El Departament de Cultura destina més de 8 milions d’euros a impulsar les arts escèniques i música en els equipaments

12.20.2019

Author

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, destina enguany un total de 8,3 milions d’euros a impulsar les arts escèniques i música en els equipaments de Catalunya: aquest any ha incrementat el suport plurianual als equipaments E3, els suports a les subvencions que es donen tant a través de Programa.cat, així com el suport al circuit d’Òpera Catalunya i l’aportació econòmica a la Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya. També ha creat noves iniciatives, com El TNC surt de gira.

Així, s’ha publicat la resolució definitiva corresponent a la convocatòria de les subvencions triennals a equipaments escènics i musicals locals multifuncionals (E3) per un import total de 7.452.750 euros. D’aquest import, el Departament de Cultura en finança 5.712.750 euros i la Diputació de Barcelona 1.740.000 euros. Això suposa una inversió del Departament de Cultura d’1.904.250 euros cada any per al finançament de les programacions estables professionals municipals i de les activitats complementàries que tinguin lloc entre 2019 i 2021.

Els equipaments E3 són d’àmbit local i supralocal; acullen simultàniament activitats d’exhibició, creació, producció i dinamització comunitària i estan ubicats en municipis de més de 50.000 habitants o capitals de comarca de més de 15.000 habitants. Actualment hi ha integrats 19 equipaments E3 a Catalunya que es poden beneficiar d’aquest conveni en els municipis de Badalona, Girona, Granollers, Figueres, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Viladecans i Vilafranca del Penedès.

Programa.cat
Programa.cat, impulsat des del Departament de Cultura i les quatre diputacions, es consolida com a referent per a la programació estable professional municipal en l’àmbit de les arts escèniques i la música. Aquest 2019 ha continuat tenint un creixement tant en el nombre d’activitats contractades com en el nombre de municipis sol·licitants, gràcies també a la implicació dels municipis i  de les companyies, grups i professionals.

S’han beneficiat dels ajuts del Programa.cat un total de 235 municipis, que representen 2.639.397 habitants, un 35,1% de la població de Catalunya. Això implica que s’ha arribat a subvencionar un total de 1.937 activitats de programació estable d’arts escèniques i música, amb els requisits d’entrada de pagament i fora de festa major, llevat dels espectacles de carrer.

Pel que fa a la distribució per àmbits, el 58,6% han estat espectacles de teatre, el 26,4% de música, el 10,6% de circ i el 4,3% de dansa. Del total de l’activitat, el 57% ha estat dirigida a un públic adult i el 43% a un públic familiar.

Durant l’any 2019 hi ha hagut un total de 6.474.788 euros en despesa de caixets d’espectacles d’arts escèniques, música i familiar contractats a través de Programa.cat. D’aquests caixets els ajuntaments han satisfet 4.327.436 euros (66,8%) essent així l’aportació de Programa.cat en el total de la despesa de 2.147.353 euros (33,2%). D’aquesta xifra, 1.370.285 euros (21,16%) correspon al Departament de Cultura i 777.067 euros (12%) a les quatre diputacions.

Evolució aportacions Departament de Cultura a Programa.cat 2015 – 2019
Augment 2019: +160.000 € (+7,4%)
Dades 2019 provisionals


SUPORT AL CIRCUIT D’ÒPERA CATALUNYA
El Departament de Cultura i l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS) van impulsar fa 30 anys la iniciativa Cicle Òpera a Catalunya. Es volia portar l’òpera i la música simfònica més enllà de Barcelona i Sabadell, ciutats en què quedava circumscrita aquesta disciplina artística. Va ser un projecte inèdit a Catalunya, a través del qual milers de persones han descobert el món de l’òpera en viu i que ha fet despertar altres projectes musicals arreu del país.

Amb la voluntat que l’òpera continuï sumant funcions i públic, el Departament de Cultura ofereix el seu suport als teatres, ajuntaments i entitats associades. Aquest suport adopta la forma de subvenció a l’AAOS per al manteniment del circuit. La responsabilitat de l’organització i la direcció artística del Cicle és de l’AAOS, mentre que l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és l’encarregada de la part instrumental.

El 2019 el Departament de Cultura ha invertit 582.422 euros en el circuit d’Òpera Catalunya, el que suposa un increment respecte l’any passat d’un 11,6%.

D’altra banda, ha crescut també en el número de municipis on giraran les funcions ja que actualment són onze els teatres adherits al circuit. La temporada 2019-2020 inclou tres òperes que giraran arreu de territori: La Cenerentola, La Traviata, i Macbeth.


FUNDACIÓ XARXA D’ESPECTACLE INFANTIL I JUVENIL DE CATALUNYA
Des de la Direcció General  de Creació, Acció Territorial i Biblioteques es dóna suport a la programació estable de la Fundació Xarxa. Aquest any, se n’ha augmentat un 15,1% la dotació econòmica arribant als 98.000 euros.

La Fundació Xarxa treballa per a la promoció i difusió del teatre infantil i familiar a través de la programació estable del seu circuit amb més d’una vuitantena de municipis participants. El seu objectiu principal és contribuir a la divulgació i millora d’aquest sector de les arts escèniques.

Actualment, la xarxa compta amb 81 grups locals, repartits entre les diverses comarques catalanes. El col·lectiu de voluntaris que participa i fa possible aquest circuit ascendeix al mig miler de persones aproximadament. Es tracta de gent compromesa amb la cultura que dediquen les seves hores lliures a atansar el teatre als infants i a les famílies, i fomentar d’aquesta manera, la creació de nous públics de la cultura.


EL TNC SURT DE GIRA
El TNC surt de gira és una iniciativa conjunta entre del Departament de Cultura i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per organitzar gires d’espectacles pel territori que s’iniciarà aquesta temporada 2019-2020. D’aquesta manera, l’obra La Rambla de les Floristes de Josep Maria de Sagarra i una adaptació dramàtica de la novel·la Solitud de Víctor Català giraran el primer semestre del 2020 pels teatres del país. Fins ara, la proposta ja té confirmades més de 30 funcions per 27 poblacions d’arreu del territori.

El Departament de Cultura aporta 540.532 euros per a la temporada 2019-2020. L’objectiu final d’El TNC surt de gira és donar a conèixer les produccions del TNC més enllà de la ciutat de Barcelona, amb el que es contribueix a la a fer arribar la cultura a tot el territori.

La voluntat és que aquesta iniciativa es mantingui en les properes temporades. Així, d’ara endavant, la direcció artística del TNC proposarà cada temporada els dos muntatges que consideri més idonis per sortir de gira: un de gran format i un altre de mitjà format per tal que es puguin adaptar a diversos espais. Aquests espectacles seran propostes d’elevat valor cultural, tant de dramatúrgia catalana com internacional, amb una posada en escena de primer nivell i un repartiment solvent i ampli.

Amb aquesta iniciativa, els teatres catalans tindran la possibilitat de programar propostes que difícilment podrien ser accessibles sense la producció i la voluntat de gira del TNC. I, alhora, es dinamitzarà l’activitat cultural dels municipis amb la realització d’activitats complementàries a la gira com lectures teatrals, xerrades i debats, per fer créixer el coneixement i l’estima dels ciutadans per la tradició teatral del país.

Author