El Festival de Llegendes de Sant Martí de Tous, a punt per explicar-vos-les totes!

06.10.2021

Author

Sant Martí de Tous és una localitat de la comarca de l’Anoia, de al voltant de 1.200 habitants. Potser pocs, però força engrescats! Cada any celebren un esdeveniment insòlit: un Festival de Llegendes, que els omple el poble de bat a bat.  La passada edició, com tantes altres coses, va patir. Però es va celebrar igualment, en un format més apaivagat. Enguany recupera el seu caràcter habitual en la que serà la 12a edició. Se celebra de l’1 al 4 de juliol. 

Aquest matí s’ha presentat als mitjans amb la presència de Maria Hervàs i Víctor Borràs, de Teatre Nu, directors del Festival de Llegendes i Pau Mir, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sant Martí de Tous. Mir ha obert l’acte dient:  “Aquest projecte va néixer gràcies  la gent de Tous, que tenia ganes d’explicar les seves llegendes. Es van unir els esforços de tots els racons del poble i de seguida va créixer i es va fer popular. Avui podem dir que Tous s’ha convertit en un referent de les llegendes de Catalunya i de més enllà!”

Un poble  de 1.200 habitants, amb molts voluntaris! Maria Hervàs i Víctor Borràs van agafar el repte de convertir-lo en un festival consolidat i mantenir-lo. “I van superar les expectatives amb escreix, sobretot la passada edició en un any de pandèmia. Van tirar endavant i van saber donar un tomb a tot el que estava previst i redefinir-lo amb una excel·lent programació. Moltes gràcies!”. continua Mir.

Però això ja és història.  Enguany tornen amb les energies renovades. Els organitzadors expliquen: “Hi haurà Mercat, espectacles de carrer… Volem recuperar el festival tal com l’havíem deixat abans de la pandèmia, però amb totes les normes de seguretat. Tornarem a omplir de cultura i vida els carrers de Tous!”


Una trentena d’espectacles de diversos registres 

Hi haurà una trentena d’espectacles de teatre, música, dansa, titelles i narració. Una programació amb propostes per a petits i grans, i una aposta important per als projectes de nova creació. No els l’han explicat fil per randa perquè és molt, molt complert i interessant. Més avall us posarem l’enllaç perquè el pugueu mirar amb calma. Ara, seguim!.

Remarquen que “El festival de Llegendes està fet des del mon rural, amb tots els ingredients que formen la cultura. Volem agrair l’esforç i col·laboració de tot el poble; de les administracions locals i de les superiors,  la generalitat i la diputació, que també ens han ajudat!”

Aquest és un Festival únic, vinculat a les llegendes i, per extensió, a  la cultura popular catalana. “Algunes companyies han vingut aquí a muntar el seu espectacle. De la trentena d’espectacles, on hi ha narració, teatre, titelles, música i dansa, 17 són per a públic adult i 14 per a tothom”, expliquen.

 

Les sis estrenes

Paraules que trenquen ossos, de la Cia. Pagans.  És un espectacle multidisciplinari a mig camí entre el teatre itinerant de carrer, la narració i la instal·lació artística que reflexiona sobre la vigència de la tradició oral a partir de les noves tecnologies.

“Els vam donar suport l’any passat i van estar aquí en Residència. Durant el Festival van fer un passi exclusiu per als voluntaris al bosc de La Devesa.” El passat octubre es va estrenar a la Fira Mediterrània de Manresa “una Fira amb la que tenim molt  veure! I també ha estat guardonat amb el Premi Crítica d’Arts Escèniques 2021 al millor espectacle d’Arts de Carrer.”

Enguany la companyia torna al Festival amb l’espectacle ja consolidat i programat en altres festivals. La direcció del De Llegendes creu que “és un exemple de com el festival pot ser una porta d’entrada a altres teatres, festivals i fires.”

