El festival ‘Clàssics’ transita per les mirades sobre la bellesa de diferents artistes contemporanis

09.10.2019

Author

La primera edició del Festival Clássics  de Barcelona reflexionarà sobre el concepte de la bellesa de la mà d’artistes com Sílvia Pérez Cruz, Àlex Rigola i Les Impuxibles. Aquesta és una iniciativa de la Casa dels Clàssics per “reivindicar” els clàssics, que s’ha desenvolupat després de la conferència que un any enrere va fer l’escriptor Alessandro Baricco al CCCB, durant la gènesi del Festival Clàssics. 

Els artistes participants han desenvolupat les seves creacions al voltant de la bellesa i en presentaran els resultats -7 projectes, en total- a diferents espais emblemàtics barcelonins del 18 d’octubre al 28 de novembre. 

Els clàssics revisats

Gargantua i Pantagruel, de François Rabelais, Verdaguer, Blake o Baudelaire són alguns dels títols i autors que seran revisitats en aquesta edició al llarg del mes i mig en que s’aniran desgranant les representacions. 

Amb aquest nou festival, La Casa dels Clàssics (creada la tardor passada) vol posar els  autors i creadors clàssics al centre de les energies creatives d’avui; promovent el diàleg amb el passat per donar força i profunditat a la cultura contemporània; i impulsant relectures dels clàssics que ens emocionin i que ens ajudin a pensar sobre preocupacions essencials de la humanitat, com la bellesa. 

En paraules de Sira Abenoza, la directora del festival, “el Clàssics posa textos que segueixen vigents en mans de pensadors, artistes i creadors de tot tipus de disciplines perquè els portin al present amb les seves mirades. El Festival busca que les paraules dels clàssics els inspirin i els facin crear obres que ens emocionin i ens acostin a l’essència d’allò que és important”.

La tirania de la bellesa

Les Impuxibles -la companyia de les germanes Clara i Ariadna Peya– oferiran el primer espectacle del festival, una proposta al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que reflexionarà sobre els cànons de bellesa com a forma d’esclavitud de la dona.

Mitjançant un poemari en viu, música, moviment i projeccions, Les Impuxibles “qüestionaran” la idea de clàssic.

Selecció de quadres i moviment

Sílvia Pérez Cruz, acompanyada del ballarí Andrés Corchero, oferirà a la sala de la cúpula del Museu d’Art Nacional de Catalunya (MNAC) una actuació que indagarà sobre l’evolució de la bellesa. Envoltada d’obres pertanyents a la col·lecció del museu, seleccionades per ella mateixa, l’artista cantarà i dialogarà amb aquestes.

Àlex Rigola i Heartbreak Hotel presentaran una instal·lació teatral que permetrà a l’espectador ser partícip i “crear la seva pròpia idea de bellesa”, i Àlex Gorina comissionar un cicle de cinema, amb clàssics bells. 

Activitats paral·leles

Altres artistes que participaran en el festival seran Roger Mas i Maria Cabrera –que aprofundiran en la bellesa mística–; Josep Pedrals i David Soler, que reflexionaran sobre el costat grotesc de la bellesa, i la il·lustradora Paula Bonet, amb una proposta vinculada a Charles Baudelaire. El festival també incorporarà activitats paral·leles com el curs ‘Història literària de la bellesa’; autors reflexionant sobre textos clàssics a ‘El meu clàssic’ i la ruta ‘Passejos peripatètics sobre la bellesa’ per Barcelona, ​​a càrrec de professors de filosofia.

La directora del certamen ha dit que cada edició se centrarà en “un tema universal de la humanitat”, i la ira serà el concepte al voltant del qual girarà la propera edició. El festival, quina edició d’enguany té un presuspost al voltant dels 200.000 euros, és una iniciativa de La Casa dels Clàssics i Focus, i compta amb el patrocini de La Caixa i el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

Author