El Festival Més Petit de Tots ja ho té tot a punt per saludar-nos i donar la benvinguda a tothom, perquè enguany arriba amb el lema Jo també sóc petit. Serà ja la 15a edició i se celebra a 25 espais de 12 ciutats catalanes, entre el 9 i el 24 de novembre. Aquest matí ens l’han presentat al Mercat de les Flors, un dels equipaments que l’acull, amb la presència de la seva directora i impulsora Eulàlia Ribera, Josep R. Cerdà, director del teatre Principal de Palma, que arriba per primer cop al Festival; Carlos de la Rosa, regidor de cultura de Sabadell i Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors.
Margarit ha obert l’acte ressaltant la importància del Festival, un referent ja a nivell internacional del gènere, el que fa que hi participin companyies de diversos països europeus i de més enllà. I ha dit que “en aquesta casa som molt feliços d’acollir-los ja que és un festival que aporta al seu públic l’admiració pel cos i el moviment i la possibilitat de disfrutar de les arts des de ben aviat. Pensem que els infants han de tenir dret i accés a tants llocs d’esbarjo com els grans.”
Hi participen 17 companyies procedents de Catalunya, Noruega, França, Bèlgica, Holanda, Sèrbia i Suècia. A més de funcions escolars i convencionals, s’oferiran també, tallers i activitats de participació per a famílies i per a professionals. Amb la suma de tot plegat, el programa d’El Més Petit inclou 122 convocatòries relacionades amb les arts escèniques i la primera infància, és a dir, per a espectadors i espectadores entre 0 i 5 anys d’edat.
Aquesta quinzena edició se celebrarà a Barcelona, Sabadell, Lleida, Igualada, Olot, Sant Cugat del Vallès, Tordera, Granollers, Viladecans i Benicàssin. I s’hi afegeixen per primer cop Montcada i Reixac i Palma de Mallorca. La majoria de propostes es portaran a terme en teatres, però també hi haurà convocatòries de biblioteques municipals i fàbriques de creació. L’any passat, El Més Petit va aconseguir un 95 per cent d’ocupació en el global d’activitats proposades.
DE SABADELL AL MÓN
El més petit de tots va néixer a Sabadell el 2005 impulsat per LaSala Miguel Hernández, amb una clara vocació internacional. En aquestes vuit edicions anteriors, el festival ha estat un aparador que ha mostrat creacions artístiques de qualitat i de proximitat i ha aconseguit ser tot un referent per aquest sector artístic tan poc desenvolupat al nostre país. Carlos de la Rosa, regidor de cultura de Sabadell, ha manifestat que “estem contents de ser la ciutat que va veure néixer el Festival i de seguir participant-hi, acollint professionals de les Arts Escèniques. I estem també molt contents de tornar a ser petits. Des de l’ajuntament tenim moltes ganes de veure com LaSala de Sabadell pugui seguir creixent i farem tot el que estigui de la nostra ma per aconseguir-ho.”
Eulàlia Ribera ens ha volgut parlar sobretot de les peculiaritats del Festival. “Des de l’organització volem acompanyar els artistes catalans que hi participen, com és el cas de Quim Girón i Animal Religion, que hi estrenen l’espectacle …i les idees volen ; David Ymbernon, amb L’odisea de Latung La La; Big Bouncers amb Jungla; la Companyia Pels Mes Menuts amb Musicals per als més menuts o Imaginart, amb Planeta Ka, entre d’altres.”
També ha remarcat les funcions dedicades als nens i nenes que requereixen una atenció especial: “Tindrem guies orientades als infants amb trastorn de l’espectre autista.” També s’ha programat l’espectacle Tumble in the jungle, de la companyia noruega Inger Cecilie Bertrán de Lis, “un espectacle pensat especialment per a espectadors i espectadores amb discapacitat auditiva.” I a la festa que el festival celebrarà a l’Estruch de Sabadell (16 i 17 de novembre) s’habilitarà una safe room per a espectadors amb TDAH (Trastorn per Déficit de Atenció i Hiperactivitat), entre d’altres actuacions.