Seguint aquesta línia, Elvira Prado-Fabregat farà una previa de Més lloc per a la fosca, un espectacle musical que estudia la relació oral i l’univers mític de Víctor Català, i que compta amb l’acompanyament del músic Carles Viarnès. L’obra es troba actualment en residència i aprofitarà el festival per finalitzar la seva creació. És coproducció del Festival de Llegendes i Fira Mediterrània, on s’estrenarà la temporada vinent.

La companyia Com un llum també ha estat en residència a la Casa del Teatre Nu, on ha creat l’obra de teatre i música Safareig, una reflexió sobre la construcció cultural de l’amor a través del llenguatge, a partir de tres veus que interpreten cançons tradicionals a capella en català, castellà i llengua de signes catalana. S’estrenarà al Festival de Llegendes i després entrarà en cartellera a Barcelona.

I l’actriu i cantant basca Nerea Mendia, estrenarà l’espectacle de teatre i narració Manera de parlar, una barreja de narració, cançons i ritmes que enllacen el món de les llegendes catalanes amb l’euskera. “Ella parla català i té una manera de parlar que vincula el català amb euskera, oferint la llegenda de dos països.” 

També s’estrena Dones en tota regla, de la Cia. La Remeiera, una peça de teatre per a tots els públics “que trenca amb la cara oculta del llenguatge popular i reivindica la figura de la dona en la societat, en concret el seu viatge amb la menstruació, a través de la Llegenda del Pare Llanàs.” 

I finalment, LU’UM amb l’espectacle de dansa Dones d’aigua “que funciona des del principi del Festival i que es renova i s’estrena cada any, amb la novetat que en aquesta edició incorpora música en directe. Una proposta preciosa amb molta ambició!”

També vindran dues companyies amb espectacles estrenats que es quedaran en Residència amb la idea de crear espectacles de llegendes per al 2022. És el cas de la Cia Matito, que està programada amb l’espectacle de titelles i música per a tots els públics Matito i la grandíssima roda de fira, i que aprofitarà les setmanes posteriors al festival per fer residència amb l’espectacle Tomassa

També ho farà la Cia. Jordi Font, que presentarà Contadors de Llegenda, i després farà residència amb l’espectacle Ells i jo.

Vincles amb el territori

El Festival manté enguany el propòsit de crear vincles amb el sector professional de les arts escèniques, reforçant els llaços amb Fira Mediterrània de Manresa, “el Mercat Estratègic per excel·lència amb qui compartim filosofia i criteris artístics, i amb la Plataforma Arts de Carrer. També es reforcen els vincles de territori amb la programació dels narradors del Festival Gualba Mots, que també pretén donar veu a les llegendes, històries i anècdotes, en aquest cas del Montseny.”

L’any Tomàs

Un altre clar exemple d’aquesta vinculació és el tret de sortida d’aquesta 12a edició: la inauguració de l’Exposició Any Tomàs.  DeLlegendes  ha volgut formar part de la celebració dels 125 anys del naixement del mestre Joan Tomàs, músic que va recuperar una gran quantitat de cançons i melodies populars i que, a més, té relació directa amb Sant Martí de Tous.

La inauguració tindrà lloc l’1 de juliol a les 19 h al Casau de Tous i comptarà amb l’espectacle musical Pedra foguera, de Jaume Arnella i Corrandes són corrandes a l’emblemàtic Castell de Tous.

L‘Apagada del Misteri

L’esperada Apagada de misteri, és el moment en què Sant Martí de Tous queda només il·luminat per milers d’espelmes que condueixen el públic per diferents racons on els habitants del poble representen diferents escenes inspirades en llegendes i històries obscures. L’acte vincula la comunitat amb voluntaris i actors del municipi, que també hi participen artísticament. “Es fa des del principi i és icònic. Té una dramatúrgia ambiciosa, amb més de  5000 espelmes i moltíssima gent. 65 persones intervindran en més de 25 escenes al nucli antic!” Recorda que: L’any passat no es va poder fer. Es va haver de limitar a una petita actuació a la plaça, amb el públic quiet. Enguany recuperem  el format habitual públic movent-se, encara que l’aforament serà al 50%”

L’Apagada acaba sempre amb l’actuació d’un personatge mediàtic. “Enguany tindrem Xavier Grasset, que fa més de periodista però també es actor i està molt interessat en el mon de les llegendes. Ja ha vingut a fer monòlegs i ens fa molta il·lusió que hi participi. Serà el monòleg final de l’apagada de misteri, que tanca l’espectacle.”

