Del 19 al 27 d’octubre, el SAT! Sant Andreu Teatre organitza el 15è festival Dansat, que acosta la dansa contemporània al públic. 11 companyies, 6 de les quals són residents al teatre, participen en la que serà l’edició més diversa del festival, on podran veure’s 16 peces diferents: la dansa contemporània arrelada a la tradició, la dansa urbana i el flamenc conformen la programació d’enguany. Per segon any, algunes de les peces podran veure’s en espais urbans de Sant Andreu. D’altres, les de pagament, es programaran a la sala del carrer Neopàtria.
Oscar Rodríguez, director del teatre i responsable del Festival, ha qualificat el Dansat 2019 com “més divers que mai. Hi ha diversitat d’estils i mantenim les actuacions al carrer”. Aquesta inciativa, la de posar la dansa al carrer, ha atret l’interès de força públic, especialment de l’andreuenc, que és un 50% del gruix d’espectadors de les peces que es veuen al carrer. Els dies 19 i 26 d’octubre, la dansa sortirà al carrer a la Plaça Orfila: dissabte 19, al migdia, amb la doble actuació de la Cia La Quebrà, que oferirà la peça Great Human, i amb Miquel Barcelona, que presentarà l’espectacle Frontera. Tots dos són gratuïts i es podran veure a partir de les 12 del migdia. D’aquesta forma, el Dansat obre la programació.
3 blocs d’espectacles
Entre el 24 i el 27 d’octubre es farà el gruix d’actuacions. La inauguració serà el dissabte 24, al SAT! amb una interpretació d’Àer, de la Cia Laia Santanach. Àer és una peça de dansa contemporània i música electrònica que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs amb la seva música des d’una mirada actual, personal i subjectiva. L’espectacle ha estat guardonat amb el premi Delfí Colomer. Tradició i modernitat inauguren un festival que en la segona jornada, divendres 25, presentarà un mix de peces curtes de les sis companyies de dansa residents del Sant Andreu Teatre fins el 2020, i que formen part del projecte Aliansat
Tram Aliansat
L’espectacle, que dura una hora i mitja, comença amb la peça Wonderland, de la Cia. Wilky_Troc. Meritxell Checa ens presenta un paisatge apocalíptic on l’humà viu davant la seva pròpia extinció. Després vindrà Vaivé, de la Cia. Miquel Barcelona, peça guanyadora del Premi Tanzhaus Zürich al Certamen Coreogràfic de Madrid 2018. Un duet de dansa contemporània que, a través de moviments pendulars, repetits i cíclics, genera una experiència hipnòtica i atemporal. La Cia de Mar Gómez presenta dues peces curtes, extretes de sengles espectacles: d’una banda, una escena del muntatge de dansa-teatre Morir no corre prisa en que dos personatges que es troben en una situació desesperada vuen com els seus destins es creuaran inesperadament. Com que morir no corre pressa, sempre és millor deixar-ho per a més endavant. una altra peça de Mar Gómez tancarà aquest mix: Entre tu i jo. Una història d’amor, humor, sexe i passió en un hivernacle. La Cia. Mar Gómez torna a esprémer el seu particular sentit de l’humor per explicar l’explosiu i contradictori inici d’una relació de parella.
Però abans d’aquest final passional, haurem vist The kiss and the pietà, de la companyia La Taimada. Aquest duet de vint minuts de durada s’inspira en dues de les imatges més poderoses de la història de l’art: El Petó de Klimt i La Pietat de Miquel Àngel. L’abraçada que acaraona la vida i l’abraçada que sosté la mort. També passaran per l’escenari del SAT! la cia Siberia amb Paloma Muñoz al capdavant. La ballarina investiga el seu propi llenguatge coreogràfic a la peça La Jamalara del Tratano. Great Human, de Cia. La Quebrá, que havíem vist a la plaça Orfila el dia 19 per obrir el Festival, tindrà espai ara a la sala dins aquest mix de peces curtes. Aquest duet navega entre el passat, el present i el futur, entre allò mecànic i allò humà i que deixa entreveure el que resideix sota la superfície. Totes aquestes peces s’emmarquen dins el Tram Aliansat.
Un altre eix: la línia urbana
Dissabte 26 arriba una mostra de peces curtes en una sola sessió, aquest cop dedicada a la música urbana. I la companyia Nouvas pren protagonisme, perquè hipresenta dues obres: Movo i Djama. En aquest grup de peces hi ha també la companyia The Jokerz Company, que presenta l’obra A Risas. Una peça que va començar sent un número de sis minuts sobre la rebel·lia i a la que s’hi han afegit la llibetat, el rap, i la necessitat d’experimentar mab la forma ‘bitxo’ dels seus creadors, Arias Fernándezi Nahuel Barrios.
Al matí, la plaça Orfila acollirà, el mateix dissabte 26, una estrena de la companyia Mar Gómez. El seu intèrpret Xavier Martínez ret un homenatge al Slapstick amb un ‘curtmetratge sense pantalla d’un personatge que perd un tren’. Serà la primea vegada que aquesta peça inspirada en el gènere de cinema dels anys 20 i 30 representat per Buster Keaton, Harold Loyd i Charlot es podrà veure a Catalunya. ‘Un espectacle d’humor blanc que encata als nens i que poden veure els adults’, diu el Xavier.
Estació flamenco
I diumenge 27, el Dansat clausura amb el programa mixt de flamenco. A Estació flamenco es podrà veure la companyia Silencio Danza que presenta Contadoras de garbanzos, i Carmen Muñoz amb Estudio sobre la histeria.
Després de totes les funcions al SAT! el festival convida a tots els espectadors a una trobada-col·loqui amb els coreògrafs i/o intèrprets al vestíbul del teatre.
El festival també compta amb activitats paral·leles amb rerefons pedagògic: un taller d’introducció a la dansa contemporània impartit pel coreògraf Miquel Barcelona al llarg de tres divendres (4, 11 i 18 d’octubre) i un taller també introductori de la companyia Mar Gómez adreçat als alumnes de secundària de l’IES Dr. Puigvert de Sant Andreu.