El Festival Píndoles celebra aquest cap de setmana la seva desena edició amb dues jornades del millor teatre breu

06.06.2024

Author

El Festival Píndoles celebrarà la seva desena edició els dies 7 i 8 de juny; i tornarà a omplir de teatre breu els racons més singulars del Castell de Montjuïc durant aquell cap de setmana.

Després de 10 anys, Píndoles manté la seva essència: programar obres de teatre de text i peces d’altres disciplines; que tinguin una durada de 15 minuts. I fer-ho en espais singulars, no convencionals com a escenaris, i per a grups reduïts. Un aparador del millor teatre breu de Catalunya amb una àmplia oferta d’obres de curta durada, aforament reduït; i escenaris en espais vius i emblemàtics.

El festival continua apostant per la igualtat d’oportunitats i la descoberta. Cada any obre una convocatòria a partir de la qual una comissió especialitzada valora les propostes de teatre de text; que es llegeixen de forma anònima. Per la seva banda, les propostes d’altres disciplines es valoren a partir d’un projecte.

Aquesta aposta fa de Píndoles un punt de trobada entre el talent local emergent i altres artistes ja consolidats: del panorama teatral català.


10 anys: 142 peces programades i més de 100 municipis visitats

Portant-los a dalt al seu desè aniversari consolidat com l’esdeveniment de referència del teatre breu a Catalunya. En 10 anys, ha programat 142 peces, ha portat el teatre breu a tot Catalunya passant per més de: 100 municipis gràcies a la Gira que deriva del festival i ha acollit una gran diversitat d’artistes de renom com Lara Díaz, Sílvia Navarro, Irene Minoves, Roc Esquius, Núria Deulofeu, Jaume Viñas, Albert Salazar o Clara Manyós, entre d’altres.

A més, Píndoles va iniciar l’any 2021 un programa de suport a la creació per fomentar noves dramatúrgies i nous talents, així com impulsar el teatre breu a Catalunya i professionalitzar-lo. Aquesta iniciativa ha fet possible l’estrena de 22 coproduccions inèdites de propostes d’arts escèniques breus en només tres anys.


La programació: 2 dies i 12 espectacles per a públic adult

Al llarg de les dues jornades del festival, es podran veure fins a 12 espectacles de diferents disciplines; adreçades al públic adult: vuit estrenes, que formen part del programa de suport a la creació del festival, tres obres estrenades a anteriors edicions; i una peça convidada del Festival 15m2.

Com cada any, la programació d’aquesta edició s’ha creat mitjançant una convocatòria oberta i anònima que vol donar visibilitat a: nous talents i fomentar la igualtat d’oportunitats. En aquesta edició, la comissió especialitzada encarregada de valorar les propostes ha seleccionat vuit peixos inèdits de teatre de text; dansa i multidisciplinars que es podran veure per primera vegada a escena durant el festival. Les propostes d’aquest any han estat escrites, dirigides o interpretades per: Irene Hernanz, Aida Picón, Uri Callau, Martí Costa, Emili Corral, Ariadna Grau, Francisca Mujica i la companyia La Confiança Teatre.

Aquest any la peça convidada del Festival 15m2 és Doma; un sol que gira al voltant de l’anàlisi del trauma que una societat heteropatriarcal genera a les dones. La coreògrafa i intèrpret, Andrea L’Ameri, parteix de l’autobiografia per qüestionar i rebel·lar-se contra: els poders exercits sobre el seu cos. Aquest serà el tercer any consecutiu que és dur a terme aquesta col·laboració entre Píndoles i l’Associació Cultural L’Última Vèrtebra, que gestiona el Festival 15m2. A banda, també formaran part de la programació tres obres que van ser estrenades en altres edicions del festival: Hem perdut la flama de Martí Gallén Muñoz, RIP (Rest in Pis) de Sílvia Navarro i Rodeo Road de David Bo.

Durant tot el cap de setmana podreu gaudir d’un espai gastronòmic que estarà ambientat amb la música de DJ BeMa. El festival tindrà lloc de 19h a 00h. ia totes les jornades, amb el preu d´una única entrada, es tindrà accés a tots els espectacles d´aquell dia. Aquest any, l´entrada a taquilla costarà 15€ i l´entrada anticipada 12€. Pels socis del Carnet Jove i del TRESC el preu de l’entrada serà de 10€. Les entrades es poden comprar a la web del festival: https://pindoles.com/entrades-2024/.

El programa de suport a la creació

El festival va iniciar l’any 2021 una línia de suport a la creació per tal de fomentar noves dramatúrgies i nous talents. Aquest 2024 s’han seleccionat vuit propostes: sis peces de teatre de text, una de dansa i una multidisciplinar. Les obres escollides en aquesta quarta edició del programa han estat:

Teatre de text: Malauradament d’Irene Hernanz, La cervesa de la setmana d’Aida Picón, Eros i Psique de La Confiança Teatre, Entre el bé i el mal d’Uri Callau, Mira’l als ulls de Martí Costa, Àngels de la memòria d’Emili Corral.
Dansa: Field recording of oblivion d’Ariadna Grau.
Multidisciplinar: Cartografía de una casa de Francisca Mujica.
Enguany la comissió encarregada de valorar i seleccionar les obres de teatre de text ha estat formada per Marta Aran, Roc Esquius, Sílvia Navarro i l’associació La Última Vèrtebra, que organitza el Festival 15m2. Les peces escollides han disposat d’una dotació econòmica per a la creació artística, possibilitat d’espais d’assaig i acompanyament artístic per part de companyies i professionals en actiu dins el circuit cultural barceloní i català.

El programa, que es dur a terme des de fa tres anys, ja s’ha consolidat com un espai de fogueig per a nous artistes. Aquesta iniciativa permet que nous talents guanyin visibilitat i facin el salt cap a altres escenaris.


Un festival de proximitat i internacional

El Festival Píndoles és un esdeveniment dins un paraigua més ampli que engloba també una Gira per Catalunya, Aragó i Balears, amb obres de teatre de text, peces de dansa i moviment, teatre d’objectes i formats multidisciplinaris representades a tocar del públic. També contempla una línia pedagògica destinada a instituts i programacions escolars.

I, des de 2018, Píndoles manté vincles amb el Festival Bonsai de Ferrara (Itàlia), que pretén utilitzar el teatre breu com a eina per desestigmatitzar un barri concret de la ciutat. A més, amb aquest festival s’està creant des del 2021 un seguit de taules rodones internacionals per reflexionar i debatre entorn el format de teatre breu i totes les seves possibilitats.

Author