S’acosta el BALLA VALLÈS – Festival de Dansa Castell de Sentmenat. El cap de setmana del 14 al 16 de juny arribarà a la 3a. edició amb una programació que inclou el doble d’espectacles respecte el 2023. El festival se celebrarà i comptarà amb les actuacions de les companyies i grups artístics: Víctor & Raúl Pérez ArmeroCia. La DamaCia. Roberto G. AlonsoJúlia Godino & Alexa MoyaBallet de BarcelonaLes Anxovetes; Lali Mateu + Roger Cusidó + La Companyia MinimíssimaZum Zum Teatre, i Euterpe i Terpsicore.

Organitzat per l’ateneu El Coro de Sentmenat -amb el suport de: l’Ajuntament de Sentmenat, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya-;  el festival BALLA VALLÈS té com a objectiu esdevenir un punt de trobada de la dansa de creació i l’arrel tradicional; amb el ball contemporani. Una mostra que té l’esperit d’apropar la dansa al territori, amb espectacles de companyies i artistes professionals i amateurs que:  amb rigor d’investigació i creació, presenten les seves darreres coreografies en diversos entorns amb encant com el: Castell de Sentmenat, el Teatre del Coro i la Plaça de la Vila.

DIVENDRES
L’espectacle REL I GRAPA, de Víctor & Raúl Pérez Armero, obrirà el festival el divendres 14 de juny, a les 21:30 h., en un escenari amb el Castell de Sentmenat de fons. L’obra neix de la necessitat d’apropar dues maneres de viure la dansa i de desitjar establir un diàleg entre: tradició i contemporaneïtat, explorant la fricció entre elles, permetent que els seus llenguatges es contaminin en una explosió d’identitats. Es tracta d’una reivindicació dels orígens amb una mirada contemporània, que actua com a contenidor per al retrobament dels: germans Pérez Armero, revelant un univers artístic on la tendresa, la sensibilitat i l’escolta mútua són els pilars d’aquesta relació. Rel i Grapa creua el tradi amb el pop, la sardana amb el twerk; compartint senzillament el plaer de ballar i el plaer de tocar.

A continuació, a les 22:30 hores, tindrà lloc en el mateix escenari del castell la representació de l’espectacle FLOR DE MAIG, de la Cia. La Dama, una nova mirada a la tradició des d’una perspectiva contemporània. La fusió de llenguatges on la dansa d’arrel n’és la base i es transforma a través del diàleg; amb la dansa urbana i contemporània, actualitzant la lectura de la dansa d’arrel i la tradició;  amb l’objectiu d’arribar a les noves generacions. Per això, la narrativa de la peça parteix d’una llegenda coneguda des de la infància pels coreògrafs: Xavier Gumà i Verònica Hernández Royo, La Dama de Can Fàbregues, per donar-li una nova interpretació més actual.

DISSABTE
El dissabte 15 de juny, a les 18:30 hores, es representarà al Teatre del Coro ALMAZUELA, a càrrec de la Cia. Roberto G. Alonso, un espectacle pensat per als espectadors més petits, que recrea un món surrealista, ple de fantasia; on res sembla el que és. Una obra que navega entre el que és real i irreal; i que té en l’element visual el seu punt fort. Retalls d’un món oníric que conflueixen en l’escena entendrint i sorprenent a l’espectador, despertant la seva curiositat i imaginació. Es tracta d’un treball sincer, poètic, divertit, tendre, detallista i original creat per Roberto G. Alonso, i interpretat per Laura Marsal i Marta Serret.

