El Festival de Llegendes de Catalunya ha celebrat la seva 15a. edició aquest cap de setmana a Sant Martí de Tous, omplint els carrers del poble de visitants arribats d’;arreu; tots atrets per la gran oferta cultural i la qualitat del cartell. Més de 40 propostes, incloent-hi teatre, dansa, música, presentacions de llibres i cinema,; van convertir els quatre dies de festival en una experiència inoblidable.
Els 13 espais del poble, com el Castell, l’Ateneu, la plaça de l’Ajuntament, l’Església, el Parc Bató i l’Espai Llegendes; es van omplir d’activitats per a tots els públics. Les històries populars i d’arrel van ser protagonistes en espectacles de carrer, de sala i itinerants. El 80% de les funcions van exhaurir les entrades, demostrant l’èxit de la convocatòria.
Una de les línies en què se centra el DeLlegendes des dels seus inicis és la dels vincles amb el territori. El Festival manté el seu vincle amb Fira Mediterrània i enguany han compartit els muntatges Fandango. Escudellometro i ;Només les Florst;. També segueix col·laborant amb el Festival Càntut, amb qui ha compartit la programació dels espectacles musicals Udolç; amb l’Alba Careta i Henrio que van oferir el concert inaugural al castell i la proposta de: cançons populars i de taverna que es fa al migdia a les taules dels dinars de dissabte i diumenge.
La programació d’enguany també va incloure; Llegendes al territori;, una ampliació que va portar el festival als municipis veïns d’Argençola i Bellprat; oferint un tastet del festival amb espectacles com ;Una carretada de llegendes i Ball Folk del Pirineu; el cap de setmana anterior.
Un dels moments més esperats del festival, l’Apagada de Misteri, va haver de ser cancel·lat a causa de la pluja. Aquest espectacle, que omple el nucli antic de Sant Martí de Tous amb milers d’espelmes i actors voluntaris que interpreten: cada any una obra inèdita escrita i dirigida per Víctor Borràs, tenia totes les entrades exhaurides. L’organització ja està retornant els diners als espectadors afectats.
El festival, dirigit per la companyia local Teatre Nu amb el suport de l’;Ajuntament de Sant Martí de Tous, va comptar amb: la participació de més d’un centenar de voluntaris que van fer possible activitats com la cercavila popular de divendres; tasques de logística i acomodament d’espectadors, inclús, hi ha famílies del poble que van acollir: companyies d’artistes a casa seva.
A banda de l’oferta d’arts escèniques, el visitant també va poder gaudir d’un mercat artesana; una mostra de productes artesans de qualitat que omplia tot el carrer Major de punta a punta.
Una selecció de foodtrucks i de barres de bar d’entitats del poble van omplir el carrer Bisbe Morgades; que tenia taules col·locades de punta a punta del carrer, on veïns i visitants podien gaudir de l’ambient tot fent un mos; acompanyats de cançons populars i de taverna d’espectacles itinerants que amenitzaven l’espai.
El Festival de Llegendes de Catalunya no només és una celebració de les tradicions i històries populars; sinó també un impuls per a la creació artística. Sis dels projectes de la programació es van crear en residència a La Casa del Teatre Nu; reforçant el compromís del festival amb les companyies emergents i la nova creació.
En resum, malgrat la cancel·lació de l’Apagada de Misteri per la pluja, el Festival de Llegendes de Catalunya ha estat un èxit rotund; reafirmant-se com un esdeveniment cultural de referència i omplint de màgia i llegendes els carrers de Sant Martí de Tous.
L’organització, Teatre Nu
Teatre Nu amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Martí de Tous són els organitzadors del Festival de Llegendes de Catalunya. Teatre Nu és un col·lectiu de professionals de l’art escènic que crea, produeix i exhibeix espectacles; al mateix temps que gestiona projectes que promouen i acosten les arts escèniques a tots els públics.
Teatre Nu és una companyia de teatre amb més de 24 anys d’experiència i 3.000 funcions realitzades. En 2015 s’inaugura la Casa del Teatre Nu amb la voluntat de ser un centre cultural arrelat en el territori. L’;any 2021 s’;inaugura l’allotjament de les residències de creació.
El cor del projecte és La Casa, un centre cultural i de creació situat a Sant Martí de Tous (Barcelona); on es realitza molt més que una programació cultural. És un espai on es generen vincles amb el públic, neixen projectes pedagògics i programació d’activitats. Es complementa amb la Residència d’artistes que acull propostes creatives de totes les disciplines artístiques, integrant-les en la comunitat. A més, de ser els responsables de la direcció artística i programació del Festival de Llegendes de Catalunya; també ho són del Festival Tifa que té lloc al municipi de Borredà.