L’ENCONTRE INTERNACIONAL DE LES ARTS
El Festival acollirà a l’Estruch, de Sabadell, el 4rt Encontre Internacional de les Arts de la Primera Infància: “És un espai de reflexió on assistiran al voltant de 35 programadors de 15 països diferents per intercanviar idees sobre cap on anem, on volem anar…. Hi vindrà gent del Brasil, de Israel, Europa… estem contents perquè som punt de referència de les arts per a la infància del sud d’Europa!” Les activitats (presentacions de treballs, tallers, conferències, taules rodones, debats i altres) tindran lloc del 14 al 16 de novembre.
Una de les activitats, Els mestres que es mouen, basada en la formació de mestres de les escoles bressol “ja compta amb més de 100 mestres inscrits amb la idea de posar en valor les arts a les escoles. Nosaltres els donem eines perquè ho puguin fer i venir.”
L’Encontre s’enfoca tant a artistes, programadors i productors com a docents i investigadors amb l’objectiu oferir una mirada àmplia i completa de cap a on es camina a nivell internacional en aquest sentit.
Eulàlia Ribera també ha destacat la importància creixent que van tenint els tallers, que enguany se’n faran 8 en total, a diferents ciutats: “Cada cop les famílies donen més importància al fet d’anar més enllà de l’espectacle. Es faran a les Biblioteques, als Centres de Creació… És també una manera d’arribar a tothom, perquè la majoria son gratuïts.”
EL PRIMER ANY A PALMA
Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal de Palma ha explicat que “amb la participació al Festival obrim un nou camí educatiu amb el que el teatre reforça l’àrea educativa heretada de l’anterior direcció. El nostre és un teatre històric que acull dansa, circ, teatre, òpera… Volem una programació oberta a tota mena de públics i pera totes les franges d’edat.” I preveu que “serem com una fàbrica d’espectadors perquè, amb l’entrada ara, d’espectadors de 0 a 5 anys que no havien vingut mai, s’està teixint un pont de cara a la programació familiar.” Eulàlia Ribera explica que “hem signat un conveni amb en Pep de cara a l’educació, el que encara ens permetrà créixer més!”
Acullen dos espectacles, Blink Flash Duncan, de Associació Blink Flash, sobre la vida de la bailarina Isadora Duncan i la performance The Garden of Spirited Minds (El Jardí de les Ments Despertes), de l’artista serbo-sueca Dalija Acin Thelander, una instal·lació que és “un espai de joc i sensorial, de la que podran entrar i sortir.” Tots dos estan pensats per a infants fins als 5 anys.
UN PROGRAMA POTENT I INERNACIONAL
Per la seva banda, el Mercat de les Flors de Barcelona acull 7 dels 12 espectacles que conformen el Festival. Àngels Margarit destaca que no és l’únic que fan: “Des del 2013 treballem el Projecte 0-3, Cos i Moviment per a Escoles Bressol. Tot plegat, una experiència molt important per a nosaltres on els preguntem què els interessa i es van convertint en dramaturgs petitons.”
A més dels que han destacat, al Festival es podran veure les creacions Una opéra de papier, dels francesos Le Fil Rouge; Klank, de Dadodans (Holanda); StemmeStammen, de la companyia Karstein Solli (Noruega); Canto, del Théâtre de la Guimbarde (Bèlgica); Tattarrattat!, de la companyia Frieda (Bèlgica), Et si j’étais moi, de la Compagnie Act2 i Catherine Dreyfus (França) i la instal·lació Playscapes, de Den Draad (Bèlgica).
I quan el Festival acabi “ens hem de seure i parlar. No hem de créixer per créixer. Som una marca reconeguda i cal seguir amb la línia i la mirada amb la que fins ara ho hem aconseguit. Preferim ser més petits que créixer malament”, diu l’Eulàlia. I continua: “I també hem de cuidar l’aforament. No podem fer espectacles per a 300 nens i nenes, hem de mantenir l’aforament reduït. Ja sabem que no som econòmicament sostenibles!” Margarit apunta que, a més “és una franja molt mal pagada i aquesta és la gran diferència amb els altres països europeus. No ens podem engrescar en fer investigacions si després no hi ha recursos. La dansa, que és un art que pot arribar a tothom, també està sota mínims.”
El Festival té un cost econòmic de 210.000 euros, sense comptar amb el cost tècnic que aporten els equipaments. Però continua amb empenta i molta il·lusió: “Necessitem molts equipaments, oferir preus accessibles perquè venen famílies senceres… Aquest Festival és molt necessari perquè… al mes de novembre tots som petits!”