El Festival Perles proposa ‘Hitchock, la comèdia’, només durant 4 dies!

07.08.2019

Author

Com ja sabeu, el Festival Perles, que s’està celebrant al Teatre Aquitània, de Barcelona, se centra en recuperar per al públic aquelles obres de teatre singulars que, tot i agradar molt, per motius d’agenda ho han pogut fer més llarga la temporada. És a dir: recupera ‘perles’ que, provadament, no s’han programat prou. I una de les grans Perles que recupera és Hitchcook. La Comèdia, estrenada el 2017 al Teatre Capitol, que també es va programar posteriorment a l’Apolo. La mala notícia és que, com passa als Festivals, només s’hi estaran 4 dies: de l’ 11 al 14 de juliol!
No us ho penseu més i premeu aquí

Mònica Pérez(autora i intèrpret) i Jordi Rios (intèrpret),  admeten que l’èxit de la proposta és, probablement, “que es tracta d’una comèdia pensada  per a tots els públics, fins i tot preadolescents, perquè té moments hilarants i comprensibles per tothom”, asseguren.

Hitchcook. La Comèdia és una proposta molt diferent del que estem acostumatsLa idea ve de la Mònica, que fa temps tenia la il·lusió de presentar un vodevil. “Però són molt cars, necessites embolics, varis actors…” Joan Fernández, distribuïdor de gires, li va donar una idea: “Posa-hi una pantalla i dos actors.”  I… com que ella és actriu i el jordi Rios el seu soci… doncs ho va tirar endavant!  I n’ha sortit una comèdia negra d’humor blanc sobre Hitchcook, feta des de l’admiració per tota la seva obra.

L’acció se situa en una sala de cinema, on treballa l’Isidre, un boig de Hitchcook. Un dia, el Mestre se li apareix a la pantalla, en una imatge fantasmagòrica: “Li diu que hi ha un festival de curts i que s’hi hauria de presentar. Que encara que li sembli que no té temps, entre ell i la seva nòvia podien fer tots els personatges.”  El festival es diu McGuFFin XIII Festival de Curts d’Intriga.

Aquest és el punt de partida d’una tendra bogeria que inclou el curt que haurà de presentar l’Isidre:  “És una bogeria total, hi ha canvis de vestuari, de barrets, de cabells… Tot va a un ritme trepidant.” Curiosament hi ha moments com aquelles del temps de Hitchcook en què un cotxe corria perquè era projectat… Una època no digital, plena de romanticisme i d’una veritat meravellosa.

Jordi Rios i Mònica Pérez a ‘Hitchock, la comèdia’, ara al Festival Perles

“No cal conèixer Hitchcook, però els fans veuran coses que els altres no veuran com ara els noms dels personatges, trets de les pel·lícules, pinzellades, ocells, avions, cortines esgarrapades, vèrtics…”, explica la Mònica. Els dos actors han de construir els personatges com poden, sense recursos econòmics, tots sols, “amb una porta i… 1000 problemes. Canvien també de veu… Es barregen les disciplines de teatre i cinema amb minúsculs recursos. Tècnicament és molt complicat i requereix una concentració extrema per part dels actors. És perfecte que sembli un caos!” Finalment, gravaran el curt amb una tècnica narrativa 100% hitchcockniana coneguda com a McGuffin.  I ens ho demostren amb una frase del Mestre:

McGuffin és un hàbil recurs de guió capaç d’enganyar a l’espectador per després provocar un gir basat en aquell element, al que aquest no va prestar atenció. Només és una excusa per iniciar una acció que després provocarà diferents reaccions. En una història de lladres és un collar i en una d’espies sempre són els documents” – Alfred Hitchcoock

Jordi Rios explica que l’Isidre vol fer un thriller, però “li surt una comèdia de riure, rotllo Germans Marx, o Monty Python, amb referents a pel·lícules molt boges com Aterriza como puedas o a La Cubana. La Lili i l’Isidre han de fer d’assassí i de víctima, de sospitosos i d’investigadors, tot en un mínim temps.”

Author