Després, a les 20:30 hores, es podrà gaudir de l’espectacle TAN A PROP a l’Espai Era del Castell. L’obra de Júlia Godino & Alexa Moya recrea el moment en què aquests dos éssers es troben per fi; sobre l’escultura ja solidificada: una plataforma còncava, un espai diminut, ferm però fràgil, que augura la complicitat dels cossos en la intimitat. Enfilats a dalt, hi investiguen els límits de l’equilibri i la cooperació entre sí per mantenir-s’hi a sobre. Aquest encontre íntim passa per moments molt diferents que reflecteixen la complexitat de les relacions humanes: transiten la vulnerabilitat i la fortalesa que radica en estar present amb l’altre, reconèixer el seu cos; aprendre a utilitzar-lo, adonar-se que el necessita per no caure.

L’escenari del Castell de Sentmenat acollirà dos obres del Ballet de BarcelonaTONGUES (21:30 hores) i CRONOS (22:15 hores). Coreografiada per Luke Prunty i David Rodríguez, Tongues és un joc constant de contrastos entre moviments extravagants i sensuals;  llum i foscor, materialisme i espiritualitat. Setze ballarins i ballarines representen diferents personatges, aparentment sense cap connexió prèvia, que van entaulant relacions en les que sovint: la frustració de no comprendre i la por de ser rebutjat provoquen una recerca constant de la llum; i obren portes per reinventar-se. Chronos és un espectacle amb coreografia de Ros Freddie Ray i música de Kirill Richter que tracta sobre: la noció del temps, cada cop més al punt de mira del debat des de la pandèmia; que va representar una gran pausa temporal. Un estat d’estancament que va obligar a revaluar les nostres prioritats.

Per finalitzar la jornada del dissabte, el grup d’havaneres femení LES ANXOVETES oferirà un concert a l’Espai Era del Castell (23:15 hores). Aquesta formació integrada per les veus de Tona Gafarot, Montse Ferrermoner i Marta Pérez -acompanyades pels seitons del grup: Xevi Pasqual, Salva Gallego i Xevi Salvatella– ofereix un repertori d’havaneres clàssic i tradicional cantat amb frescor i sinceritat;  assaborint cada tema amb el seu punt de salabror.

DIUMENGE
El matí del diumenge 16 de juny, el festival es traslladarà a la plaça de la Vila de Sentmenat;  on, a les 12:00 hores, es podrà gaudir de l’obra SI EM VAGUÈS, a càrrec de Lali Mateu + Roger Cusidó + La Companyia MinimíssimaEls poemes que formen aquest espectacle són part del recull titulat Poemari per a acordió, escrit de manera semiautomàtica per: Gerard Díaz. La música va ser creada també de manera semiautomàtica amb un acordió nou i desconegut per al músic. La coreografia parteix de l’arrel tradicional, de la dansa popular, del gest quotidià i del joc. Tot aquest moviment s’enllaça i s’explora amb la idea d’escriptura semiautomàtica; de la mateixa manera com van néixer els poemes i la música.

A les 13:00 hores, la mateixa plaça de la Vila serà testimoni d’un esdeveniment “bestial”: l’actuació de la companyia Zum Zum Teatre amb el seu espectacle RHINOS. Sovint s’utilitza la imatge del rinoceront com a icona d’agressivitat, però els rinoceronts són animals porucs: que fugen del perill i de la presència humana. Per demostra-ho, tres rhinos ocuparan l’espai urbà per jugar a “no etiquetes, no prejudicis”; i per apostar pel “viu i deixa viure”. Escenes, coreografies i gags plens d’humor i d’All you need is dance!

La clausura del BALLA VALLÈS tindrà lloc al Teatre del Coro el diumenge a les 18:30 hores, amb la representació de GAIA. El grup de creació col·lectiva Euterpe i Terpsícore ha elaborat aquesta peça a través del relat de la trajectòria de vida de la Gaia; (la mare terra, en la mitologia grega), on la música, la dansa, el cant i la narració poètica es fusionen; per crear un viatge per les etapes més importants de la vida d’aquesta deessa. L’obra posa sobre la taula problemàtiques que estan impreses en la nostra societat des d’aquella època: que ens sembla tan llunyana, l’antiga Grècia.

Author