel i que coprodueixen el Departament de Cultura —a través de l’ICEC—, el Grec Festival de Barcelona, la Fundació Teatre Principal de Palma i La Vela de l’Estruch.

Estat d’Emergència és el nom sota el qual es presentarà la Producció Nacional de Circ, que vol visibilitzar les veus dels i les artistes emergents del circ. El principal objectiu és investigar i narrar les realitats dels joves amb increïbles capacitats acrobàtiques, que els ha tocat viure un present ple de complexitats. El projecte cerca entendre i transmetre el seu dia a dia, davant d’un sistema en vies de col·lapse.

Torrents i Graell, dos artistes catalans internacionals de trajectòria reconeguda dins el sector del circ, han guanyat una convocatòria pública a la qual s’han presentat nou projectes diferents. Aquesta direcció artística bicèfala dirigirà un repartiment format per artistes emergents i s’estrenarà en el Festival Grec 2020 i al Teatre Principal de Palma. Posteriorment girarà per diversos espais del Sistema Públic d’Equipaments Escènics de Catalunya (SPEEM).


MARTA TORRENTS CANALS
Formada a l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona i al Centre de les Arts del Circ Le Lido (Toulouse). Des del 2007, ha treballat a França amb companyies com Cie d’EllesCri du CoeurCie Transe ExpressCirk’ ObliqueCridacompany i Fet a Mà. Treballa actualment amb el Cirque Pardi i, en paral·lel, intervé com a creadora en nombroses direccions i mirades externes, amb un treball profund sobre la presència, el personatge i la veritat: Brut, Hotel Iocandi i Circ Pistolet en són alguns exemples.

 JOAN RAMON GRAELL GABRIEL
Format a l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona i a l’ESAC (Brussel·les), té una llarga experiència com a portor d’aeris d’alt nivell acrobàtic en companyies com Akoreacro, Cirque Hirsute, Circ Cric i Rodó 10è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris. Ha treballat sota les direccions de Teresa Celis, Leandre Ribera, Roberto Olivan i Lali Ayguadé, entre altres. Els seus espectacles com a creador (VioletaSuite Vivace de Circ Pistolet i la codirecció d’Invisibles 22è Circ d’Hivern amb Joan Arqué) es caracteritzen per una aposta constant per la barreja de llenguatges acrobàtics i musicals d’alt nivell.

Author