El Festival Clàssics, en coproducció amb Centaure Produccions i el Teatre La Gleva estrena dimecres al Teatre La Gleva: una de les tragèdies més conegudes i fascinants d’Eurípides: Les bacants. La proposta forma part de la 6a. edició del Festival Clàssics, que proposa, d’octubre a desembre, diversos espectacles d’arts contemporànies i pensament; per apropar els clàssics a l’actualitat al voltant del concepte de la natura.
De dimecres 30 d’octubre al 12 de desembre, la funció es podrà veure els dimecres i dijous a les 20:30h. La proposta ha estat dirigida per Albert Arribas i porta a escena el text original d’Eurípides, també amb els cors; en la nova traducció de Jordi Pàmias recentment publicada per la col·lecció Bernat Metge. El repartiment compta amb Màrcia Cisteró, Antònia Jaume i Marta Ossó. L’obra parteix de la literalitat del text sense filtres i juga a nivell formal fent que les tres actrius: donin veu a tots els personatges d’Eurípides. Es tracta d’una cita imprescindible per gaudir sense filtres de la vigència radical d’aquesta obra mestra del teatre universal.
Eurípides va escriure la peça cap al final de la seva vida, en un moment de màxima maduresa creativa. L’obra ha tingut una enorme influència en l’escena contemporània gràcies als múltiples espectacles que s’han inspirat lliurement; per adinsar-se en les contradiccions de la violència, el desig, el gènere o la vida comunitària.
Les bacants d’Eurípides: sinopsi
Un estranger desconegut, que de fet és el diu Dionís disfressat, a dalt a la ciutat de Tebes; acompanyat pels seus seguidors, les bacants, representades pel cor, després d’un viatge per Àsia. Penteu, el rei de Tebes, s’oposa vivament al nou culte de Dionís, a qui no reconeix com a déu; i li recrimina el seu caràcter immoral. L’endeví i conseller del rei, Tirèsies, adverteix Penteu dels poders de l’estranger Dionís, i li explica que: és descendent de Zeus i inventor del vi; però Penteu és nega a escortar-lo i pretén reprimir violentament les dons de Tebes; que s’han posat a seguir el culte i els rituals de Dionís. Aleshores, tota una sèrie d’esdeveniments miraculosos comencen a tenir lloc a Tebes.
Més natura i més clàssics en els propers actes
La companyia Pagans oferirà l’espectacle Paraules que trenquen ossos en un espectacle fascinant al mig del bosc (9 de novembre; 18 i 20h.), Premi de la Crítica a Millor espectacle de carrer i Finalista als Premis Max. El 15 de novembre tindrà lloc al Dipòsit de Les aigües de la Universitat Pompeu Fabra L’escrita; una lectura poètica de l’obra de Perejaume, acompanyat per Sílvia Bel, Arnau Obiols, Neus Borrell i Sergi Castellà. Joana Gomila; Maria Callís i Alexandra Laudo mostraran el resultat de la seva residència artística a Empúries al costat de la poeta: Alice Oswald el 23 de novembre al Centre d’Art La Capella. Podeu consultar la programació completa a www.festivalclassics.cat.
Festival Clàssics El Festival Clàssics posa els clàssics al centre de les energies creatives d’avui, promou el diàleg amb el passat: per donar força i profunditat a la cultura contemporània, i impulsa relectures dels clàssics que ens emocionin; i que ens ajudin a pensar sobre preocupacions essencials de la humanitat. El Festival d’Arts Contemporànies i Pensament va néixer l’any 2019 i al llarg de cinc edicions: ha comptat amb artistes com Sílvia Pérez Cruz, Àlex Rigola, Les Impuxibles, Jordi Savall, Maria Arnal i Marcel Bagés; Abel Azcona, Enric Casasses o Sandra Balsells, entre d’altres. El gruix de la programació de la sisena edició se celebrarà d’octubre a desembre
La Casa dels Clàssics
La Casa dels Clàssics és un espai que reivindica la vigència dels clàssics de tots els temps; i els divulga en tots els llenguatges i formats possibles, entre un públic ampli, divers i transversal. Acostant-los a les escoles, als mitjans de comunicació, a la política i al carrer, busca ser font d’inspiració: a l’hora de construir el país i el món que volem. La Casa dels Clàssics és l’entitat responsable de l’edició de la col·lecció «Bernat Metge» i organitza des del 2019 el Festival Clàssics, entre altres esdeveniments com passejos, seminaris i conferències.