El dramaturg Antonio Onetti, nou president de la SGAE

04.30.2020

Author

El dramaturg i guionista de cinema i televisió Antonio Onetti ha estat nomenat president de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), tal com ha acordat la Junta Directiva de l’entitat, reunida en sessió extraordinària en el dia d’avui amb 21 vots a favor, 6 en contra i 8 abstencions. Onetti substitueix en el càrrec a Fermín Cabal, el qual ha ocupat la presidència de manera interina des del proppassat 15 d’abril, tal com estipulen els estatuts de l’entitat.
Antonio Onetti ha avançat que el seu principal objectiu en la presidència és “restablir la confiança en el correcte funcionament dels òrgans de govern, amb absoluta professionalitat en la gestió, transparència i eficàcia, convocar al més aviat possible eleccions a la Junta Directiva i el nou òrgan de supervisió, i superar les conseqüències econòmiques provocades per la pandèmia amb el màxim suport als autors i el menor cost possible per a l’entitat.” “Per a això”, ha afegit, “és imprescindible accentuar la col·laboració amb les institucions culturals de les quals depèn la SGAE: el Ministeri de Cultura, l’òrgan tutelar de la nostra societat, i la CISAC. La cooperació, el diàleg i el compliment escrupolós de tots els requisits han de marcar el nostre full de ruta immediat per normalitzar la vida de l’entitat”.
Antonio Onetti es converteix en el president número 44 de la SGAE. Una entitat que, al llarg de 120 anys d’història, ha estat presidida per compositors com Ruperto Chapí, Amadeu Vives, Francisco Alonso, Jacinto Guerrero o Moreno Torroba; dramaturgs com Benito Pérez Galdós, Pedro Muñoz Seca, Carlos Arniches, Eduardo Marquina, Juan José Alonso Millán, Ana Diosdado o Santiago Montcada, o cineastes com Manuel Gutiérrez Aragón o José Luis Borau, entre altres.

Una trajectòria reconeguda en la representació dels autors

Antonio Onetti (Sevilla, 1962) és llicenciat en Art Dramàtic per la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid (RESAD). En els seus inicis va treballar com a actor de cinema i teatre. És dramaturg, guionista de cinema i televisió, director d’escena i professor de dramatúrgia i escriptura dramàtica.
És membre fundador de l’Academia de las Artes Escénicas de España i en va ser el secretari general en la primera legislatura, Antonio Onetti és soci de la SGAE des del 1987 i compta amb una gran experiència en la representació dels autors en l’entitat, a la qual hi ha estat vinculat durant la seva trajectòria professional en diferents etapes. Membre de la Junta Directiva escollida després de les eleccions celebrades el 26 d’octubre de 2018, en l’actualitat era vicepresident de la SGAE pel col·legi d’Obres Audiovisuals. El 2012 també va pertànyer a la Junta Directiva de la SGAE, i va ser escollit president de la Fundació Autor, de la qual en va pilotar la seva transformació fins a l’actual Fundació SGAE.
Com a dramaturg, ha estrenat i publicat una dotzena d’obres a l’Estat espanyol i algunes d’elles a diferents països d’Europa, Amèrica i Àfrica, i han estat traduïdes a l’anglès, francès, portuguès, àrab i romanès. Com a guionista de cinema i televisió és especialista en portar a la pantalla casos reals i personatges històrics, així com en tots els aspectes del guió de sèries diàries.
Alguns de les seves obres més destacades són: Madre Caballo, La Puñalá i La calle del infierno, en teatre; Lobo, Lola Operación E, en cinema; Padre Coraje i Los últimos días de Franco, en minisèries i El Súper, Calle Nueva, Plaza Alta, en telenovel·les. Ha col·laborat com a guionista a Amar en Tiempos Revueltos, sèrie diària de TVE de la qual també n’és un dels seus creadors, juntament amb Rodolf Sirera i Josep Maria Benet i Jornet, des del 2005 fins al 2012, i de la seva posterior seqüela a Antena 3, Amar es para siempre, del 2013 al 2015.
Al costat de Sergio Barrejón i Rodolf Sirera, un dels seus treballs més recents d’Onetti com a guionista ha estat La catedral del mar, basada en el llibre homònim d’Ildefons Falcones. Dirigida per Jordi Frades i estrenada el 2019, la seva versió en minisèrie ha rebut diferents reconeixements, entre els quals el Premi Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió en la XII edició dels guardons de l’Acadèmia del Cinema Català.

Author