El Festival Deltebre Dansa, reconegut com un dels millor festivals d’Europa

09.28.2019

Author

El Festival Deltebre Dansa ha estat reconegut comun dels cinc millors festivals d’Europa per l’Associació Europea de Festivals. El seu director, el ballarí i coreògraf Roberto Olivan, ha recollit el guardó aquest dijous dia 26 de setembre a la cerimònia d’entrega dels EFFE Awards 2019-2020 que ha tingut lloc al Bozar – Centre for Fine Arts de Brussel·les. 

“Un premi com aquest és una injecció d’aquest amor propi que tant ens mereixem al sud de Catalunya. A vegades pensem que el que fem no arriba a Europa però aquest reconeixement demostra que no és així”, ha manifestat Roberto Olivan que també ha assegurat que “el guardó ‘consolida’ el camí que va encetar fa quinze anys quan es va posar en marxa el festival, i que “el reconeixement ens servirà per tancar una etapa i començar-ne una de més madura”.

Els premis Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE), concedits per l’Associació Europea de Festivals, reconeix els festivals més innovadors i oberts a la comunitat que creen tendències en els seus territoris. El jurat internacional d’EFFE ha escollit Deltebre Dansa entre els 24 finalistes als premis per ser un festival que “genera un gran impacte i un fenomen real en aquest petit poble del sud de Catalunya, al Delta de l’Ebre“. El jurat ha remarcat que “es tracta d’un festival accessible per un gran ventall de públic però també ha esdevingut un lloc on els professionals poden fer workshops i cursos“, han manifestat en un comunicat.

La cerimònia de lliurament dels premis EFFE, presidida per Sir Jonathan Mills (exdirector del Festival Internacional d’Edimburg), s’ha celebrat al centre Bozar de Brussel·les, on s’han reunit 200 professionals de les arts provinents dels 39 països europeus que participen al programa Creative Europe. Entre aquests delegats hi ha organitzadors de festivals, artistes, representants d’institucions culturals i membres de la Comissió i del Parlament Europeu, les dues institucions que donen suport al premi.

A part del Deltebre Dansa, el jurat també ha reconegut la tasca de quatre festivals més: el GogolFEST – Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art, d’Ucraïna; el Conrad Festival de Polònia; el Førde Traditional and World Music Festival de Noruega; i el festival Welcome to The Village, dels Països Baixos. A més, l’EFFE Audience Award, triat per votació popular, ha recaigut en el  Varna Summer International Music Festival de Bulgària.

 

15 ANYS DE DELTEBRE DANSA,  MOVIMENT AL COR DEL DELTA DE L’EBRE
El Festival Deltebre Dansa va començar l’any 2005, quan el ballarí, coreògraf i Premi Nacional de Cultura 2014, Roberto Olivan va crear un petit taller de dansa contemporània i va iniciar el que avui en dia ha esdevingut un gran projecte artístic, cultural i pedagògic. L’objectiu d’Olivan, que va haver de marxar a l’estranger per formar-se, era fer més accessibles les arts escèniques a tothom i donar als ballarins la possibilitat de desenvolupar les seves trajectòries professionals a Catalunya.

Després de 15 anys, el Festival Deltebre Dansa s’ha consolidat com un dels referents del sector de les arts escèniques, tant a escala nacional com internacional. Al llarg de tots aquests anys, aquest projecte de gran escala ha acollit 648 artistes271 espectacles, més de 83.000 espectadors1.960 participants professionals, 2.100 participants d’iniciació85 docents178 tallers per a professionals i 40 tallers d’iniciació. 

Tot aquest esforç ha estat valorat i reconegut tant nacionalment com internacionalment. El Festival Deltebre Dansa ha estat reconegut amb el Segell Festival EFFE, des del 2015, per l’Associació Europea de Festivals. Valorat com el millor projecte cultural de Catalunya 2015, 2016, 2017 i 2018 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Reconegut com un dels 25 exemples més rellevants de dansa per European Dancehouse Network. Així mateix, el Festival també ha fet la volta al món gràcies a la seva trilogia de documentals: La ciutat efímera (2012), La petita revolució (2013) i El viatge (2014).

Author