hir diumenge 14 de juliol va acabar l’edició 2024 del Festival Z, festival que és ja un espai de referència pel que fa a la descoberta de propostes escèniques joves i com a punt de trobada intergeneracional entre professionals del sector.

El Festival Z ha esdevingut de nou un altaveu per les creadores i creadors jovesnormalitzant i reivindicant a la seva programació els processos creatius, programant espectacles en fase de preproducció, assaigs oberts i espectacles ja acabats.

La presència de professionals aquest 2024 ha superat els 70 acreditats. A més de l’àmplia presència de professionals de Catalunya, en aquesta edició s’han ampliat relacions i fronteres comptant amb l’assistència de professionals vinguts des de fora de Catalunya: Mallorca, Màlaga, Pamplona, Madrid, Alemanya, Itàlia i Uruguai. Des de Màlaga i Pamplona també han assistit grups de joves creadores per poder viure de primera mà el festival gràcies a noves relacions creades amb Teatro Cánovas i Yarleku Teatro.

Durant els quatre dies de festival s’ha pogut gaudir de diferents propostes escèniques de creadores i creadors menors de trenta anys en diferents moments del procés de creació:

6 espectacles acabats, dos dels quals han comptat amb les següents mesures d’accessibilitat: sobretítols, bucle magnètic individual, so amplificat, audiodescripció o visita tàctil prèvia a l’espectacle. Aquestes mesures s’han implementat de la mà de Teatro Accesible.

  • Am I Bruce Lee de Kernel Dance Theatre
  • Perla de Francesca Vadell Companyia Les Pinyes
  • Caterina de la Companyia La Dona Calba
  • Vibra! d’Arnau Pérez
  • S’Albufera de les mallorquines Maya Triay Mariona Jaume i SOT de Daniela Brown i Eduard Paredes, dues peces que s’han pogut veure en l’activitat ‘Escenes fora de lloc’, una sortida a l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres on també s’ha gaudit d’un pícnic musical.

3 creacions en procés que prèviament al festival han estat en residència a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt i que s’han presentat davant el públic acompanyades de xerrades posteriors, els ApartZ, mediades per Margarida Troguet i Taüll, gestora cultural, comissària i vice-presidenta del CONCA.

  • Coordenades de Col·lectiu Atles, espectacle que ha aconseguit un rècord d’ocupació amb més de 200 persones a la platea del Teatre Municipal de Girona.
  • Yo Soy Una Fiesta de La Resistència Teatre, proposta arribada de les Illes Balears gràcies a la convocatòria de residències creuades SUB30 en col·laboració amb el centre d’investigació escènica C.I.N.E. i el Festival Ciclop de Sineu.
  • Aèria de Júlia Suñer i Joan Thió, peça que també participa en el projecte en col·laboració amb C.I.N.E. com a companyia que viatjarà a les Illes Balears per continuar en residència i presentar la peça al Festival Ciclop.

6 embrions escènics de  Berta SayerasCara DCol·lectiu ChrisantemCompanyia ParadísLa Fatal i Orientación Colectiva Loli presentats dins l’activitat Futurs escènics imminents! a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt.

Un any més, les activitats i espectacles dels matins de divendres i dissabte han començat després dels Danceokes Z, aquesta edició conduïts per la ballarina Neus Masó i pel músic i ballarí Joan Codina.

El tret de sortida d’aquesta quarta edició es va celebrar dijous 11 de juliol al Teatre Municipal de Girona; amb una festa-espectacle-activitat inaugural a càrrec de L’Última Merda Col·lectiu, que va connectar la part més lúdica amb la reflexió al voltant del lema d’enguany, Fora de lloc. Un repte més que superat que va omplir els diferents espais del teatre amb moments musicals, de ball:  activitats lúdiques pròpies de les seves assemblees, la participació del New Generation Choir i un karaoke final a la plaça Pallol.

Author