De l’Apagada se’n faran set passis de mitja hora, de les 22:30h a les 01:30h de la matinada.

El punt i final al Festival el posarà el concert del Duet Cocanha,que presenta el seu nou àlbum Puput. “Una oportunitat per sentir cançons en occità, des d’una una mirada jove, feminista i reivindicativa.”


Activitats paral·leles

En aquesta edició també es farà un vídeo comunitari en què els voluntaris recitaran de manera coral la cançó popular El pardal. 

Es tornarà a fer un vídeo comunitari en coordinació amb totes les companyies. “L’any passat va tenir molt d’èxit i repetirem. No serà igual però el traiem una setmana abans i ens serveix com espot del festival. Aquesta idea és herència de l’edició de l’any passat.”

Tornarà el Mercat artesanal de la Bossa de Bou, que se celebra cada any dins el Festival de Llegendes de Catalunya. I “Fem una cercavila de creació on impliquem el Ball de Faixes de Sant Marti un icona del poble. També l’Esbart de Tous; l’Escola de Circ; els Capgrossos, Gegants i altres elements i la Cercavila amb l’Escola de Musica. Una cercavila amb totes les entitats i persones que tinguin ganes de participar-hi. Es fa per primera vegada al poble.”

Mapa Interactiu

Finalment, amb l’objectiu de difondre el patrimoni oral en llengua catalana, el Festival continua recollint diferents relats que han anat passant de generació en generació, per ubicar-los al seu territori. Per mitjà d’un formulari al web, tothom pot participar activament de la configuració del Mapa Interactiu de llegendes dels Països Catalans.

Uns 10.000 implicats!

Han agraït la implicació de tota la comunitat i la comarca “que ha estat molt alta. Tenim 10.000  persones de l’Anoia implicades com a artistes, voluntaris o com a suport, comptant empreses i administracions. I som un poble de  1.300 habitants!”

En definitiva: “És una edició que busca recuperar el que era abans de la pandèmia donant un impuls a la creació contemporània relacionada amb espectacles d’arrel i tradició oral. Un dels objectius que ens havíem proposat la nova direcció és vincular el festival amb la creació contemporània. Més enllà de recuperar o recollir llegendes, criem que el valor de les llegendes, dels personatges i la història pot ser material per inspirar-nos per una evolució del que fem ara.”

Aforament i preus

L’entrada als espectacles costarà 2 euros “per poder controlar aforament. És un preu mínim però amb la normativa cal reservar entrada. Si ho fem gratuït, de vegades la gent no se sent amb el compromís de venir.” L’Apagada, excepcionalment, costarà 8 euros.

Com a aforament màxim, hem posat a la venda mes de 2000 entrades. Cada espectacle en tindrà un centenar i l’Apagada, uns 600. Hem augmentat els dies per mantenir el nombre de persones. Abans era un cap de setmana i ara tenim 4 dies. Comencem dijous mb aforaments al 70%, alguns al 80 o al 90… Hi haurà prou rotació perquè el poble ho pugui absorbir.”

Per al possibles visitants de fora que s’hi vulguin quedar, recorden que hi ha un espai d’acampada al Camp de Futbol. 

I ja ho tenim. Allà ens esperen! Puntualitzen que “l’any passat va ser estrany. No hi havia ningú al carrer. Venien a les actuacions i marxaven. Esperem que aquest any estiguin al carrer. Confiem molt en la responsabilitat, en tot el que hem après de gestionar aforaments, entrades, sortides…”

I acaben amb un una frase contundent: “La cultura ha de reivindicar-se com alguna cosa que ha ajudat a recuperar la normalitat en tos els àmbits.”

Author