El dramaturg Iñigo Guardamino (Bilbao, 1973) ha esta el guanyador de la XII edició del Certamen Internacional Leopoldo Alas Mínguez per a Textos Teatrals LGTBI (Premi LAM) que convoquen la Fundació SGAE i l’Associació Cultural Visible. L’autor ha aconseguit el guardó amb Eloy y El Mañana,una obra situada en un futur distòpic en què la lluita de gèneres ha desembocat en un greu conflicte armat. En aquest context, un nen i una nena emprendran una fugida plegats amb destinació a El Mañana.
L’autor bilbaí aconsegueix aquest guardó, dotat amb 2.000 euros; la publicació del text a la sèrie editorial de la Fundació SGAE, i la seva dramatització dins del XXIII Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades. “Rebre aquest premi comporta una gran alegria, però sobretot em produeix molta incredulitat ser l’únic autor que l’ha guanyat en dues ocasions”, destaca Guardamino, que ja l’any 2012 va guanyar el LAM amb El año que mi corazón se rompió. “El dia que no hi hagi premis específics LGTBIQ+ serà un gran dia. Voldrà dir que discriminar o atacar algú per la seva opció sexual ja serà cosa del passat. Em temo, però, que encara queda molt perquè arribi aquest dia. És ‘El Mañana’ del qual parlo en l’obra”, continua el dramaturg.
Eloy y El Mañana s’endinsa, amb un llenguatge familiar, en la guerra de sexes: “La vaig escriure per als meus nebots, perquè entenguessin millor tota la problemàtica de gènere. Hi ha qui pensa que és massa fosca per a criatures, però jo vaig créixer amb els contes dels germans Grimm, que Déu n’hi do, i he sortit molt normal. Crec”, confessa Guardamino.
L’obra, plena de simbologia de gènere i referències a la conquesta dels drets, evidencia els rols de gènere i els desconstrueix a través de la mirada infantil de dos infants que fugen del conflicte i fantasiegen sobre un futur pacífic. “Enmig d’aquesta guerra armada entre sexes, l’Eloy, un nen més aviat reservat, coneix la Simone, una nena que fuig de les matances. Ella li parla d’El Mañana, un lloc millor. Plegats fugiran fins allà i viuran moltes aventures que faran que l’Eloy no torni a ser el mateix d’ahir”, declara l’autor.
Guardamino estrenarà el proper 10 de maig la seva obra Metálica al Centro Dramático Nacional. De moment, amb Eloy y El Mañana espera poder emprendre un nou recorregut. “És curiós que un premi sobre la visibilitat t’atorgui visibilitat, la veritat. Està molt bé”, conclou.
El jurat de la XII edició del Certamen Internacional Leopoldo Alas Mínguez per a Textos Teatrals LGTBI (Premi LAM) ha estat presidit per Pablo Peinado, director de l’Associació Cultural Visible, i l’han format l’autor i director de teatre Carlos Be, les dramaturgues Blanca Doménech i Diana Paco, i el guanyador de l’XI edició del Premi LAM, Paco Gámez.
SOBRE IÑIGO GUARDAMINO
Iñigo Guardamino (Bilbao, 1973) és llicenciat en Dret. Com a director s’ha format amb Marcelo Díaz, Tamzin Townsend i Florian Borchmeyer, entre altres directors i dramaturgs. En la seva faceta de dramaturg, el 2012 va rebre el premi del Certamen Internacional Leopoldo Alas Mínguez per a Textos Teatrals LGTB per l’obra El año que mi corazón se rompió, i l’any 2014 va guanyar el II Certamen de l’Associació d’Autors de Teatre amb Londres, Londres. El 2015, el seu projecte Un resplandor en el cielo del norte fou seleccionat per la Fundació SGAE per al III Laboratori d’Escriptura Teatral. A més a més, entre altres obres, ha escrit i dirigit Huevo, Vacaciones en la inopia (finalista dels Premis Max com a Millor Autoria Revelació, a més d’estar nominada com a Millor Producció Privada i Millor Espectacle Revelació) i Castigo Ejemplar Yeah. En el marc de les celebracions del quart centenari de la segona part d’El Quijote, va participar en el projecte del Teatro Español A siete pasos del Quijote amb el text Cierra los ojos, dame la mano. La seva obra Sólo con tu amor no es suficiente va guanyar el Premi Godoff 2015 a la Millor Dramatúrgia. El març de 2017 va estrenar la seva nova obra Este es un país libre y si no te gusta vete a Corea del Norte a la sala Nave73 de Madrid. SOBRE ELOY Y EL MAÑANA
En el futur hi ha una guerra armada entre sexes. L’Eloy, un nen molt reservat, viu aïllat amb la seva mare, una dona tirànica, i un pare malalt, al camp. Tots dos col·laboren amb el bàndol dels homes. Un dia, l’Eloy coneix la Simone, una nena que fuig de les matances i li parla d’El Mañana, un lloc millor. La mare de l’Eloy descobreix la Simone, que ha de fugir. L’Eloy la seguirà fins a El Mañana y viurà motles aventures que faran que deixi de ser el mateix d’ahir. Normalitzar la presència del col·lectivo LGTBIQ+
El Premi LAM, un certamen teatral organitzat per la Fundació SGAE amb la col·laboració del Festival Visible, té com a objectiu estimular i normalitzar la presència del col·lectiu LGTBIQ+ en la creació teatral contemporània escrita en tots els idiomes oficials de l’Estat espanyol. D’aquesta manera, vol donar suport a aquesta forma de visibilitat i a la igualtat de drets d’aquest col·lectiu. El certamen, l’únic del seu gènere en tot el món, duu el nom de l’escriptor i periodista originari de La Rioja Leopoldo Alas Mínguez, mort a Madrid el 2008, reconegut intel·lectual i home compromès amb la causa de l’activisme i la cultura LGTBIQ+. Els textos premiats són publicats per la Fundació SGAE i es presenten al Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades. Amb anterioritat, han esta guardonats: De hombre a hombre de l’argentí Mariano Moro (2007); Levante de Carmen Losa (2008); La playa de los perros destrozados de Nacho de Diego (2009); Cliff (Acantilado) d’ Alberto Conejero (2010); Beca y Eva dicen que se quieren de Juan Luis Mira (2011); El año que se rompió mi corazón de Iñigo Guardamino (2012); Eudy d’Itziar Pascual (2013); La tarde muerta d’Alberto de Casso (2014); Alimento para mastines de Javier Sahuquillo (2015); El océano contra las rocas de Sergio Martínez Vila (2016) i El suelo que sostiene a Hande de Paco Gámez (2017).
|