El SAT Sant Andreu Teatre, es troba en plena celebració dels 15 anys de la seva obertura a la ciutat. Un any després de la inauguració, ja va manifestar la seva passió per la dansa organitzant la primera edició del Festival Dansat, que enguany arriba a la 14 edició. Aquest matí ens l’han presentat als mitjans puntualitzant primer de tot un canvi de dates: el Dansat torna a la tardor, després d’uns anys de fer-se a la primavera “però ja hi ha molta activitat -entre d’altres, el Sismògraf d’Olot- i no es tracta de fer-nos la competència entre nosaltres,” ha dit Òscar Rodríguez, director del SAT. Així, doncs, enguany el Dansat se celebrarà del 20 al 28 d’octubre, al teatre i també al carrer, una assignatura pendent que, finalment, podran realitzar.
El Dansat proposa 16 peces de 10 companyies, en la que serà fins ara la programació més eclèctica que ha proposat el festival, absolutament apte, suggeridora i recomanada fins als més agnòstics de la dansa: “És una edició plena de diferències, de matisos, d’estils diferents, de diversitat. I això ens agrada perquè aquesta característica és un segell del festival al llarg del temps, que mantenim, que volem i que ens identifica” explica el director Inclou també activitats a l’entorn, com ara, 3 col·loquis i 3 tallers de dansa. Però el que més els il·lusiona és el fet de sortir al carrer per primera vegada, responent a una antiga vocació d’apropar la dansa a tothom i expandir-la a altres llocs fora dels escenaris habituals.
El mateix 20 d’octubre, jornada prèvia a la inauguració oficial, el Dansat s’instal·la a la Pl. Orfila amb dues peces curtes. Comença amb Perverso, una peça per a tres intèrprets del director i coreògraf Thomas Noone, “que ja vam crear expressament per fer al carrer.” Exposa com podem arribar a comportar-nos en societat, mostrant el millor i ocultant les limitacions. Comença a les 18 h. Tot seguit (18.30 h) els Iron Skulls oferiran Nur, una explosió de dansa urbana. .
Del 20 passem a la setmana següent. El dia 25 s’instal·larà al Passeig de Fabra i Puig Bulb, de Múcab Dansa “una instal·lació que registra el moviment de la gent i ho trasllada a làmpares, originant una escenografia lumínico interactiva.” El mateix dia engega la Sessió 3.2, que inaugurarà oficialment el festival amb un programa mixt de 4 peces en format dúo de 3 companyies diferents: Hi podrem veure la peça de 10 minuts Dosis, de Cia UnaiUna,; que parla de la relació entre les dones i la societat, peça premiada al Premi Art Jove de Dansa Contemporània Balears i Premi SóloDos. La mateixa companyia presenta All inclusive. “Aquesta parla més del turisme i del concepte guiri. Nosaltres som mallorquines!”, expliquen. Completen el programa la Cia. Dinamo Danza amb Transoceànica “una proposta coreogràfica amb música en directe que investiga sobre els canvis de la naturalesa a través del que vol dir tres companyies i dues persones i la Cia. Yurdance, de dansa integrada, formada per la Míriam la Ruth amb Ciclamen “una peça petita de 3 minuts amb la qual van guanyar una Residència i l’hem pogut fer més gran!“ S’ha estrenat a Corea i s’ha vist a Sevilla, però serà el primer cop que es veu a Barcelona i dins d’un teatre. La Sessió 3.2 tindrà lloc al mateix Sant Andreu Teatre.
El divendres dia 26 engega Solos en companyia, una proposta liderada per Thomas Noone “amb quatre coreografies que intentarem que siguin coherents. Serà una experiència agradable veure les quatre seguides en una Nit de Solos on podrem descobrir una generació una mica més madura amb molt de talent.” Els protagonistes Alba Barral (de la companyia Thomas Noone Dance), Reinaldo Ribero (Colectivo Lamjara), Dani Rosado [Colectivo Lamajara] i Vero Cendoya En acabat tindrà lloc un col·loqui amb les companyies. També al SAT.
El dia 27 tornarem al carrer (també a la Pl. Orfila a veure Trad, una peça curta del Colectivo Lamajara, on tres coreògrafes aposten per la creació de cadascú, però les treballen en col·lectiu. Seguirà la proposta Línia Urbana, amb tres peces: Mawu, de Cia. Armoniza; Perception, de Jules Tossin i EnRelationOhm, de Cia. Om Rasa. Acabarà amb un col·loqui amb les companyies, dins del SAT. “Faran una exhibició de com a partir de diferents tècniques de dansa moderna s’arriba a crear un moviment de moltes danses.”
El Dansat acabarà diumenge dia 28 amb el ja conegut espectacle familiar de Thomas Noone Molsa, sobre el llibre de David Cirici. que ha guanyat nombrosos premis. Parla d’un gos que perd el seu amo. Els titelles els ha fet Martí Dou. També acaba amb un col·loqui.
ALTRES ACTIVITATS
El festival també compta amb activitats paral·leles amb rerefons pedagògic: un taller d’introducció a la dansa contemporània impartit per Thomas Noone del 22 al 24 d’octubre; un taller de dansa per a l’educació dirigit a mestres i educadors i conduït pel coreògraf Omar Meza, director de Da.te Danza del 24 al 26 d’octubre, i un taller gratuït de dansa per a famílies també amb Omar Meza.
Trobareu més informació de cada espectacle al web del festival:
www.espaidansat.cat/web/CA/cat/festival/
|